Skip to main content

Ντομπρόβσκις: «Λεπτή άσκηση» η επιστροφή στις αγορές

Πρόοδο σε όλους τους τομείς πολιτικής και στα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς διακρίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη δουλειά να γίνει σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Οι Βρυξέλλες περιμένουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Όσον αφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, προειδοποιεί πως πρόκειται για μία «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

Μιλώντας στο πρακτορείο λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αυτή τη φορά η αποστολή των θεσμών επικεντρώθηκε στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, στα μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. «Υπάρχουν, επίσης, μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υλοποίησης, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, το κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Όλοι αυτοί οι τομείς παρακολουθούνται και θα γίνει αποτίμηση στην έκθεση προόδου το Φεβρουάριο» σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι στο να συμφωνήσουν οι θεσμοί με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, είπε: «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες σχεδιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων (ΝPLs) στην ΕΕ (πάνω από το 40%, έναντι 3,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ και 10% στην Ιταλία) και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το «τρωτό» σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Όπως είπε θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών αλλά την ίδια στιγμή να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και τα κίνητρα για στρατηγική αθέτηση των υποχρεώσεων.

Αναφορικά με την εξαγγελία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, πρόκειται πως είναι μια απόφαση που ανήκει στα κράτη-μέλη. Σημείωσε πάντως ότι η εξέλιξη των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της παραγωγικότητας.

Ερωτηθείς για την έξοδο στις αγορές, ανέφερε πως είναι σαφές ότι η Ελλάδα τώρα δοκιμάζει τις αγορές χτίζοντας τη λεγόμενη «καμπύλη απόδοσης» και τεστάρει τις αποδόσεις διάφορων ομολογιών. «Την απόφαση για την ακριβή ημερομηνία έκδοσης και ποσού θα την λάβουν οι ελληνικές αρχές. Είναι πάντως σαφής η τάση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές» σημείωσε, προσθέτοντας ότι  η χώρα έχει λάβει ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας για να μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά. Αναγνώρισε επίσης ότι σήμερα το διεθνές περιβάλλον είναι καλύτερο από ό,τι ήταν το φθινόπωρο όταν υπήρχε ασάφεια σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της Ιταλίας. 

naftemporiki.gr