Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Οι επιπτώσεις της ύφεσης στο σύνολο της οικονομίας βρίσκονται από χθες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων προσγειώνονται σήμερα στην Αθήνα.
Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τους ελέγχους από την ΤτΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με εντατικούς ρυθμούς, ώστε εάν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, για να αποφευχθούν καθυστερήσεις όσον αφορά την υπογραφή της νέας συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, αφού πρέπει να προηγηθεί και έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών και φυσικά ο απαιτούμενος χρόνος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και με ορισμένα νέα «εχέγγυα» από την ελληνική πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί ο χρονικός στόχος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια έως την Παρασκευή, ώστε εάν χρειαστεί να γίνει ένα «follow up» το Σαββατοκύριακο, θα λειτουργούν τις επόμενες ημέρες αρκετές ομάδες εργασίας, που θα επικεντρώσουν την «έρευνά» τους στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, αλλά και τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ).
Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα
Στο «μικροσκόπιο» πάντως των δανειστών χθες μπήκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τα capital controls, αλλά και η ύφεση με τις επιπτώσεις που δημιουργεί στα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς επίσης το έλλειμμα και το ΑΕΠ, αφού πρωταρχικός στόχος παραμένει ο καθορισμός του δημοσιονομικού κενού από το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξουν ή όχι απαιτήσεις για νέα εισπρακτικά ή διαρθρωτικά μέτρα.
Το οικονομικό επιτελείο διεμήνυσε ότι δεν υπήρξε κανένα οργανωτικό πρόβλημα, ενώ κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων, αφού δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών συστηματικά αποφεύγουν να διευκρινίσουν τι θα πράξουν εάν το κουαρτέτο, που απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και φυσικά την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), θέσει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ, ώστε να πληρωθούν ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 τρέχοντος, τη θέσπιση νέων μέτρων, που αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στο «καλάθι» να ζητηθεί να περιληφθούν και νέα δημοσιονομικά ή μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να «σκορπιστούν» στην επόμενη τριετία, χωρίς φυσικά το άγχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για κάθε χρόνο, αφού φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018, χωρίς όμως ενδιάμεσους στόχους, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων και μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.
Με δεδομένο πάντως ότι τα πρώτα δύο χρόνια τα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα κινηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, σε συνδυασμό με την τελική αποτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί ήδη οι τράπεζες, δεν αποκλείεται το τελικό ποσό του δανείου που θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να ξεπεράσει και τα 90 δισ. ευρώ, από 86 δισ. ευρώ που ανέφερε η απόφαση της 12ης Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το τελικό ποσό του νέου δανείου, η κυβέρνηση ζητά να είναι εμπροσθοβαρές όχι μόνο για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, αλλά και αυτές του εσωτερικού ειδικά των οφειλών προς τους ιδιώτες, που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.
Εάν οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων τείνουν στο να είναι θετικές, τότε δεν αποκλείεται το κυβερνητικό επιτελείο να δει το «γλυκό» πρόσωπο της κας Βελκουλέσκου και των υπόλοιπων μελών του κουαρτέτου. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται από δύσκολο έως και απίθανο με βάση τα όσα έχει περάσει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους έχουν εκτροχιαστεί όλοι οι δείκτες, με αποτέλεσμα μάλλον η κυβέρνηση να βρεθεί με το «καλημέρα» αντιμέτωπη με τη σκληρή πλευρά των δανειστών.
Γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η τρόικα να βάλει στο τραπέζι όλα τα «καυτά» θέματα που ούτως ή άλλως παραμένουν ανοιχτά και θα συζητηθούν κατά την πορεία εκταμίευσης των δόσεων του νέου δανείου και, όπως έχει επισημάνει ήδη η «Ν», αφορούν:
- Αλλαγές στο ασφαλιστικό, με μείωση των κύριων συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση του ΕΚΑΣ, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
- Αλλαγές στα εργασιακά όπου έχει συμφωνηθεί να υπάρξει περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς με τη νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
- Κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων με πρώτους τους αγρότες.
- Συμφωνία για ισοδύναμα μέτρα σχετικά με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ με την οποία χαρακτηρίζονται παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το 2012.
- Αλλαγές στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο ή την προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων και τη συνέχιση του μέτρου της κινητικότητας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
- Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την προώθηση των αλλαγών με υιοθέτηση και της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
- Δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα έχει τη δέσμευση να δημιουργήσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.
- Προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και του υπολοίπου 10% από τον ΟΤΕ.
Εφικτός είναι ο στόχος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, ενώ τόνισε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί τώρα, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση (φθινόπωρο).
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βάση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου», τόνισε. Για τη διαπραγμάτευση, είπε ότι «η πρόοδος συνεχίζεται με στόχο ένα νέο πρόγραμμα, οι ομάδες των θεσμών είναι στην Αθήνα και συζητούν με τις ελληνικής αρχές».
Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου
«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η συνεργασία είναι καλή, εργαζόμαστε σκληρά δεν υπάρχει ημερομηνία στόχος για ολοκλήρωση, ωστόσο εάν σταθούμε στη δήλωση της 12ης Ιουλίου, μια συμφωνία είναι εφικτή μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου», υπογράμμισε.
Ερωτηθείσα σχετικά με την προχθεσινή της δήλωση για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου, η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό που είπε είναι πως οι νέες μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.
Πρόσθεσε ότι «η σειρά που θα εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι μέρος των συζητήσεων που ξεκίνησαν και αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να εξειδικεύσουμε αυτές τις δράσεις με συγκεκριμένες ημερομηνίες». Αναφορικά με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, που κάνει διεξοδική αναφορά στο θέμα αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω δήλωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποδίδονται στη χαλάρωση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδείνωση του εσωτερικού μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια επικαλούνται το πνεύμα της δήλωσης του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και δηλώνουν έτοιμοι να εξετάσουν, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο (τρίτο) πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση επανεξέτασης.
Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους και πως οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Αναφερόμενη στην παραπάνω δήλωση, η εκπρόσωπος υπενθύμισε τις δύο προϋποθέσεις πριν από τη λήψη μέτρων, που είναι η συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (εντός του φθινοπώρου).
Διευκρίνισε ότι ναι μεν οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν εμποδίζει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που μόλις ξεκίνησε.
«Σε κάθε περίπτωση, πιστωτής της Ελλάδας δεν είναι η Κομισιόν, αλλά τα κράτη-μέλη, που είναι και αρμόδια να λάβουν τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε η εκπρόσωπος.
Θα μελετήσουν την «ακτινογραφία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Της Αννας Δόγα
[email protected]
Το τραπεζικό περιβάλλον στον «αστερισμό» των capital controls, η ρευστότητα και η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι για τα στελέχη της τετραμερούς – τρόικα συν ESM – οι ψηφίδες της εικόνας του συστήματος, την οποία επιχειρούν να αποτυπώσουν κατά τις επαφές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι συναντήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έχουν ως σκοπό να αποτιμηθούν η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, όπως διαμορφώθηκε στο διάστημα από την τελευταία αξιολόγηση και κυρίως κατά την περίοδο της παρατεταμένης αβεβαιότητας που όξυνε το πρόβλημα των επισφαλειών, και σαφώς οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τετραμερούς ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα και την κεντρική τράπεζα μεγέθη και εκτιμήσεις αναφορικά με τη ρευστότητα και τα NPLs, ώστε η τελική και πλήρης εικόνα να συμβάλει και στη διαμόρφωση των παραδοχών επί των οποίων θα «κουμπώσει» η διαγνωστική άσκηση.
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αναμένουν ότι το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης θα διαμορφωθεί στη συνέχεια, αφού έχει κατασταλάξει η εικόνα του συστήματος. Μια πρώτη εκτίμηση από πλευράς των εταίρων, κάνει λόγο για ανάγκες που θα κινούνται αρκετά χαμηλότερα από το ανώτατο σημείο του εύρους που είχε δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή τα 25 δισ.ευρώ, αν και θεωρείται πρώιμη μια πρόβλεψη σε αυτή τη φάση.
Από την πρώτη επαφή πάντως με τον επόπτη, τον single supervisory mechanism, οι Eλληνες τραπεζίτες αποκόμισαν την αίσθηση ότι «τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί», αν και όπως τονίζουν ότι χωρίς το τελικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί η εξέλιξη, πολλώ δε μάλλον που η πολιτική παράμετρος έχει πάντοτε ρόλο.
Τα θέματα που έχουν ξεκαθαρίσει φαίνεται ότι είναι η αποφυγή του bail in -και αυτή η εξέλιξη εάν συνοδευτεί από μια επίσημη τοποθέτηση από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μόλις υπογραφεί η συμφωνία για το μνημόνιο, θα ενισχύσει την αξιοπιστία- και η χρησιμοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση.
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, την οποία επιδιώκει και η πλευρά των δανειστών, θα εξαρτηθεί από το ύψος των αναγκών και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και στην κατεύθυνση αυτή, το lobbying μεγάλων διεθνών funds εντοπίζεται στην παροχή «εργαλείων» προκειμένου να αποφύγουν ένα τεράστιο dilution της συμμετοχής τους.
Quadriga, το τέθριππο άρμα
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Και το όνομα αυτής… Quadriga. Ετσι θα ονομάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των εκπροσώπων των θεσμών, καθώς το «τρόικα» δεν είναι δόκιμο από τη στιγμή, που στη διαπραγμάτευση συμμετέχει πλέον και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.
Η Quadriga φέρεται να ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με την ψήφιση και νέων μέτρων λιτότητας, πριν από την εκταμίευση της δόσης από τον ESM, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο τονίζει επίσης ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου θα χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα. Το όνομα αποκάλυψε πρώτο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, και έχει σχολιαστεί από τον Τύπο διεθνώς.
Σύμφωνα με το ΜΝΙ, ο λατινικός όρος ήταν έμπνευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για το «τέθριππο», το άρμα που σέρνουν τέσσερα άλογα. Για τους αρχαίους Ρωμαίους ήταν ένα έμβλημα θριάμβου, για αυτό και η νίκη και η φήμη απεικονίζονταν συχνά ως γυναίκες που οδηγούσαν το άρμα. Και πού συναντάμε την Quadriga; Στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, όπως έσπευσαν να επισημάνουν τα γερμανικά Μέσα. Το άγαλμα της θεάς Νίκης σε ένα άρμα με τέσσερα άλογα δεσπόζει στη στέγη της Πύλης.
Επιπλέον, Quadriga ονομάζεται και το γερμανικό βραβείο που καθιέρωσε το 2003 ο γερμανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Netzwerk Quadriga και δίδεται σε προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού για τη συμβολή τους στην προώθηση καινοτόμων ιδεών. Το 2010 είχε απονεμηθεί στον Γ. Παπανδρέου.
Γερμανοί «σοφοί» προτείνουν μηχανισμό κήρυξης χρεοκοπίας για χώρες της Ευρωζώνης
Υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού για την κήρυξη χρεοκοπίας για χώρες μέλη της Ευρωζώνης τάσσεται η επιτροπή ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες θα έπρεπε να μπορούν να εγκαταλείψουν το ευρώ ως ύστατη λύση.
Με βάση ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες και την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η επιτροπή των πέντε συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι γνωστοί ως «σοφοί», υποστήριξε ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως διαδικασίες χρεοκοπίας, που θα καταστήσουν την Ευρωζώνη πιο σταθερή.
Η επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι εφικτό για μία χώρα να εγκαταλείπει το ευρώ, ως «ύστατη λύση», προκειμένου να αποφευχθεί η απειλή της ύπαρξης του ευρώ. «Σε μία νομισματική ένωση, οι βασικοί κανόνες θα πρέπει να τηρούνται και για τον λόγο αυτό η έξοδος μιας χώρας μέλους δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, διαφορετικά οι εταίροι είναι επιρρεπείς σε εκβιασμούς», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Λαρς Φέλντ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αποτελεί το «σωστό βήμα» εφόσον η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Για να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι των πιστωτριών χωρών δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτούν μόνιμα τις δανειολήπτριες χώρες», ανέφερε ο Κριστόφ Σκμίντ, πρόεδρος της επιτροπής σοφών. Ενας μηχανισμός κρατικής χρεοκοπίας θα ανάγκαζε τους πιστωτές να υποστούν ζημίες όταν ένα κράτος χρεοκοπήσει και θα ενθάρρυνε τους επενδυτές να εκτιμούν τον κίνδυνο του κρατικού χρέους σε περισσότερο βάθος, σημείωσε η επιτροπή.
Ωστόσο, η Ευρώπη που οραματίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη, εκτιμά ο αρθρογράφος του περιοδικού «Spiegel» Βόλφγκανγκ Μίνχαου, στο πρώτο από μια σειρά κειμένων στα οποία προσπαθεί να αναλύσει το μέλλον της Ευρωζώνης. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Ευρώπης που οραματίζεται ο κ. Σόιμπλε είναι ένας πυρήνας που θα συγκλίνει στην άποψη της Γερμανίας και αυτό δεν θα αφορά μόνο τους κανόνες που ισχύουν για όλους αλλά και τη σύγκλιση στην ιδιωτική οικονομία, εξηγεί ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι διαφωνεί έντονα με την άποψη του Γερμανού υπουργού.
Το όραμα του κ. Σόιμπλε έχει σε γενικές γραμμές τις δομές μιας ομοσπονδίας, όμως στόχος αυτών των δομών δεν είναι μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική πολιτική, αλλά ο εξαναγκασμός στην τήρηση των κανόνων. Θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο; Από οικονομική άποψη μια σύγκλιση σε δομικά πλεονάσματα είναι επικίνδυνη, εξηγεί ο αρθρογράφος. Ακόμα ένα οικονομικό πρόβλημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα απαιτούνταν από τις χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο αυτό, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν.
Ο αριστερός καθηγητής
Εκτενέστατες είναι οι αναφορές στο γερμανικό Τύπο και για τις αποκαλύψεις σχετικά με το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα.
Η «Handelsblatt» σχολιάζει πως από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πυρών της αντιπολίτευσης, η οποία και ζητά διαλεύκανση της υπόθεσης. Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» από την πλευρά της επισημαίνει πως το σχέδιο Βαρουφάκη απειλεί να γίνει «βαρίδι» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηρίζει δε τον πρώην υπουργό Οικονομικό «Ηρόστρατο της σύγχρονης Ελλάδας».
«Ο Ηρόστρατος είχε πυρπολήσει το Ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο προκειμένου να μείνει το όνομά του αιώνια στην Ιστορία» θυμίζει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Δεν είναι υπέρ του αδαούς σε οικονομικά ζητήματα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα άκουγε τις συμβουλές του αριστερού καθηγητή… Ωστόσο, είναι υπέρ του Τσίπρα το γεγονός ότι εκείνη τη νύχτα αναγνώρισε τον κίνδυνο και απέλυσε άμεσα τον Βαρουφάκη».