Από την έντυπη έκδοση
*Σε όλες τις αγορές μετοχών η πανδημία επέβαλε διαφορετικά επενδυτικά κριτήρια από εκείνα που ίσχυαν στα χρόνια της νέας κανονικότητας, που διαμορφώθηκε με σειρά προγραμμάτων νομισματικών πολιτικών στήριξης, μετά την Παγκόσμια Ύφεση του 2008. Όλοι ελπίζουν πως θα επανέλθει η παλαιά κανονικότητα, αφού πρώτα υπάρξει και χρησιμοποιηθεί εμβόλιο κατά του Covid-19. Ως τότε βέβαια ο κόσμος θα λειτουργεί με εξαιρετικά σκληρότερα πλαίσια αναφορικά με τη ζωή του καθενός, αφού βρίσκεται υπό διαρκή απειλή. Η βαρβαρότητα που συνεπάγεται η αγωνία των ανθρώπων να μην κολλήσουν τη νόσο, προκύπτει από τη στροφή στα πιο εγωιστικά χαρακτηριστικά κοινωνικής συμπεριφοράς. Ο καθένας φροντίζει να προσέχει όταν θεωρεί πως απειλείται, αλλά δεν τον ενδιαφέρει αν οι δικές του επιλογές απειλούν τους συνανθρώπους του.
*Δεν συγκρίνεται ωστόσο με τη βαρβαρότητα της φύσης, καθώς ο Covid-19 με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά του αποφάσισε και για την οικονομία. Σε κάθε χώρα υπάρχουν οι έχοντες και οι μη έχοντες, αλλά ο ιός την υπάρχουσα πίτα χώρισε με νέο τρόπο και κοφτερό μαχαίρι. Εκείνος «επέλεξε» τους τομείς της οικονομίας που θα επωφεληθούν, αλλά επίσης τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για να επιβιώσουν. Στην οικονομία και στο χρηματιστήριο διεθνώς, νικητές είναι οι εταιρείες Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google και Microsoft. Επωφελούνται, καθώς περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για εργασία και μελέτη από το σπίτι και για ψυχαγωγία. Στον τομέα των μεταφορών, οι εταιρείες σιδηροδρομικών μεταφορών και αεροπορικών μεταφορών έχουν χάσει πολλούς επιβάτες, προτιμούν να οδηγούν στη δουλειά και να αντικαθιστούν επαγγελματικά ταξίδια και συναντήσεις με βιντεοκλήσεις.
*Η απουσία στην τρέχουσα φάση από το αθηναϊκό ταμπλό ικανού πλήθους εταιρειών που η πανδημία ανέδειξε ως νικητές, με τη φύση των τουριστικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει μεταφορές εστιατόρια και χώρους διασκέδασης, υπογραμμίζουν τις χιλιάδες των οικογενειών που θα παλέψουν για την επιβίωσή τους στο τέταρτο τρίμηνο. Η προσπάθεια να επιμετρήσουν το κόστος της προσπάθειας αντιμετώπισης, αποδεικνύεται πως δεν έχει νόημα. Η αναγκαστική επιβολή, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, νέων περιορισμών, αλλάζει τα δεδομένα από αυτή τη βδομάδα. Σταθερή όμως μένει η βεβαιότητα πως θα αυξηθούν οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις στο κράτος και στις τράπεζες. Η μονιμότητα της αβεβαιότητας έχει αναδείξει τα αριθμητικά δεδομένα ως τα πλέον κατάλληλα για την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και μέχρι να εμφανιστούν, θα περάσουν δυο εβδομάδες. Όσο για τους νικητές του 25άρη φέτος είναι μόνο δύο, ΤΕΝΕΡΓ +53,26% και ΣΑΡ +0,12%.
nnnΤα παραπάνω στηρίζουν τις εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων πως η πανδημία ήδη έδειξε τα δόντια της στη συναλλακτική δραστηριότητα. Με δεδομένη τη μείωση της συμμετοχής τις μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, το γεγονός της ελαφρώς πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ διαμόρφωσης μέσου τζίρου την πρώτη εβδομάδα, θεωρείται προάγγελος χαμηλών όγκων περισσότερο από το σύνηθες. Διότι ο Αύγουστος είναι μήνας στον οποίο ο τζίρος μειώνεται κατά 33% έναντι του μέσου τζίρου στο έτος και με ως τα ως τώρα δεδομένα θα έπρεπε να είναι πάνω από τα 41 εκατ. Όταν για τη ζωή μας, κυριολεκτικά, ισχύει το «βλέποντας και κάνοντας» μαζί με το «έξω από άδικο», ο φόβος κλαδεύει τη διάθεση για ρίσκο, σε επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές. Τότε μιλάνε μόνο τα ισχυρά χέρια.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
*Η ζέστη ενεργοποιεί ειδικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο στον εγκέφαλο πολλών ηγετών οι στροφές αντί να πέφτουν, ανεβαίνουν. Μπορεί η ραθυμία να παρασύρει τις σκέψεις μας σε ανώδυνες ατραπούς, αλλά η παγκόσμια συγκυρία επιβάλλει μόνιμα επαγρύπνηση. Ο κόσμος μετά την ύφεση του 2008 απέκτησε ως κεντρικό υλικό στήριξης το άφθονο ψηφιακό χρήμα που κατευθύνθηκε στην κεφαλαιαγορά με στόχο την ελεγχόμενη διάχυσή του στην πραγματική οικονομία. Τα ρήγματα που υπέστησαν οι οικονομίες των αδύναμων και ως εκ τούτου υπερβολικά χρεωμένων κρατών, επιδιορθώθηκαν με μπαλώματα. Έτσι κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκονται πάλι… στο καναβάτσο. Και πώς να μη συμβεί αυτό, αφού και οι πραγματικά ισχυρές οικονομίες διαλύθηκαν μετά την κρίση της πανδημίας, με αποτέλεσμα όλοι να χρωστούν σε όλους. Στο πεδίο του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων η Κίνα απειλεί με την ισχυροποίησή της τις υπόλοιπες. Το παγκόσμιο σκηνικό αλλάζει και εμείς, συνειδητοποιώντας το, χρειαζόμαστε να αλλάξουμε μυαλά άμεσα, γιατί η ζωή… αλλού μας πάει.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης