Δεν είναι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, που δεν ζούμε την περιβόητη «θερινή ραστώνη», αλλά βλέπουμε την κυβέρνηση με τις μηχανές στο φουλ και τη Βουλή στον πυρετό των νομοσχεδίων. Σε διεθνές επίπεδο, η εβδομάδα με την οποία μας αποχαιρετά ο Ιούλιος, θα είναι γεμάτη από στοιχεία και αποφάσεις, που θα μας πουν πολλά για το τι πρέπει να περιμένουμε το φθινόπωρο στην παγκόσμια οικονομία.
Οι προβολείς πέφτουν βεβαίως στη FED, η οποία την Τετάρτη, αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Η αγορά υπολογίζει ότι η μείωση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, με τον Τζερόμ Πάουελ να αποφεύγει τις πιο δραστικές κινήσεις. Ωστόσο οι αγορές περιμένουν εναγωνίως και τα μηνύματα που θα στείλει η αμερικανική κεντρική τράπεζα για τα επόμενα βήματα, που θα ακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του 2020, πιέζει για ταχύτερα και πιο αποφασιστικά μέτρα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός μεγέθυνσης του αμερικανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2,1% από 3,1% και παρά το γεγονός ότι η επίδοση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη των ευρωπαϊκών οικονομιών, σίγουρα προκαλεί πονοκέφαλο στον Τραμπ.
Δεν είναι όμως μόνο η νομισματική πολιτική που επηρεάζει την αμερικανική οικονομία. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη της σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν κηρύξει προσωρινή ανακωχή και σήμερα, Δευτέρα, ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, εκπρόσωπος Εμπορίου και ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, θα φθάσουν στην Κίνα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που είχαν καταρρεύσει τον περασμένο Μάιο. Ο πρώτος αυτός γύρος των νέων συνομιλιών θεωρείται καθοριστικής σημασίας. Αν οι Αμερικανοί φύγουν και πάλι με άδεια χέρια από τη Σαγκάη, δεν αποκλείεται οι απειλές για νέους δασμούς να επιστρέψουν στο τραπέζι ή στο… Twitter με νέες οργισμένες αναρτήσεις του Τραμπ.
Αύριο, Τρίτη, εν τω μεταξύ συνεδριάζει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία επίσης θα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Τετάρτη. Μία ημέρα αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα παγκοσμίως, τα οποία και θα δείξουν σε ποιο βαθμό οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανησυχούν.
Νέα περιμένουμε και από την Τουρκία, όπου την Τετάρτη ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Γιουσάλ, θα παρουσιάσει την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό και θα απαντήσει για πρώτη φορά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Έχει πάντως ήδη καταστήσει σαφές με μία μείωση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη τουρκική ιστορία, ότι δεν σκοπεύει να χαλάσει χατίρι στον Ταγίπ Ερντογάν. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στη λίρα και ευρύτερα στην τουρκική οικονομία.
Την ίδια ημέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτμούν ότι το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης μεγεθύνθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί θα ενισχυθεί το σενάριο που θέλει την ΕΚΤ όχι μόνο να μειώνει το καταθετικό επιτόκιο τον Σεπτέμβριο, αλλά και να επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγή: Bloomberg