Skip to main content

Μπούντεσμπανκ προς Τουρκία: Να είστε πιο τολμηροί στη στήριξη της λίρας

Η κεντρική τράπεζα που στήριξη τη φήμη της στο σταθερό νόμισμα έχει μία συμβουλή για την Τουρκία: Να είστε τολμηροί στη στήριξη της λίρας. Ο λόγος για τη γερμανική κεντρική τράπεζα, η οποία εκτιμά πως με τα κατάλληλα βήματα ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος μπορεί να ανακοπεί, ενώ θεωρεί ότι δεν πρέπει να μεγεθύνεται ο κίνδυνος για τον αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πτωτικό σπιράλ μπορεί να τερματιστεί» δηλώνει στο Bloomberg o Γιόαχιμ Βέρμελινγκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ. «Υπάρχουν κλασικά εργαλεία. που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία. Αλλά αυτό που λείπει τώρα είναι η τολμηρή δράση» τονίζει. 

Σύμφωνα με τον Βέρμελινγκ δεν υπάρχει λόγος να «δραματικοποιούνται υπερβολικά» οι κίνδυνοι για διάχυση της τουρκικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Oι σχετικοί φόβοι έχουν οδηγήσει τον δείκτη ευρωπαϊκών τραπεζών του Bloomberg σε πτώση 2,6% την τελευταία εβδομάδα, με τις τράπεζες που εχουν άμεση έκθεση στην Τουρκία να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος της Μπούντεσμπανκ, ο οποίος συμμετέχει και στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, αν κριθεί αναγκαίο, θα μπορούσε να ζητηθεί από τις τράπεζες να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην άκρη ως κάλυψη για το τουρκικό ενεργητικό τους. 

Αν και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 17,75% τον Ιούνιο από 8% τον Απρίλιο, δεν έχει προβεί σε κάποια άλλη αύξηση επιτοκίων έκτοτε. Στη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου, την πρώτη μετά την επανεκλογή Ερντογάν, φάνηκε να υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις, αποφεύγοντας νέες αποφάσεις. Τώρα είναι αναγκασμένη να λάβει δραστικά μέτρα. 

naftemporiki.gr