Skip to main content

Νέα μέτωπα στο εμπόριο ανοίγει ο Τραμπ- ποιους και γιατί βάζει στο στόχαστρο

Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης Τραμπ στο μέτωπο του εμπορίου δεν περιορίζεται στις μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ευρωπαίκή Ένωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανοίγει νέα μέτωπα και βάζει στο στόχαστρο μικρότερες ή φτωχότερες οικονομίες, που θεωρούν την αμερικανική αγορά ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές τους. 

Εδώ και 18 μήνες, από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε επισήμως τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ανοίξει έρευνες αναθεώρησεις του ευνοϊκού δασμολογικού καθεστώτος για χιλιάδες προϊόντα, που εισάγονται στη χώρα από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

Η Τουρκία είναι το πιο τρανταχτό, αλλά όχι το μόνο παράδειγμα. Σε καθεστώς αναθεώρησης έχουν τεθεί εισαγωγές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδία, την Ταϋλάνδη και την Ινδονησία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal μέσα στους επόμενους δύο μήνες η λίστα με τις χώρες, που θα βρεθούν στο στόχαστρο θα διευρυνθεί σημαντικά. φτάνοντας τουλάχιστον τις δέκα. 

Και τούτο όχι μόνο γιατί ο Τραμπ πιστεύει πραγματικά πως οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια «χάνουν» στο παιχνίδι του διεθνούς εμπορίου, αλλά και επειδή οι δασμοί- όπως κατέδειξε και η τουρκική περίπτωση- εξελίσσονται σε ένα ισχυρό όπλο των Αμερικανών για πάσης φύσεως γεωπολιτικές πιέσεις. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Σύστημα Προτιμήσεων (GSP), όπως ονομάζεται το ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς, που έχουν εξασφαλίσει 121 χώρες από τα νησιά Φίτζι έως το Εκουαδόρ, συστήθηκε το 1976. Στόχος του ήταν να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη αναπτυσσόμενων, φτωχών χωρών, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να διασφαλίσουν περισσότερη σταθερότητα και ενδεχομένως και πολιτική επιρροή στις περιοχές αυτές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ