Skip to main content

Apple: Πτώση εσόδων, κερδών για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία

Το εορταστικό κλίμα δεν βοήθησε την Apple, που είδε έσοδα και κέρδη το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου να υποχωρούν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Η αδυμανία της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς έξυπνων κινητών στον κόσμο, έχει κάνει αισθητό τον αντίκτυπό της στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι πωλήσεις των iPhone. Ωστόσο οι πωλήσεις άλλων προϊόντων και υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που κάμπτει έως έναν βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών και τους επιτρέπει να ελπίζουν σε βελτίωση των επιδόσεων στο τρέχον τρίμηνο. 

Τα έσοδα της Apple κατέγραψαν πτώση της τάξης του 4,5% στα 84,31 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν ελαφρά στα 19,97 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις των iPhone ήταν μειωμένες κατά 15%. Ωστόσο τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν 19% στα 10,9 δισ. δολάρια, οι πωλήσεις των Mac ενισχύθηκαν 8,7% στα 7,4 δισ. δολάρια και τα έσοδα από iPad έκαναν άλμα 17% στα 6,7 δισ. δολάρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 27% και πλέον καλύπτουν το 15% του συνόλου των πωλήσεων της εταιρείας. 

Για το τρέχον τρίμηνο η Apple βλέπει έσοδα ύψους 55 δισ. έως 59 δισ. δολαρίων. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς, καθώς η μετοχή της εταιρείας επιδόθηκε σε μίνι- ράλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά το κλείσιμο της Wall Street. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Bloomberg