Skip to main content

FED: Oι δύο λέξεις του Πάουελ που τάραξαν τις αγορές και η επιστροφή… στο 1995

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η πρώτη εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία μείωση των επιτοκίων από την FED κατά 25 μονάδες βάσης ήταν αναμενόμενο να απογοητεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ, που την ήθελε πιο δυναμική και συνοδευόμενη από ισχυρό σήμα χαλάρωσης για το μέλλον. Γιατί όμως έριξε και το ηθικό των επενδυτών; Η απάντησε κρύβεται σε δύο λέξεις, που χρησιμοποίησε κατά την συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ και οι οποίες φαίνεται να αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος τουλάχιστον θα επιδιώξει μία πολιτική συγκρατημένων στηριγμάτων ανάλογη με εκείνη, που ακολουθήθηικε τη δεκαετία του 1990 από τον Άλαν Γκρίνσπαν. 

Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας δεν υπήρχε προφανής λόγος για μείωση των επιτοκίων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αν και έπεσαν στο 2,1% το δεύτερο τρίμηνο από 3,1% παραμένουν πολύ υψηλότεροι από εκείνους της Ευρωζώνης και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ η ανεργία κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πενήντα χρόνια και οι καταναλωτικές δαπάνες- που καλύπτουν τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας- παραμένουν ισχυρές. 

Ωστόσο η FED δεν μπορούσε να αγνοήσει ούτε το επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον ούτε την πολιτική των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που οδηγούσε το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα και καθιστούσε τις αμερικανικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές. Η ειρωνεία είναι ότι ο άνθρωπος που κατηγορεί την αμερικανική κεντρική τράπεζα και προσωπικά τον διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ ότι κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα μετριάζει τον θετικό αντίκτυπο της δικής του οικονομικής πολιτικής, είναι εκείνος που έδωσε και τον λόγο για την έστω μικρή μείωση του επιτοκίου στο 2%-2,25%. Ο Πάουελ ήταν ξεκάθαρος. Βασικός λόγος της απόφασης ήταν ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ, και οι επιπτώσεις που αυτός έχει στην παγκόσμια ανάπτυξη. 

Αφού όμως έπραξε αυτό που περίμεναν οι αγορές, γιατί απογοήτευσε; Μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε πως η μείωση αυτή ήταν μία «κυκλική προσαρμογή». Τι κατάλαβαν ειδικοί και επενδυτές από την επισήμανση αυτή; Ότι δεν είχαμε το πρώτο βήμα ενός νέου κύκλου επιθετικής χαλάρωσης, αλλά μία συγκρατημένη κίνηση που είχε ως στόχο να αποτρέψει τα χειρότερα και που πιθανότατα θα ακολουθεί από λίγες ακόμη και εξίσου συγκρατημένες κινήσεις. 

Ο διοικητής της FED δεν είπε σε καμία περίπτωση πως η μείωση αυτή θα είναι η τελευταία. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως μία δραστική πτώση του κόστους δανεισμού δεν είναι στα σχέδιά του. Με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ουσιαστικά, όπως επισημαίνει και το Bloomberg, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μία επανάληψη του σκηνικού της δεκαετίας του 1990. Την περίοδο 1995-96 και το 1998, με τον Άλαν Γκρίνσπαν τότε στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, η FED ήταν προσεχτική, αλλά και αποτελεσματική. Και στις δύο περιπτώσεις προέβη σε τρεις μειώσεις επιτοκίων και πέτυχε να διατηρήσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. 

Αυτό για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι αρκετό. Δεν έκρυψε λοιπόν τη δυσφορία του γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter: «Αυτό που η αγορά ήθελε να ακούσει από τον Πάουελ και την Federal Reserve ήταν πως αυτό είναι η αρχή ενός μεγάλου και επιθετικού κύκλου μείωσης των επιτοκίων που θα μπορούσε να ακολουθήσει την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Σε δεύτερο μήνυμά του συμπλήρωσε: «Ως συνήθως, ο Πάουελ μας απογοήτευσε, αλλά τουλάχιστον τερματίζει την ποσοτική σύσφιξη που δεν έπρεπε καν να είχε ξεκινήσει – χωρίς πληθωρισμό. Κερδίζουμε έτσι και αλλιώς, αλλά σίγουρα δεν έχω και πολύ βοήθεια από την Federal Reserve». 

naftemporiki.gr