Skip to main content

Τι ζητεί το ΥΠΑΝ από τις τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Συνεχείς συναντήσεις με τις τράπεζες πραγματοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Χθες, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε εκ νέου την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την οποία είχε συναντήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου. Αυτήν τη φορά η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών είχε πιο ουσιαστικό χαρακτήρα και περιστράφηκε σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορούσε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ο δεύτερος τα μεγάλα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής CEO της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο ανώτερος γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτων και Καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς Βασίλειος Κουτεντάκης και η γενική γραμματέας της Ένωσης Χαρούλα Απαλλαγάκη.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης, καθώς η συζήτηση είχε και μια ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το χρέος των ιδιωτών και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα ετοιμαστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα για το θέμα αυτό.

Αναπτυξιακή χρηματοδότηση
Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τους ρυθμούς χορηγήσεων προκειμένου να βοηθηθεί και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες απάντησαν πως, παρά τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης, η ζήτηση για αναπτυξιακή χρηματοδότηση παραμένει περιορισμένη και όση υπάρχει ικανοποιείται απολύτως. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο επέμεινε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις μικρές επιχειρήσεις. Τα κονδύλια που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα συνεχίσουν να χορηγούνται στις επιχειρήσεις, διαβεβαίωσαν τον υπουργό τα στελέχη των τραπεζών.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσαν τα μεγάλα κόκκινα δάνεια και η διαχείρισή τους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα ξεκολλήσουν, καθώς οι καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγάλες. 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε για άλλη μια φορά πως το υπουργείο, στον βαθμό που τούτο είναι επιθυμητό, βρίσκεται στη διάθεση των τραπεζών προκειμένου να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις ώστε όσες υποθέσεις έχουν βαλτώσει να προχωρήσουν.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου το υπουργείο εξέφρασε την άποψη πως είναι πολύ λίγες οι υποθέσεις που ολοκληρώνονται σε σχέση με τα αιτήματα που εισάγονται στην πλατφόρμα και πως απαιτούνται πιο εύκολες και λιγότερο δαπανηρές διαδικασίες. Θα πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, πως απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στο σύνολό του, όπως προβλέπει και η σχετική κοινοτική οδηγία που θα υιοθετηθεί από τη χώρα μας.

Επειδή, όμως, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πρέπει να «τρέξει», καθώς υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων και προμηθευτών που βρίσκονται παγιδευμένοι στην έλλειψη ρευστότητας, οι δύο πλευρές θα καταθέσουν στο άμεσο μέλλον βελτιωτικές προτάσεις. Το θέμα επεξεργάζονται ήδη ο κ. Κουρμούσης και η κ. Απαλλαγάκη με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών.

Τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα συνεχίζουν τη συνεργασία τους στους παραπάνω τομείς, με τακτικές μεταξύ τους συναντήσεις τόσο επί γενικότερων όσο και επί εξειδικευμένων θεμάτων, παρατηρούν κύκλοι που σχετίζονται με την πλευρά των τραπεζών.