Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι πια η μόνη και ίσως ούτε η πιο σοβαρή ανησυχία των επενδυτών. Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και οι κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, που φέρνουν πιο κοντά το άτακτο Brexit, πυροδοτούν σήμερα ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών ανά την Ευρώπη και τα ομόλογα της περιφέρειας και στέλνουν τους επενδυτές στα καταφύγια.
Στην αγορά κρατικού χρέους γίνεται ίσως περισσότερο αισθητός από οπουδήποτε αλλού ο αντίκτυπος των εξελίξεων. Οι επενδυτές «τρέχουν» στο γερμανικό δεκαετές, που βλέπει την απόδοσή του να βυθίζεται στο -0,6%.
Την ίδια ώρα τα ιταλικά ομόλογα δέχονται σφυροκόπημα και συμπαρασύρουν σε πτώση τις τιμές και των ελληνικών. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σκαρφάλωσε έως και το 1,8%, ενώ χθες είχε κλείσει στο 1,53%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού είναι στο 2,14%, αυξημένη κατά εννέα μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Στο μέτωπο των μετοχών, μεγαλύτερη είναι η αιμορραγία στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 2,2%. Πτώση 0,9% καταγράφει ο γερμανικός δείκτης DAX και με απώλειες 0,7% ακολουθεί ο γαλλικός CAC 40. Η πτώση των βρετανικών μετοχών είναι περιορισμένη, αλλά αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην υποτίμηση της στερλίνας, μετά και τα στοιχεία, που έδειξαν συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο.
Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,7% στις 840 μονάδες, σε μία συνεδρίαση, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών.
Στην αγορά συναλλάγματος, πέρα από τη στερλίνα τα βλέμματα στρέφονται και στο ιαπωνικό γεν, που ως παραδοσιακό καταφύγιο σκαρφάλωσε προς στιγμήν σε υψηλά οχτά μηνών.
Στην αγορά των εμπορευμάτων μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο χρυσός. Η τιμή του ενισχύεται σε νέα υψηλά έξι ετών, κοντά στα 1.515 δολάρια η ουγκιά.
naftemporiki.gr