Skip to main content

Προσφυγή κατά της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά εξετάζει η ΕΣΕΕ

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της κατάργησης της έκπτωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και της παρακράτησης όλου του ποσοστού του ΦΠΑ εξετάζει η ΕΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει σε νομικούς την διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του Συντάγματος, με το σκεπτικό ότι τα νησιά θα έχουν βαρύ ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ καταδικάζει επίσης τη χρήση πλαστών ταμειακών μηχανών, φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του μέσα στις συνθήκες της κρίσης, ενώ για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές (έχει τεθεί ως γνωστόν θέμα πλήρους απελευθέρωσης σύμφωνα με τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ), επισημαίνει ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΕΣΕΕ ζητεί επίσης να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις συμφωνίας μεταξύ ΕΣΕΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων για τις χαμηλότερες χρεώσεις χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με δυνατότητες προμήθειας «POS» στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προσαρμοστούν το συντομότερο στις νέες συναλλακτικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης κατέθεσε εξάλλου χθες σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, τις προτάσεις του εμπορίου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται τον Οκτώβριο.

Στις προτάσεις της ΕΣΕΕ επισημαίνεται ότι ένας από τους στόχους του νέου αναπτυξιακού πλαισίου πρέπει να είναι η υποκατάσταση των εισαγωγών από τις εξαγωγές, δεδομένου η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε κλάδους και προϊόντα που παραδοσιακά ήμασταν πλεονασματικοί.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε επιπλέον, ότι ο νέος νόμος πρέπει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων σχετικών νόμων, όπως και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή τους.

Για τη μορφή των κινήτρων η ΕΣΕΕ τονίζει ότι οι άμεσες ενισχύσεις είναι πάντα προτιμότερες, ωστόσο δεδομένης της συγκυρίας θα πρέπει να εξεταστούν φορολογικά κίνητρα, επιδότηση επιτοκίου, εγγύηση δανείων από το Δημόσιο κ.α.

Πηγή: ΑΜΠΕ