Skip to main content

Ποια θα είναι η επόμενη εταιρεία του 1 τρισ. δολ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
 [email protected]

Την περασμένη Πέμπτη 2 Αυγούστου στη Wall Street συντελέστηκε ένα ιστορικό γεγονός στο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό στερέωμα όταν περί τις 18:45 ώρα Ελλάδος η μετοχή της Apple ανέβηκε στα 207,50 δολάρια και αυτόματα η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων, μία επίδοση που σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το μέλλον των εταιρειών και των εταιρικών μετοχών.

O τεχνολογικός κολοσσός γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που σε όρους κεφαλαιοποίησης κόβει το νήμα σε μία άτυπη αναμέτρηση που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ.

Οι Amazon, Microsoft και Alphabet (ιδιοκτήτρια της Google) ακολουθούν σε μία αρκετά «κλειστή» κούρσα για να καταφέρει κάποια εκ των τριών να γίνει η δεύτερη αμερικανική δημόσια εισηγμένη εταιρεία που θα φτάσει σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισ. δολάρια.

Η Amazon είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 901 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από τις Alphabet και Microsoft, με χρηματιστηριακή αξία στα 856 δισ. δολάρια και 830 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Μαζί με το Facebook (κεφαλαιοποίηση στα 536 δισ. δολάρια), οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 15% του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης S&P 500 σε μία συνολική αξία των εταιρειών στα 25 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές των τεχνολογικών FAANGs (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) μαζί με αυτές των επίσης τεχνολογικών Alibaba, Intel, NVIDIA, και Oracle, διαπραγματεύονται επίσης στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και φυσικά στον τεχνολογικό Nasdaq.

Μία προσεκτική παρατήρηση της πορείας των μετοχών των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, ίσως μπορεί να οδηγήσει σε μία πρόβλεψη, ως προς το ποια εταιρεία θα ακολουθήσει την Apple στα υψηλά «στρώματα».

Παρακολουθώντας τη μετοχή της Amazon στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, παρατηρείται μία εκτίναξη της τάξης του 87%, όταν στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 34%, της Alphabet περίπου 32% και της Microsoft περίπου 49%.

Και οι τέσσερις εταιρείες καταγράφουν καλύτερα κέρδη δωδεκαμήνου από το 14% της αύξησης του S&P 500 κατά το παρελθόν έτος.

Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η επίδοση της μετοχής του κολοσσού του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου μέσα στο 2018, καθώς σημειώνει άνοδο 58%, της Apple έχει ενισχυθεί κατά 23,5%, της Alphabet 18% και της Microsoft 26%.

Οι μέσοι στόχοι τιμών των αναλυτών σε poll της Thomson Reuters για το 2018 έθεσαν τη χρηματιστηριακή αξία της Apple στο 1,05 τρισ. δολάρια, της Amazon στο 1,02 τρισ. δολάρια, της Alphabet στα 970 δισ. δολάρια και της Microsoft στα 953 δισ. δολάρια.

Βεβαίως, τα προηγούμενα κέρδη των μετοχών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αξιόπιστο δείγμα μελλοντικών επιδόσεων, από τη στιγμή που την πορεία μιας μετοχής την καθορίζει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους, κάτι που σημαίνει πως μία περίοδος γενικευμένης ευφορίας μπορεί εύκολα να αντιστραφεί (τρανό παράδειγμα το μαζικό sell-off στις 5 Φεβρουαρίου που ακόμη οι αναλυτές δεν έχουν βρει τα πραγματικά αίτια για τα οποία συντελέστηκε, ή οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης που από το 1999 έχουν εμφανιστεί δύο φορές με απόσταση περίπου δέκα χρόνων).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε αυτήν την άτυπη αναμέτρηση, η Amazon έχει ένα σαφές προβάδισμα για να ξεπεράσει το ορόσημο της κεφαλαιοποίησης του 1 τρισ. δολαρίων.

Ένα στοιχείο που χρήζει επίσης ιδιαίτερης προσοχής είναι πως η Apple έφτασε στην επίδοση ρεκόρ δύο μόλις ημέρες αφότου ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2018.

Από πλευράς επίδοσης άφησε ικανοποιημένους τους επενδυτές (άλλωστε αυτό αποτυπώθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες), όμως ήταν η πρώτη φορά από το β’ τρίμηνο του 2010 όπου έπεσε κατά μία θέση στις πωλήσεις smartphones, με τη Huawei να την εκτοπίζει από τη δεύτερη θέση στην τρίτη.

Η κινεζική εταιρεία πούλησε περί τα 54 εκατ. smartphones, ενώ η Apple 41,3 εκατ.