Skip to main content

Market Beat: Η Αθήνα σε αναζήτηση τάσης εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Σήμερα ο χρυσός, στις ασιατικές συναλλαγές, αυξήθηκε κατά 1,0% στο ρεκόρ των 1.920,9 δολαρίων ανά ουγγιά, ξεπερνώντας την κορυφή που άγγιξε τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ αύξησαν τη γοητεία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην ομάδα των ασφαλών καταφυγίων, ειδικά εκείνων που δεν συνδέονται με καμία συγκεκριμένη χώρα. Παράλληλα οι μετοχές τεχνολογίας παρέμειναν στο προσκήνιο και ήταν εκείνες που ωθούσαν τους βασικούς δείκτες σε ορισμένα ασιατικά χρηματιστήρια ψηλότερα.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται επίσης από την επιθετική νομισματική χαλάρωση που υιοθετήθηκε από πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία έβαλε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για ένα τέτοιο άνευ προηγουμένου επίπεδο εκτύπωσης χρημάτων που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πληθωρισμό.

Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο εκτός των τελευταίων δυο συνόδων κινούνται ανοδικά. Δεν είναι μόνο οι τιμές των μετοχών που αυξάνονται. Είναι επίσης οι τιμές των ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων κινούνται επίσης υψηλότερα. Η αξία των οικιών  σκαρφαλώνει επίσης. Μερικές από αυτές τις τάσεις μπορεί να οφείλονται στις προσδοκίες ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για ένα εμβόλιο θα αποδώσουν. Αναμφίβολα, ο κύριος λόγος για την άνοδο είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν και εκτυπώνουν τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ, γιεν και γιουάν για να αντισταθμίσουν το οικονομικό σοκ από την μεγάλη κρίση του COVID-19.

Μπορεί εδώ η μεταβολή του μέσου όρου, -1,12%, να μη διαφέρει από την πτώση των υπόλοιπων βασικών δεικτών στην περιφέρεια του ευρώ. Μπορεί επίσης πολλοί ξένοι αναλυτές να απέδωσαν την τάση για ρευστοποίηση θέσεων, ώστε να ενθυλακώσουν οι θεσμικοί τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο, στην ανάπτυξη ανησυχιών από γεωπολιτικά αίτια. Μόνο που οι περισσότεροι αναφέρονται στην ένταση των σχέσεων Κίνας ΗΠΑ που μεγαλώνει. Εδώ όμως οι πιέσεις είχαν άμεση σχέση με τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή της Μεσογείου και την αντίδραση της χώρας στις προκλήσεις.

Για να πούμε τα πράγματα όπως έχουν συμβεί, με βάση τις εξελίξεις στο Αθηναϊκό ταμπλό, οι ξένοι θεσμικοί στοιχημάτισαν γύρω από το ταμείο ανάκαμψης, από την πανδημία, της ΕΕ. Θα αποφασιζόταν στο διήμερο, από την Παρασκευή 17/7, υπό την ηγεσία της Γερμανίας. Διότι ήθελε να αρχίσει την προεδρία της με μια επιτυχία καθοριστικής σημασίας. Έχοντας παράλληλα την πληροφορία πως η Ελλάδα θα ήταν η πιο ωφελημένη περιφερειακή οικονομία του ευρώ. Και μπορεί η εβδομάδα να ξεκίνησε με τη σύνοδο κορυφής χωρίς απόφαση ακόμα, αλλά με άνοδο. Άρα με θετικές προσδοκίες, και συμπληρώθηκε με εκείνη τη συνεδρία μια αλυσίδα 5 ανοδικών κλεισιμάτων.

Αυτό το κάτι που είτε ήξεραν είτε προσδοκούσαν, ήρθε Τρίτη πρωί με την απόφαση της ΕΕ. Αυτή έδωσε ώθηση τους χρηματιστηριακούς δείκτες, που την προηγούμενη, από την ανησυχία για την απουσία ελέγχου της πανδημίας στις ΗΠΑ, είχαν υποχωρήσει. Εδώ όμως, μετά τις 15:00 ξεκίνησε η φυγή από το μετοχικό ρίσκο, υπό την μορφή μίνι πανικού. Η είδηση πως η διαμάχη για την εκμετάλλευση του Αιγαίου είχε βγάλει τους στόλους δυο γειτόνων σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, είχε ανατρέψει κάθε θετική επίπτωση από την απόφαση της ΕΕ. Οδηγούσε πάλι την αγορά σε έλεγχο της σκληρότητας της στήριξης μεταξύ 620 και 630 μονάδων. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπήρξε αντίστοιχα φυγή από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά αντίθετα, η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς από τιμές άνω του 1,250% πέρασε στο +1,060%.

Η ανεξαρτησία της τάσης στο δικό μας χρηματιστήριο αυτή την εποχή, είναι στενά δεμένη με το country risk. Η Ελληνική Κυβέρνηση, κατάφερε να αποσπάσει ένα πακέτο επιδοτήσεων που είναι καλύτερο από το μέσο όρο, καθώς 19 από τα 32 δις  που αναλογούν στην Ελλάδα θα είναι επιδοτήσεις. Ψηφίστηκε ο Νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, βρίσκεται σε διαβούλευση ο Νόμος που θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις. Τρεις καταλυτικής σημασίας, όπως συχνά λέγεται, εξελίξεις. Ήρθαν όμως τον καιρό της ανεξέλεγκτης πανδημίας και της επίσης ανεξέλεγκτης αναθεωρητικής διάθεσης στο διεθνές πεδίο, από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης, που φόρτωσε βάρος τις Τράπεζές της για να στηρίξει τη λίρα.

Η Caitlin Ostroff στη WSJ σημείωσε: Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων απέσυραν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά ομολόγων της Τουρκίας το εξάμηνο που έληξε τον Ιούνιο, χαρακτηρίζοντάς την τη μεγαλύτερη ανάληψη στο πρώτο εξάμηνο που καταγράφεται, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η ιδιοκτησία των εκκρεμών ομολόγων τουρκικής κυβέρνησης από αλλοδαπούς έχει κατέβει στο 5% περίπου, από ένα 30% σχεδόν, το 2013.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Το δίλλημα των αγορών είναι το W στην ανάπτυξη, μετά το V της πανδημίας

Να που φθάσαμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Ενός μήνα που ως τώρα λειτούργησε ευεργετικά για τις μετοχικές αξίες παγκόσμια. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η τρέχουσα εβδομάδα για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, ειδικά στις ΗΠΑ. Γιατί θα αποτελέσει ευκαιρία για την προετοιμασία που χρειάζεται για το ερχόμενο, πολιτικά κρίσιμο, τρίμηνο του Αυγούστου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Είναι γνωστή στην μεγαλύτερη οικονομικά χώρα η παράδοση, που ισχύει χωρίς εξαίρεση από το 1984 και μετά, στις αναμετρήσεις για εκλογή Προέδρου. Αν οι δείκτες της Wall Street κινηθούν ανοδικά από τον Αύγουστο ως τις αρχές Νοέμβρη την εκλογή κερδίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος που κυβερνά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ο Πρόεδρος υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση. Δεν αποκλείεται συνεπώς όσα διαδραματίστηκαν τελευταία στα γεωπολιτικά να είναι μέρος προετοιμασίας που θα φέρει μια αλυσίδα εξελίξεων, οι οποίες θα γεννούν πανικό και μετά ανακούφιση, εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί η ανοδική δυναμική που κυριάρχησε τον Ιούλιο. Με βασικό δεδομένο βέβαια την υπερπροσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να διατηρηθεί η άφθονη και φθηνή ρευστότητα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Κάτι άλλαξε

Η εβδομάδα που πέρασε, αποκάλυψε στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, την επιστροφή της ανησυχίας παγκόσμια, για την πανδημία του COVID19. Σε αυτή προστέθηκε και η ανησυχία από την ενίσχυση της έντασης στη σχέση ΗΠΑ Κίνας. Αυτές οι δύο αποδείχθηκαν ικανές να δώσουν εβδομαδιαίες απώλειες στους περισσότερους από τους μετοχικούς δείκτες. Οι αγορές έπεσαν την Παρασκευή, επειδή η αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη δεν μπόρεσε να αποδιώξει τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ο χρυσός πέρασε πάνω από 1.900 δολάρια η ουγγιά σε πορεία προς νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά δεν κατάφερε να ενθαρρύνει τους επενδυτές. Η γερμανική βιομηχανία τον Ιούλιο απέφυγε τη συρρίκνωση για πρώτη φορά σε 19 μήνες, με αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ τον Ιούλιο αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, αλλά οι εταιρείες ανέφεραν μείωση των νέων παραγγελιών, ως επίπτωση από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα που ψαλιδίζει τη ζήτηση. Παράλληλα μετοχές Τεχνολογίας όπως η SAP SE και η ASML Holding NV οδήγησαν σε απώλειες στην Ευρώπη, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX στο κλείσιμο μειώθηκε κατά -2%.

Σύμφωνα με την BoFA Global Research η διακοπή της ανόδου την περασμένη εβδομάδα, μετά από τρεις στη σειρά ανοδικές για τους Dow και S&P 500, συνοδεύτηκε από τοποθέτηση των επενδυτών ύψους 24,5 δις δολάρια καθαρά σε ομόλογα. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή που καταγράφηκε ποτέ, τραβώντας 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές. Ο χρυσός εμφάνισε τη δεύτερη καλύτερη εβδομαδιαία εισροή στο βίο του και οι επενδυτές τοποθέτησαν 41 δις σε ρευστά διαθέσιμα.  

Τι υπάρχει μπροστά

Το μέχρι στιγμής ράλι που έχουμε δει τον Ιούλιο, είναι λογικό να προκαλεί άγχος πριν από μια εβδομάδα ανακοίνωσης κερδών από τεράστιο πλήθος εισηγμένων, η οποία περιλαμβάνει επίσης την απόφαση της Fed και την ανακοίνωση της πιθανά χειρότερης βουτιάς του ΑΕΠ των ΗΠΑ (κοντά στο -34,5%).

Εγκαταστάθηκε λοιπόν μια επιφυλακτικότητα μετά το ξεπούλημα μετοχών τεχνολογίας και εταιριών (growth) που προτιμούνται για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας τους. Ωστόσο ήταν σχεδόν απίστευτη η πορεία του Nasdaq και του τομέα της τεχνολογίας τους δύο τελευταίους μήνες και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ανοικτά, πως μια αξιόλογη διόρθωση έχει πολύ νόημα. Η υποχώρηση ακολούθησε το ράλι που έφερε τον S&P 500 σχεδόν στο 5% κάτω από το υψηλό βίου που σημείωσε τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης που σηματοδοτεί την παγκόσμια τάση είναι τώρα κοντά στο νεκρό σημείο για το έτος, ενώ ο Nasdaq έχει κερδίσει περισσότερο από 15% από έτος σε έτος.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι επενδυτές μετά και την είδηση για πρόοδο στα βιοτεχνολογικά εργαστήρια που κατασκευάζουν εμβόλια για τον ιό, αισθάνθηκαν δικαίωση της αντίληψής τους πως η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τύπου V. Ωστόσο ήταν η πανδημία και τα νέα κρούσματα που άρχισαν να εμφανίζουν εξάπλωση τύπου V και υποψιάζονται πως οι κατά τόπους ισχυρές οικονομίες θα εμφανίσουν πορεία τύπου W. Καθώς θα τις πληγώσει η επιστροφή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.  Θεωρώντας ότι η αμερικανική πλευρά έχει την δυνατότητα να ελέγχει το ύψος της έντασης με την Κίνα εκτιμούμε, ως κρισιμότερη παράμετρο για τον καθορισμό της διάθεσης για ρίσκο, τα στατιστικά της πανδημίας. Ειδικά στις χώρες που είχαν κατακτήσει τον έλεγχο στη διάδοση του ιού.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου, στο 77,77% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ ο Nasdaq αν και με πτώση κράτησε διψήφια τα κέρδη του στο 2020. Παράλληλα σε bear market παραμένει μόνο το ισπανικό χρηματιστήριο. Ο S&P500 με μεταβολή -0,28% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -0,47%. Ο Dow, με πτώση -0,76%, αποδίδει στο 2020 -7,25%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,73%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -10,33%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -0,39%, έχει απώλειες -12,04% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -1,33%. Στο 2020 εμφανίζει κέρδη +15,50%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου βούλιαξε -2,65% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -18,81%. Ο DAX έπεσε -0,63%, και στο 2020 αποδίδει -3,10%, ο CAC είχε μεταβολή -2,23%, ενώ στο 2020 αποδίδει -17,09%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε απώλειες -1,96%, και στο έτος επίδοση -23,61%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,69%, στο έτος πέφτει -14,60%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -1,45%, και στο 2020 υποχωρεί -11,68%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -0,49%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -11,47%, όταν ο IPC του Μεξικού που ενισχύθηκε κατά +2,83%, χάνει φέτος -14,20%. Ο χρυσός με κέρδη +4,87%, βρέθηκε στα 1900,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +24,77%. Σημειώθηκε άνοδος +1,90%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 41,34 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -32,30%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,24%, στο 2020 χάνει -3,83%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,03%, με επίδοση στο έτος +0,13%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +3,00%, και στο 2020 χάνει -7,57%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -1,53%, και στο 2020 υποχωρεί -12,36%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,54% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +4,81%.

Η πανδημία αλλάζει πολλά

Μετρώντας περίπου έξι μήνες μετά την παγκόσμια κρίση λόγω του COVID-19, υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό φαίνεται ότι αποκτά διαρκώς διαφορετική εικόνα, λόγω της πανδημίας. Οι αλλαγές ήταν εμφανείς στη στάση των αρμοδίων ως προς τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά επεκτείνονται επίσης στο παγκόσμιο εμπόριο (και στις αλυσίδες εφοδιασμού), στα διεθνή ταξίδια, τα ποσοστά συγκέντρωσης σε διάφορους χώρους αλλά και στη γεωπολιτική σκακιέρα. Κάθε εβδομάδα παρέχει επιπλέον παραδείγματα αυτής της αλλαγής.

Η νομισματική επέκταση τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των τύπων των μέτρων που λαμβάνονται και τον αυθόρμητο συντονισμό στη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή, την απορρόφηση του χρέους που έχει εκδοθεί από τους ισολογισμούς των Κεντρικών Τραπεζών, είναι άνευ προηγουμένου. Αυτή η αλλαγή στάσης αντανακλάται επίσης στις γρήγορες κοινές προσπάθειες της Γερμανίας, να αποτρέψει την παρέμβαση από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στο πρόγραμμα αναζωογόνησης των οικονομιών του ευρώ της ΕΚΤ. Για χώρα όπου ο σκεπτικισμός έναντι των πολιτικών της ΕΚΤ ήταν ευρέως διαδεδομένος, αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη αλλαγή.

Η επιτυχής συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό βήμα στη συνολική απάντηση στην κρίση μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής. Ήρθε μαζί με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επέκτασης σε εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα από την παρέμβαση των λεγόμενων «τεσσάρων σφικτοχέρηδων», η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στάσης, ειδικά από τη Γερμανία.

Την επόμενη εβδομάδα, η συνάντηση της FOMC υπόσχεται να είναι άνευ σημασίας, αφού τα εισερχόμενα δεδομένα είναι απίθανο να αλλάξουν την τρέχουσα καθοδήγηση, ιδίως υπό το φως της αβεβαιότητας που προκαλεί ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Σχολίαζαν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Barclays.

Το γρηγορότερο εμβόλιο

Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο κινούνται ανοδικά. Δεν είναι μόνο οι τιμές των μετοχών που αυξάνονται. Είναι επίσης οι τιμές των ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων κινούνται επίσης υψηλότερα. Η αξία των οικιών  σκαρφαλώνει επίσης. Μερικές από αυτές τις τάσεις μπορεί να οφείλονται στις προσδοκίες ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για ένα εμβόλιο θα αποδώσουν. Αναμφίβολα, ο κύριος λόγος για την άνοδο είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν και εκτυπώνουν τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ, γιεν και γιουάν για να αντισταθμίσουν το οικονομικό σοκ από την μεγάλη κρίση του COVID-19. Η επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση ιατρικών πόρων παγκόσμια που σπάνια έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στην ανθρώπινη ιστορία.

ΧΑ

Εβδομάδα με απώλειες από γεωπολιτικά αίτια

Μπορεί η μεταβολή του μέσου όρου -1,12% να μη διαφέρει από την πτώση των υπόλοιπων βασικών δεικτών στην περιφέρεια του ευρώ. Μπορεί επίσης πολλοί ξένοι αναλυτές να απέδωσαν την τάση για ρευστοποίηση θέσεων, ώστε να ενθυλακώσουν οι θεσμικοί τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο, στην ανάπτυξη ανησυχιών από γεωπολιτικά αίτια. Μόνο που οι περισσότεροι αναφέρονται στην ένταση των σχέσεων Κίνας ΗΠΑ που μεγαλώνει. Εδώ όμως οι πιέσεις είχαν άμεση σχέση με τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή της Μεσογείου και την αντίδραση της χώρας στις προκλήσεις.

Γεωπολιτικά αίτια διαφορετικής προέλευσης και ειδικού βάρους για την ελληνική οικονομία. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η εκρηκτικότητα του μίγματος των ειδήσεων που καθόρισε την τάση παγκόσμια και τοπικά, εμπόδισε να ενσωματωθεί τελικά στις τιμές των μετοχικών αξιών στην ΕΕ, η είδηση πως οι ηγέτες της ΕΕ έφτασαν τελικά σε ομόφωνη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας  ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης 750 δις ευρώ. Μάλιστα η έκθεση της Barclays επί του ταμείου ανάκαμψης ανέφερε πως η πλέον ωφελημένη χώρα θα είναι η Ελλάδα και ακολουθούν Πορτογαλία Ισπανία και Ιταλία με φθίνον ποσοστό ωφελείας. Αυτό ειδικά δεν αποτυπώθηκε στο ταμπλό από την Τρίτη το πρωί που γεννήθηκε η ομόφωνη απόφαση μιας Συνόδου Κορυφής που είχε ξεκινήσει… την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα είχαμε το καλύτερο κλείσιμο σε συνεδρία που τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών (+3,95%), οδήγησαν σε άνοδο γενικευμένη, με 24 κερδισμένα blue chip που ώθησαν τον ΓΔ κατά +1,82% στις 653,15 από 641,48 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1581,47 από 1549,77 με κέρδη +2,05%, στην πέμπτη ανοδική σύνοδο στη σειρά σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις διεθνώς από την διόγκωση της πανδημίας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,851 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,753. Την Τρίτη είχαμε πλήρη αποσυντονισμό από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με βουτιά ανώτερη του -3% προκλήθηκε από την είδηση πως ο ελληνικός και ο τούρκικος στόλος παρατάσσονται στα νερά του Αιγαίου. Απλά στο τέλος μειώθηκε, ενώ τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνιζαν ισχυρή ανοδική εικόνα. Στο πρώτο μέρος ωστόσο ο ΓΔ εμφάνισε το ανώτερο εβδομάδας στις 663,5 μονάδες. Τη σύνοδο σφράγισε εξαιρετικό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με τζίρο στα 106,154 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,736 εκατ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,62%), ο ΓΔ με μεταβολή -2,28% οδηγήθηκε στις 638,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1546,65 με πτώση -2,20%.

Την Τετάρτη υπήρξε η αντίδραση από την παράφωνη κάθοδο εν μέσω πτώσης στα ευρωπαϊκά και επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,50%), ώστε με τζίρο στα 60,868 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,946 εκατ., ο ΓΔ με μεταβολή +1,49% οδηγήθηκε στις 647,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1569,34 με κέρδη +1,47%. Σε αυτές τις συνεδριάσεις τα ελληνικά ομόλογα με απόδοση κοντά στο 1,120% έδειχναν ανεπηρέαστα από τη ροή των ειδήσεων. Η δε κεφαλαιοποίηση του ΧΑ παρέμενε πάνω από τα 45 δις ευρώ. Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις ήταν καθοδικές με τους δείκτες μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Την Πέμπτη με τις Τράπεζες στο -3,80%, και εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, στα 30,822 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 313 χιλιάδες ευρώ, ο ΓΔ με μεταβολή -1,14% οδηγήθηκε στις 640,35 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1550,33 με πτώση -1,21%. Ενώ εκείνη τη μέρα η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,060% από 1,12% όπου και παρέμεινε.

Την Παρασκευή σημειώθηκε το κατώτερο για τον ΓΔ στη βδομάδα στις 628,43 μονάδες πάλι με οδηγό της καθόδου τις Τράπεζες (-2,10%) και η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε αρκετά στα 44,506 από 45,008 δις ευρώ την προηγούμενη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,236 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 54,474 εκατ. Ορίζοντας μέσο τζίρο τα 66 εκατ. και των πακέτων τα 14,4 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,94% οδηγήθηκε στις 634,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1531,06 με πτώση -1,24%. Διαμορφώθηκε έτσι μια διακύμανση πάνω από 5,5% για τους βασικούς δείκτες ενώ η βδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,12% με επίδοση Ιουλίου -0,72%, ο 25άρης έχασε -1,21%, στο μήνα -0,72%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,13%, υποχώρησε στον μήνα -1,79%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,80%, ο 25άρης -33,37% και ο FTSEM -30,74% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εικόνα των μεταβολών των blue chip στην βδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα, δεν είναι ενθαρρυντική.

Ανοδικά κατάφεραν να κλείσουν 8 εκ των οποίων υπολογίσιμα κέρδη εμφάνισαν οι ΜΠΕΛΑ +4,43%, ΣΑΡ +3,43%, και ΛΑΜΔΑ +3,05% χωρίς να είναι ανούσια η άνοδος της ΤΕΝΕΡΓ +1,70% με νέο ανώτερο 12 μηνών της ΕΤΕ +1,07% και των ΕΛΠΕ +1,09% ενώ ο ΟΤΕ ανέβηκε +0,96% και η ΤΙΤC +0,18%. Στον αντίποδα με εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από -2% συναντάμε τις ΟΠΑΠ -9,89%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,97%, ΑΡΑΙΓ -3,95%, ΑΔΜΗΕ -3,84%, ΑΛΦΑ -3,00%, ΦΡΛΚ -2,44% και ΕΕΕ -2,27% ενώ με πτώση κοντά στους δείκτες ήταν ΕΥΔΑΠ ΕΥΡΩΒ με -1,77% και ΕΧΑΕ -1,60%. Το ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα είναι στην τάση που θα αποκτήσουν τα 7  blue chip με πτώση από -0,2% ως -0,8% ήτοι ΒΙΟ -0,83%, ΠΕΙΡ -0,80%, ΟΛΠ -0,58%, ΜΟΗ -0,57%, ΜΥΤΙΛ -0,39%, ΔΕΗ -0,26%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,18%

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η επίμονη πτώση αναγκάζει σε κινήσεις περιορισμένου εύρους

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε πτωτικό χάσμα 18,39 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 19,27 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:59 και ήταν οι 1516,86 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1542,07 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:35. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσεις στις 1532,66. Το κλείσιμο στις 1531,07 από 1550,33 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,24% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,115 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 850 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1542,00 μονάδες, κατώτερο τις 1512,00 και τελευταίες πράξεις στις 1538,50 από 1545,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 5019 από 5012. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 93 συμβόλαια με ανώτερο στις 1539,50 μονάδες κατώτερο στις 1513,00 και τελευταίες πράξεις στις 1530,00 από 1551,00 μονάδες με 271 από 222 ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον χειροτέρεψε. Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, ομοίως. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 80 συμβόλαια από 1 για τιμή εξάσκησης τις 1475 και τις 1500 μονάδες. Ενώ  για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν 20 από 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1475 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 11000 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 5200 για ΜΠΕΛΑ, στα 3700 για ΠΕΙΡ, και στα 1591 για ΤΕΝΕΡΓ. 

Δεν ήταν μεγάλη η πτώση στην εβδομάδα που πέρασε. Ούτε το ποσοστό απωλειών στην Αθήνα διέφερε από τη πτώση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αυτό που ανάγκασε τους αναλυτές να εκφράσουν μετριοπαθείς προσδοκίες ήταν η απουσία βαρύτητας των θετικών εξελίξεων που αφορούσαν στην ελληνική οικονομία καθώς τις παραγκώνισε στη λήψη αποφάσεων από τους ξένους θεσμικούς η ένταση στο Αιγαίο. Ενώ η αξιολόγηση της FITCH δεν προσέθεσε και πολλά αν και στην αγορά ομολόγων υπήρξε ενίσχυση της ζήτησης που σαν αποτέλεσμα είχε να περάσει η απόδοση του 10ετούς αναφοράς στο τέλος της βδομάδας κάτω από το +1,1% ενώ ήταν στο 1,250% στην αρχή της. 

Η Beta Sec. εκτιμά: “Η Εγχώρια Αγορά θα αναζητήσει κατεύθυνση από τις ειδήσεις αναφορικά με την ένταση στην Περιοχή. Η ισχυρή πορεία των Ελληνικών ομολόγων μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη, υπό τον όρο ότι θα μειωθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος. Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, αποτυπώνουν μία επιφυλακτική εικόνα για τους Επενδυτές”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Τα γεωπολιτικά δεδομένα και η ρηχότητα της Ελληνικής Αγοράς, διαμορφώνουν στενά όρια σε σχέση με την πιθανολογούμενη κίνηση του ΓΔ, με το 1ο όριο στήριξης να προσδιορίζεται στις 632 μονάδες και το 1ο όριο αντίστασης στις 652, εν αναμονή εξελίξεων που θα βελτιώσουν την ορατότητα. Αργά το βράδυ, Οίκος Fitch ανακοινώνει την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με τα βλέμματα να επικεντρώνουν στα της προοπτικής, καθώς δεν αναμένεται μεταβολή στη βαθμολόγησή της”.

Η Merit Sec. αναφέρει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 630 μονάδες και αντίστασης οι 644 (ΚΜΟ 20). Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με την Τουρκία και τις Διεθνείς Αγορές. Η Fitch θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ την αξιολόγησή της για την Ελλάδα. Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Lamda Development, όπως αναμενόταν, λόγω του lockdown. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) επηρεάστηκαν αρνητικά από ζημίες από αποτίμηση Ακινήτων ύψους €12,8 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 59% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €1,2 εκατ. Η καθαρή αξία ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value) διαμορφώθηκε σε €1,1δισ. ή €6,53/μετοχή στις 31/3/2020”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services

Η γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, κατάφερε να αναιρέσει τα επιτεύγματα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβεβαιώσει την άποψη ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δρα σαν προεξοφλητικός μηχανισμός, μόνο για τα κακά νέα.

Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης βδομάδας, ήταν θετική για την Ελλάδα και έδωσε ένα πακέτο στήριξης που εμπεριέχει μεγάλο μέρος επιδοτήσεων. Η Ελληνική Κυβέρνηση, κατάφερε να αποσπάσει ένα πακέτο επιδοτήσεων που είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο, καθώς 19 από τα 32 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα θα είναι επιδοτήσεις. Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να τονώσει την επενδυτική ψυχολογία με το μήνυμά του, αλλά έπεσε σε “ώτα μη ακουόντων”, καθώς η προοπτική πολέμου με την Τουρκία, λόγω της επιθετικής στάσης που αυτή ακολουθεί, φόβισε τους Επενδυτές.

Εδώ και μήνες οι σχέσεις μας με τη Γείτονα είναι σε κρίση. Από τη μία η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, από την άλλη η Αγία Σοφία και τώρα οι έρευνες στο Αιγαίο. Ευτυχώς η ένταση φαίνεται να μειώνεται με την παρέμβαση της Ευρώπης, αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει και μπροστά μας έχουμε και άλλα επεισόδια του “δράματος”.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η εβδομάδα θα μπορούσε να είναι καλή, καθώς ψηφίστηκε ο Νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, βρίσκεται σε διαβούλευση ο Νόμος που θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις, η Κυβέρνηση κατάφερε να φέρει “φρέσκο χρήμα” και ο Τουρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί. Το γεγονός ότι η επανάκαμψη της συζήτησης για τον κορωνοϊό και η ένταση με την Τουρκία δεν επιτρέπουν στους Επενδυτές να αναλάβουν ρίσκα, δεν είναι καλό.

Η χρηματιστηριακή επένδυση βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες του Έλληνα και για αυτό το λόγο η Εσωτερική Αγορά είναι εξαιρετικά αδύναμη. Προσωρινά, αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη υπάρχουν στις 650, 666 και το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων. Στηρίξεις στις 620, 612 μονάδες και το επίπεδο των 600 μονάδων. Με την ύφεση στα γεωπολιτικά, αλλά και την αδυναμία που δείχνει για πολλοστή φορά ο Τραπεζικός δείκτης, δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, εκτός αν αυτές είναι “εισαγόμενες”.

Σήμερα

Ο χρυσός έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών σήμερα Δευτέρα 27/7, καθώς το κλείσιμο των προξενείων στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκλόνισε τους επενδυτές, ενισχύοντας τη γοητεία των ασφαλών καταφυγίων, αν και το συναίσθημα αναμίχθηκε με κέρδη σε εταιρίες τεχνολογίας που υποστηρίζουν ορισμένες ασιατικές αγορές.

Ο δείκτης Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,3%, καθώς η TSMC της Ταϊβάν, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της Ασίας σε κεφαλαιοποίηση, αυξήθηκε σχεδόν κατά 10%. Αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,41%. Καθώς οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα μαζί με την αγορά στην Βομβάη είχαν περάσει σε αρνητικό πεδίο. Ο δε KOSPI στην Ν Κορέα από κέρδη πάνω από +2% εμφάνιζε στις 8:15 δική μας ώρα μεταβολή +0,74%.

Τα κέρδη της κατασκευάστριας εταιρίας ημιαγωγών αύξησαν και άλλες εταιρίες τεχνολογίας στην περιοχή ήρθε αφού η αντίπαλη Intel ειδοποίησε  ότι θα εγκαταλείψει την κατασκευή των δικών της εξαρτημάτων λόγω καθυστερήσεων στη νέα τεχνολογία κατασκευής τσιπ πολύ μικρών διαστάσεων (7 νανομέτρων).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P500 σημείωσαν άνοδο 0,47% σε μια ασταθή διαπραγμάτευση, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, καθώς επανέλαβε τις συναλλαγές μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο και κάλυψε τις πτώσεις των μετοχών παγκόσμια στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,15%.

Οι μετοχές είχαν χάσει την θετική, κατά τη διαπραγμάτευσή τους, ατμόσφαιρα, την περασμένη εβδομάδα. Αφού η Ουάσινγκτον διέταξε να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον, ωθώντας το Πεκίνο να αντιδράσει παρόμοια κλείνοντας το προξενείο των ΗΠΑ στο Τσενγκντού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να χρησιμοποιήσουν «πιο δημιουργικές και διεκδικητικές μεθόδους» για να πιέσουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να αλλάξει τρόπους.

Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 1,0% στο ρεκόρ των 1.920,9 δολαρίων ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το μέγιστο που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξασθενίζουν καθώς οι μολύνσεις από τον COVID19 δεν έδειξαν σημάδια ουσιαστικής επιβράδυνσης.

Οι επενδυτές αναζητούν εταιρικά κέρδη από όλο τον κόσμο για να σχηματίσουν άποψη σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού αρχίζουν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη σε πολλές χώρες. Οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ άρχισαν να επιβαρύνουν το δολάριο, αντιστρέφοντας την παράλληλη σχέση του με την οικονομική ευημερία τους τελευταίους μήνες.