Skip to main content

Markit: Σταθερή ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο. Όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να αυξάνονται, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω έντονο γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας και αγοραστικής δραστηριότητας.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών εξακολούθησαν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στο μέσο κόστος εισροών, το οποίο ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να μετριάσουν μέσω υψηλότερων τιμών πώλησης.

O δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) παρέμεινε σταθερός στις 53,5 μονάδες. Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση της δραστηριότητας στον κλάδο. 

Η εικόνα της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας βελτιώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017. Επί 14 συναπτούς μήνες έχουμε αύξηση της παραγωγής, με τη Markit να υπολογίζεται ότι ειδικά τον Ιούλιο στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η άφιξη τουριστών. Επί δώδεκα διαδοχικούς μήνες αυξάνονται και οι νέες εργασίες. Η αυξημένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα αύξησης των νέων εργασιών – η δωδέκατη σε ισάριθμους μήνες. 

Επιπλέον η ζήτηση των πελατών ήταν υψηλότερη τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, όπως αποδείχθηκε από την έντονη, μολονότι ασθενέστερη, αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Κατ’ αναλογία με την αυξημένη παραγωγή, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Μάιο του 2017. 

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε από τον προηγούμενο μήνα και ήταν, σε γενικές γραμμές, σημαντικός. Η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στην τέταρτη συνεχή υποχώρηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους. 

Την ίδια ώρα στη ζώνη του ευρώ είχαμε ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα σε σχέση με την απογοητευτική εικόνα του Ιουνίου. Ωστόσο η επίδοση παραμένει μακριά από εκείνες του 2017, καθώς είναι σαφές ότι η νομισματική ένωση κατεβάζει από τις αρχές του έτους ταχύτητα. με το κλίμα να επηρεάζονται από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και όχι μόνο. 

Ο δείκτης PMI της Markit για τη μεταποίηση ανήλθε τον Ιούλιο στις 55,1 μονάδες από 54,9 τον Ιούνιο- επίδοση που ήταν ναδίρ 18 μηνών. Παραμένει περισσότερο από πέντε μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του, στα τέλη του 2017. 

naftemporiki.gr