Skip to main content

Χρηματιστήρια: Κέρδη στη Wall, διστακτικότητα στην Ευρώπη

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Μία μόλις ημέρα μετά το σεισμό στις αγορές τη Δευτέρα, οι μετασεισμικές δονήσεις επέδρασαν διαφορετικά στους επενδυτές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην καταγραφεί ξεκάθαρη τάση στα χρηματιστήρια.

Οι διαξιφισμοί συνεχίστηκαν ΗΠΑ – Κίνας αναφορικά με τη βουτιά του γιουάν τη Δευτέρα, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει επίσημα ότι πρόκειται για χειραγώγηση του κινεζικού νομίσματος (τελευταία τέτοια επίσημη τοποθέτηση χρονολογείται το 1994) και το Πεκίνο να χαρακτηρίζει τη δήλωση, ως αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική.

Στη Wall Street παρά τη συνέχιση της αντιπαράθεσης οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν και μετά το μαζικό sell-off και το βούλιαγμα των χρηματιστηριακών δεικτών στην προηγούμενη συνεδρίαση, επέστρεψαν ξανά στις μετοχές, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να διαγράφει ενδοσυνεδριακά μέρος από τις βαριές απώλειες της Δευτέρας.

Στην Ευρώπη από την άλλη επικράτησε νευρικότητα, με τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να εναλλάσσονται από το αρνητικό έδαφος στο θετικό, για να «κάτσει τελικά η μπίλια στο κόκκινο».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε 0,47% χαμηλότερα, με όλους τους κλάδους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, εκτός από αυτόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που πήρε ώθηση από την ανακοίνωση ότι η Tencent θέλει να αγοράσει ποσοστό 10% της Universal Music από τη Vivendi.

Η μετοχή της Metro διέγραψε 8,1% μετά τις αναφορές ότι το επενδυτικό όχημα του Τσέχου επενδυτή Ντάνιελ Κρετίνσκι δεν θα ανεβάσει την προσφορά ύψους 5,8% για ολική εξαγορά της.  

Απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,78%), Λονδίνο (0,72%), Παρίσι (0,16%) και Μιλάνο (0,68%).

Στην Ασία διατηρήθηκαν οι φόβοι και η ανασφάλεια από την κλιμάκωση της σινο-αμερικανικής εμπορικής διένεξης παρά τα σημάδια σταθεροποίησης του γιουάν που είχαν αρχίσει να ξεπροβάλουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι ασιατικές αγορές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που έχει επικρατήσει στη Wall Street κατά την προηγούμενη ημέρα, καθώς τα ασιατικά χρηματιστήρια ανοίγουν λίγες μόλις ώρες από τη ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας απώλεσε 0,85%, πλήγμα για 2η διαδοχική ημέρα δέχθηκαν  τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη και Σεούλ, μικρότερες οι απώλειες σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ.