Skip to main content

Ικανοποίηση στη Λισαβόνα για τη μη επιβολή προστίμου για το έλλειμμα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβληθούν κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι «ένα πολύ καλό νέο για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη» δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να της επιβληθεί πρόστιμο διότι δεν τήρησε το 2015 τον στόχο που είχε οριστεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, παρά το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2011 από την κυβέρνηση της δεξιάς.

«Η Πορτογαλία κατέβαλε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη δημοσιονομική της προσαρμογή και ο πορτογαλικός λαός έκανε πολλές θυσίες» τόνισε ο Σάντος Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα και πρόσθεσε ότι η χώρα του παρουσίασε «τεκμηριωμένα επιχειρήματα» στην επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες για να καλέσει να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Η Λισαβόνα δεν θα σταματήσει «την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης» την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, υπολογίζει ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.

Λιγότερο αισιόδοξη, η Κομισιόν ζητεί από τη Λισαβόνα να περιορίσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό τα τυχόν μέτρα που θα ληφθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Πορτογαλία να προετοιμάσει «το συντομότερο δυνατόν» συμπληρωματικά μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ, και να τα παρουσιάσει στην Κομισιόν «το αργότερο την 15η Οκτωβρίου», όταν η Λισαβόνα υποχρεούται να υποβάλει τον προϋπολογισμό της για το 2017.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να προασπίσει το εθνικό συμφέρον και τα κατάφερε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ζουάου Γκαλάμπα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε «απειλήσει να προσφύγει» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ.