Skip to main content

Η σημασία του ηλεκτρονικού επιχειρείν

του Καθ. Γ. Δουκίδη

Οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει δραματικά την επιχειρηματικότητα όσον αφορά την παραγωγή, διανομή, πωλήσεις, ρευστότητα, επενδύσεις, ανθρώπινο δυναμικό κλπ. Η επιβολή αυστηρών περιορισμών έχει όμως παράλληλα δημιουργήσει  ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για την αξιοποίηση των διαδικτιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα όπου η μέχρι τώρα διείσδυση είναι απο τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Η «τραπεζική αργία»  αναβάθμισε το διαδίκτυο ως βασικό κανάλι εκτέλεσης των τραπεζικών συναλλαγών απο ιδιώτες/καταναλωτές και επιχειρήσεις.  Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν πλέον προχωρημένες εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής, με υψηλή ασφάλεια και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η απομυθοποίηση πλέον  της  ηλεκτρονικής τραπεζικής και των ψηφιακών πληρωμών είναι ένας καταλύτης για την ουσιαστική αύξηση γενικά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο μέλλον που θα έχει ως μακροπρόθεσμο αποτελέσματα την άμεση απόδοση του ΦΠΑ και την γενικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα με την αποδυνάμωση των Τραπεζών σε οργανισμούς κυρίως  διεκπεραίωσης πληρωμών, αναμένουμε την σταδιακή εμφάνιση και ενίσχυση νέων ευέλικτων δυναμικών ενδιαμέσων που θα προσφέρουν κυρίως ψηφιακές υπηρεσίες πληρωμών μέσω εναλλακτικών και πιο απλών επιχειρηματικών δομών χαμηλού κόστους. Αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στο τομέα αυτό  προς όφελος του καταναλωτή/επιχείρηση.

Οι εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου, και κυρίως αυτές που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για συναλλαγές με το εξωτερικό, έπαιξαν επίσης ένα σημαντικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες στην προσφορά υπηρεσιών/προιόντων αποδεχόμενοι τις πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής. Για παράδειγμα τα Ελληνικά ηλεκτρονικά ταξειδιωτικά πρακτορεία έδωσαν την δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό αν η συναλλαγή πραγματοποιόταν κατ΄ευθείαν με τις διεθνείς αεροπορικές εταιρίες.