Skip to main content

Τουριστικός προορισμός για δύτες τεχνικής κατάδυσης η Αθήνα

Μήνυμα για την προσέλκυση δυτών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να αναδειχθεί η εγχώρια αγορά καταδυτικού τουρισμού και δη η Αθήνα, στέλνει η AegeanTec, που αποτελεί το τμήμα Τεχνικής κατάδυσης του Athens Divers Club με βάση τη Σαρωνίδα.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γιούργα, B. Eng, M.Sc., εκπαιδευτή τεχνικής κατάδυσης, η πόλη των Αθηνών είναι γνωστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για την πλούσια ιστορία της και την Ακρόπολη, σημειώνοντας πως αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αξίζει κανείς να την επισκεφτεί.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα νότια παράλια της Αθηναϊκής πόλης ορίζονται από το Σαρωνικό Κόλπο ο οποίος έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει δύτες υψηλού επιπέδου και τεχνικής κατάρτισης καθώς στο βυθό του και σε βάθη απροσπέλαστα για τους απλούς δύτες αναψυχής βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ναυαγίων που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για την παγκόσμια αγορά καταδυτικού τουρισμού.

Όπως τονίζει, είναι γνωστό ότι η θέση της χώρας μας είναι υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, της Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Αφρικής. Κατά συνέπεια η κίνηση στις Ελληνικές θάλασσες ήταν πάντα πυκνή, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλο εμπορικό ή στρατιωτικό ενδιαφέρον. Εξάλλου ο Πειραιάς, το λιμάνι της Αθήνας βρίσκεται στο Σαρωνικό κόλπο και το πλήθος των εμπορικών αλλά και επιβατηγών γραμμών που οδηγούν σε αυτόν καθιστούν την περιοχή ευάλωτη σε ναυτικά ατυχήματα. Στα ΒΔ του Σαρωνικού Κόλπου βρίσκεται ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας και συνεπώς η τοποθεσία είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος ειδικά κατά την περίοδο συμμετοχής της Ελλάδας σε πολέμους όταν πολλά πλοία χάθηκαν από βομβαρδισμούς ή πρόσκρουση σε νάρκες.    

Βέβαια, σημειώνεται πως αντίστοιχα στοιχεία καταδυτικού ενδιαφέροντος απαντώνται σε πολλές περιοχές των Ελληνικών θαλασσών και τα τελευταία χρόνια διάφορα καταδυτικά κέντρα έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να τα αναδείξουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η οργάνωση αποστολών στο ναυάγιο του Βρετανικού στο στενό της Κέας οι οποίες προσελκύουν Τεχνικούς δύτες υψηλού εισοδήματος για τους οποίους η κατάδυση στο συγκεκριμένο ναυάγιο αποτελεί το καταδυτικό αντίστοιχο της κατάκτησης μιας κορυφής των Ιμαλάιων, ύψους 8.000 μέτρων, για κάποιον ορειβάτη υψηλού επιπέδου. Επίσης, στη Ρόδο την περσινή χρονιά η ανακάλυψη ενός μεταγωγικού αεροσκάφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο είναι σε εξαιρετική κατάσταση σε βάθος 75μ και η κατάδυση σε αυτό για πρώτη φορά, αγκαλιάστηκε από τους τοπικούς φορείς καθώς γίνεται πλέον κατανοητό σε όλους ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί και σημαντική πηγή εσόδων για πολλές χώρες με μικρότερες δυνατότητες από τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για την ανάδειξη της Αθήνας ως καταδυτικού προορισμού η AegeanTec προσκάλεσε για την εβδομάδα 3 με 8 Αυγούστου τον Γουίλιαμ Γκούντμαν κάτοχο του ρεκόρ βαθύτερης κατάδυσης με συσκευή κλειστού κυκλώματος JJ που πέτυχε το 2014 στα 290 μέτρα και του ρεκόρ παραμονής κάτω από το νερό για 48 ώρες και 9 λεπτά το 2010. 

Όπως τονίζεται, ο σκοπός της επίσκεψης του Γκούντμαν στην Αθήνα είναι να γνωρίσει τις ομορφιές του βυθού του Σαρωνικού κόλπου, να συναντηθεί με τα στελέχη των καταδυτικών κέντρων που εργάζονται στα παράλια των Αθηνών και να αναδείξει τις δυνατότητες τους στην οργάνωση και προώθηση Τεχνικών καταδύσεων υψηλού επιπέδου με γνώμονα την ασφάλεια αλλά και την προστασία του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος και περιβάλλοντος. 

«Θα πρέπει να αποτελέσει ευχή όλων μας τέτοιες προσπάθειες να πολλαπλασιαστούν και να κατακτήσει πλέον η χώρα μας την θέση που της αξίζει ως καταδυτικός προορισμός. Έχουμε πολύ καλύτερο προϊόν και έχει φτάσει η στιγμή να το αναδείξουμε», καταλήγει ο κ. Γιούργας.

naftemporiki.gr