Skip to main content

Υπέρ των διμερών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα η Μόσχα

Θετικά διακείμενο είναι στο ενδεχόμενο διμερών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα το Κρεμλίνο, εκτιμώντας ωστόσο ότι ένα τέτοιο σενάριο χρειάζεται εντατική και λεπτομερή εργασία πριν εφαρμοστεί στην πράξη, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και απέδωσε τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων στον «οικονομικό πόλεμο που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει βολές κατά των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα».  Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει νέες αγορές και νέους συμμάχους, χαρακτηρίζοντας «πολιτική συνωμοσία» σε βάρος της Άγκυρας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών -και γαμπρός του κ. Ερντογάν- Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε λόγο για στοχοποίηση της τουρκικής λίρας από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική του, τη Δευτέρα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν μαχαιριά στην πλάτη της Τουρκίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters