Skip to main content

Aργεντινή: Στο 45% ανεβάζει το επιτόκιο, μειώνει τα LEBACs

Σε νέα δυναμική αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού προέβη απροσδόκητα η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το πέσο, που έχει βρεθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων. Παράλληλα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, γνωστών ως LEBACs, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επικροτεί τις πρωτοβουλίες. 

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αιφνιδίασε την αγορά ανακοινώνοντας την αύξηση του επιτοκίου στο 45% από 40% σήμερα Δευτέρα, μετά την μεγάλη πτώση του πέσο τα τελευταία 24ωρα. Τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα ενέτεινε το ξέσπασμα νέου σκανδάλου, αλλά και η οικονομική κρίση της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να θέτει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων γενικά τις αναδυόμενες αγορές. 

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την υπερχρέωση της χώρας, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τα σχέδιά της για έκδοση LEBACs, με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι η κίνηση θα άρει έναν σημαντικό παράγοντα αδυναμίας.

«Το σχέδιο των αρχών της Αργεντινής είναι προσεχτικά οργανωμένο και η εφαρμογή του θα συμβάλλει σε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. 

naftemporiki.gr