Skip to main content

Έρευνα Interamerican: Ζητούμενο ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός

Από την έντυπη έκδοση 

Οι οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζουν αν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης τους ικανοποιούν, αποκαλύπτει έρευνα της Interamerican και συγκεκριμένα του Κέντρου Έρευνας που έχει δημιουργήσει η εταιρεία.

Η Interamerican επιχειρεί να ανιχνεύσει το κρίσιμο ζήτημα του συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού, σε μια περίοδο κατά την οποία η μακρά οικονομική κρίση έχει επιτείνει τα προβλήματα συνταξιοδότησης.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε αφορά την κατανόηση της συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην προ-συνταξιοδοτική και συνταξιοδοτική περίοδο. Οι πολίτες απάντησαν σε 35 συνολικά ερωτήσεις – 9 προσωπικές και 26 που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών γνώσεων. Το 82% των πολιτών δεν γνωρίζει αν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης το ικανοποιεί, 14% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, 3% πολύ ικανοποιημένο και 1% καθόλου ικανοποιημένο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 76% των πολιτών δεν καλύπτεται με ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 24% διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, με το 73% από αυτό το ποσοστό των ασφαλισμένων να έχει ασφαλιστεί για υγεία και μόλις το 2% για σύνταξη. Εξάλλου, μόλις το 17% δείχνει να εμπιστεύεται τον δημόσιο φορέα ασφάλισης, ενώ το 54% επιθυμεί συνδυασμό του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Το Κέντρο Έρευνας στοχεύει να υποστηρίξει με εξειδικευμένη γνώση και στοιχεία όλα τα στρατηγικά έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί η Interamerican σε διάφορους τομείς, ενώ προτείνει ιδέες στη διοίκηση βάσει των διεθνών εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών στον ευρύτερο ασφαλιστικό χώρο, ενώ ενισχύει και τον ρόλο του industry thought leader για την εταιρεία στην αγορά.

Όπως επισημαίνεται από το Κέντρο Έρευνας, ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός (retirement income literacy), δηλαδή η ικανότητα προετοιμασίας και κατανόησης των οικονομικών, επενδυτικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναγκών που θα αντιμετωπίσει ένας πολίτης κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής του, είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του μετά τον εργάσιμο βίο. Η μετα-συνταξιοδοτική περίοδος είναι πλέον σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου μεγάλη, δεδομένου ότι η ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία έχει διπλασιάσει το προσδόκιμο της ζωής μέσα σε έναν αιώνα – από τα 42 έτη στις αρχές του 20ού αιώνα στα 84 σήμερα.

Το Κέντρο Έρευνας εκτιμά ότι η ανάγκη αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και η συμφωνία της χώρας μας για την επίτευξη πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού συνταξιούχων και το δημογραφικό πρόβλημα, θα οδηγήσει από τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε μεταφορά σημαντικού μέρους του κόστους για υγεία και σύνταξη στους πολίτες και στην Ελλάδα.