Skip to main content

Η τουρκική κρίση σε πέντε γραφήματα

Στην Τουρκία στρέφουν σήμερα τα βλέμματα όλοι, καθώς η νομισματική κρίση και κρίση χρέους, που βιώνει η χώρα, λαμβάνει επικίνδυνα μεγάλες διαστάσεις. Η συνεχής αιμορραγία της τουρκικής λίρας και των άλλων στοιχείων ενεργητικού έχει θέσει σε συναγερμό την ΕΚΤ, ενώ πυροδοτεί έντονες αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την αγορά συναλλάγματος. 

Η WSJ επιχειρεί να αποτυπώσει την κρίση αυτή σε πέντε γραφήματα. 

– Η λίρα, βασικό βαρόμτερο της διάθεσης των επενδυτών έναντι της Τουρκίας, βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης υποτίμησης για 12η διαδοχική συνεδρίαση, στο μακροβιότερο πτωτικό σερί της από το Νοέμβριο του 1999, έναν μήνα πριν τη διάσωση της χώρας από το ΔΝΤ. Η πτώση της τον τελευταίο χρόνο είναι μία από τις πιο απότομες της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ των χωρών του G20. 

– Το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων, έχει εκτιναχθει στα ύψη. Οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο επιτόκιο για να αποζημιωθούν για τον υψηλό πληθωρισμό και την κατρακύλα της λίρας.

– Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Τούρκοι δανειολήπτες δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) για τουρκικά ομόλογα έχει αυξηθεί αισθητά φέτος. 

– Μία βασική αδυναμία της τουρκικής οικονομίας είναι του υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Υπολογίζεται ότι είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του G20 φέτος. 

– Τρομάζει τέλος και η εξάρτηση της Τουρκίας σε κεφάλαια από το εξωτερικό. Το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών της χώρας σε ξένο νόμισμα είναι πολύ υψηλό. 

naftemporiki.gr