Skip to main content

Ιταλία: Και μείωση φόρων και στήριξη ανέργων;

Λίγες ημέρες πριν από τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές, η ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε καθορίζει τις προτεραιότητές της. Στο επίκεντρο η στήριξη ανέργων και η φορολογία.

 Η Λέγκα του Βορρά θέλει να αρχίσει να εφαρμόζεται η βαθμιαία μείωση των φόρων, με μία μόνον φορολογική κλίμακα, την οποία και είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Τα δε Πέντε Αστέρια προσθέτουν ότι επιβάλλεται η έγκριση του «εισοδήματος του πολίτη» για την στήριξη ανέργων και συνταξιούχων με 780 ευρώ τον μήνα.  Το σπρέντ όμως άρχισε και πάλι να ανεβαίνει και η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα σημειωθούν «οικονομικές εντάσεις».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο από τη μεριά του προσπαθεί να περιορίσει τις ανησυχίες και δηλώνει: «Δεν χρειάζεται καμία ρήξη με την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ειλικρινή και στοχευμένο διάλογο για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια αποτελέσματα». Η δήλωσή του αφορά κυρίως τον περιορισμό της μείωσης του ελλείμματος που ζητούν οι Βρυξέλλες.

Μείωση και αύξηση του ΦΠΑ

Προς το παρόν πάντως, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης διαψεύδει ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της, αυξάνοντας τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Ετοιμάζει όμως μια ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Και σύμφωνα με ότι διαρρέει στον ιταλικό τύπο θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια «διπλή στρατηγική»: να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια αγαθά ευρείας κατανάλωσης και στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά παράλληλα να αυξηθεί στα είδη πολυτελείας.

Δεν είναι εύκολο να μπορέσουν να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Διότι το Γενικό Λογιστήριο του ιταλικού κράτους δεν θέλει να χρηματοδοτούνται μέτρα κοινωνικής πολιτικής με φορολογικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για μια και μόνον χρονιά.   

Τέλος ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν εγκαταλείπει τους γνωστούς τόνους του και επιμένει: «Το φθινόπωρο θέλω μια επανάσταση με τους φόρους. Την ίδια που έκανα με τους μετανάστες».

 Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη