Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, καθώς ο συνεχής κατήφορος της τουρκικής λίρας πυροδοτεί πλέον φόβους για συνέπειες και εκτός των στενών τουρκικών συνόρων. Στην τουρκική οικονομία έχουν έκθεση ύψους περίπου 135 δισ. ευρώ τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με το Berengberg.
Αν και η έκθεση αυτή, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, είναι πολύ μικρή για να πυροδοτήσει κρίση στην Ευρωζώνη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την ισχυρότερη παρουσία στην Τουρκία έχουν BBVA, Unicredit και BNP Paribas, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Η Unicredit ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, o ισπανικός IBEX 35 και ο γερμανικός DAX καταγράφουν λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδος πτώση της τάξης του 1,5% έκαστος. Στο -1,1% είναι και ο γαλλικός CAC 40, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τον FTSE 100. Την ίδια ώρα ο BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη υποχωρεί σε μικρότερο βαθμό, περίπου 0,7%. Και τούτο γιατί η ραγδαία υποτίμηση της λίρας στηρίζει τις μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Στην αγορά συναλλάγματος η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Την διακύμανση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος μπορείτε να βλέπετε εδώ. Ωστόσο και το ευρώ έχει τεθεί σε τροχιά υποτίμησης έναντι του δολαρίου. Υποχωρεί 0,6% στα 1,1456 δολάρια ανά ευρώ.
Οι επενδυτές στρέφονται για ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών να παρουσιάζουν σημαντική πτώση.
Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναμένεται να παρουσιάσει το «νέο οικονομικό μοντέλο». Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα περιλαμβάνει μέτρα αποθέρμανσης της οικονομίας, που δοκιμάζεται από πληθωρισμός της τάξης του 16%, υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μία κρίση ιδιωτικού χρέους, καθώς επιχειρηματικοί κολοσσοί δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε δολάριο. Ωστόσο δεν έχει ακόμη πείσει τους επενδυτές. Και η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά και το ναυάγιο της τουρκικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, τους τρομάζει.
Η αιμορραγία δεν περιορίζεται σε νομίσματα και μετοχές. Τουρκικό ομόλογο αξίας 3,5 δισ. δολ. που εκδόθηκε πέρυσι, έχει δει την απόδοσή του να προσεγγίζει το 8%, ενώ η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς έχει απογειωθεί στο 18,8%. Σε όρους δολαρίου το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε χθες απώλειες 3,4%, με τον BIST να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. «Αν εκείνοι έχουν δολάρια, εμείς έχουμε το λαό μας και το Θεό μας» διεμήνυσε ο Ερντογάν σε ομιλία ενώπιον υποστηρικτών του, κάνοντας λόγο για συντονισμένες επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας και οικονομίας.
naftemporiki.gr