Της Πέπης Γρηγοριάδου
[email protected]
Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου υπογράφεται επίσημα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκοντας εύκολα συμμάχους χώρες όπου ο τουρισμός έχει διψήφιο ποσοστό μεριδίου στο ΑΕΠ τους. Αυστρία και Ιταλία ήταν από τις πρώτες που τάχθηκαν υπέρ και άρχισαν έναν αγώνα δρόμου για την έγκαιρη καθιέρωση του πιστοποιητικού στην Ε.Ε.
Η χώρα μας πρωτοστάτησε και στο πρόγραμμα covid free νησιά με δεκάδες πλέον στη λίστα. Την ιδέα έκλεψαν οι Ιταλοί που θέλησαν να την εφαρμόσουν στη Σικελία και αλλού.
Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητά από τους πολίτες να μην ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό, επιφυλακτικός εμφανίζεται ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι για την πορεία της πανδημίας από υπερβολική χαλάρωση, ενώ o Ιταλός γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έχει αναγάγει τις διακοπές στο εσωτερικό σε εθνικό θέμα.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η Πορτογαλία φρενάρει την άρση περιοριστικών μέτρων λόγω κρουσμάτων. Αμερικανοί και Βρετανοί δείχνουν προβληματισμένοι και αναποφάσιστοι για τις διακοπές τους αλλά και χαμένοι στη «μετάφραση» των κανόνων κάθε χώρας, ενώ τέλος, αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες αντιδρούν στη βρετανική λίστα «πράσινων» προορισμών.
Αλλά και ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εφιστά την προσοχή να μην επαναληφθούν τα λάθη του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν σε θανατηφόρο φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά να ταξιδέψουμε με ασφάλεια.
Τα πιστοποιητικά
Πριν το τέλος Μαΐου βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid» (EU Digital Covid Certificate). Στις 9 Ιουνίου υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί (με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ ή και από τον ΠΟΥ), ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από Covid.
Στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου (όπως και σε Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Κροατία, Πολωνία) ενώ η Γερμανία το επέσπευσε από τα αρχικά σχέδια για τέλη Ιουνίου κι έτσι ήδη ισχύει. Παραλλαγές υπάρχουν σε διάφορες χώρες αναφορικά με τα τεστ αντιγόνων και τους εσωτερικούς κανόνες, κάτι που μπερδεύει τους τουρίστες.
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα ότι όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχή μεταλλάξεων κορωνοϊού», όπως η Μεγάλη Βρετανία με την «ινδική» (ή όπως πρόσφταα ονομάστηκε «Δέλτα») πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση, αλλά και να μείνουν σε αυστηρή καραντίνα επί 14 ημέρες, ενώ δεν τους δίδεται η δυνατότητα να την διακόψουν νωρίτερα, με αρνητικό τεστ. Ενδεχόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποθεραπείας από την Covid-19 δεν λαμβάνεται υπ’όψιν.
Το σοκ των Πορτογάλων
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να φρενάρει τη διαδικασία της άρσης της καραντίνας στη Λισαβόνα και σε άλλες τρεις περιοχές της χώρας, ώστε να δοθεί μάχη κατά της πανδημίας Covid-19, καθώς καταγράφεται αναζωπύρωση της νόσου. Εκτός της Λισαβόνας, οι Οντεμίρα (νότια), Μπράγκα και Βάλε ντε Κάμπρα (βόρεια) θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα ισχύοντα μέτρα έως τις 27 Ιουνίου.
Από την άλλη, οι Βρετανοί τουρίστες έτρεχαν να φύγουν από τη χώρα πριν από λίγες ημέρες ώστε να προλάβουν την καραντίνα αφού η Πορτογαλία που στις 17 Μαΐου ήταν «πράσινη» μπήκε στην «πορτοκαλί» βρετανική λίστα από τις 7 Ιουνίου.
Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας. Η όποια αναθεώρηση της λίστας θα γίνει στις 28 Ιουνίου.
Εθνική υπόθεση στην Ιταλία
Στην Ιταλία που δίνεται η μάχη του αριθμού των καθήμενων ανά τραπέζι αναμένονται φέτος 20% περισσότεροι τουρίστες από πέρυσι, σύμφωνα με την ιταλική Ομοσπονδία Τουρισμού, αλλά 65,8 εκατομμύρια τουρίστες λιγότερους σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων τουριστών.
Όμως ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, επιμένει ότι οι Ιταλοί πρέπει να πάνε διακοπές εντός εθνικών συνόρων. Απηύθυνε έκκληση και στους Ιταλούς του εξωτερικού λέγοντας ότι πρόκειται για μια επιλογή «εθνικής υπερηφάνειας», διότι «ο τουρισμός είναι ένας από τους στυλοβάτες την οικονομικής ανάκαμψης».
Μέχρι τώρα, έχουν κάνει κράτηση για τις διακοπές τους, 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Το 85% έχει επιλέξει τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Τοσκάνη και τις άλλες περιοχές με αξιοθέατα και ακρογιαλιές. Μόνον το 15%, προς το παρόν, προτιμά το εξωτερικό και είναι κυρίως νέοι.
Στην Ελλάδα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, δηλώνει αισιόδοξος για το καλοκαίρι. «Σε περισσότερα από το ένα τρίτο των νησιών, δηλαδή σε 40, ολόκληρος ο πληθυσμός έχει ήδη εμβολιασθεί. Στα άλλα νησιά, τα πιο μεγάλα, όλοι θα έχουν εμβολιασθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Πέρυσι ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με το 2019, φέτος θα πάει καλύτερα, όμως ξέρουμε προφανώς πως το 2021 δεν θα είναι παρά ένα στάδιο στα χρόνια που θα είναι απαραίτητα για να ξαναφτάσουμε στο επίπεδο του 2019», δήλωσε.
Οι διακοπές των Βρετανών
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, στην οποία συμμετείχαν 5.000 ενήλικες Βρετανοί, το 43% των ερωτηθέντων δεν θα πήγαινε διακοπές σε μία περιοχή που όταν έκανε κράτηση ήταν «πράσινη» και στη συνέχεια έγινε «πορτοκαλί». Το 25% δήλωσε ότι πιθανόν δεν θα πήγαινε. Δηλαδή 2 στους 3 μάλλον θα ακύρωναν το ταξίδι τους. Αντίθετα 13% δήλωσε ότι πιθανότατα θα πήγαινε και το 5% ότι σίγουρα θα πήγαινε. Το 14% είναι αναποφάσιστο.
Άτομα άνω των 65 ετών εμφανίστηκαν πιο αρνητικοί με 61% να το αποκλείει και 20% να δηλώνει μάλλον όχι. Στην ηλικιακή ομάδα 50-65 το 49% δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα πήγαινε και το 22% ότι μάλλον δεν θα πήγαινε.
Στο ερώτημα εάν έχουν κλείσει διακοπές το 68% απαντά όχι, το 23% ότι έχει κλείσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόλις το 5% στο εξωτερικό και το 3% εντός και εκτός συνόρων.
Αναφορικά με το πόσο ξεκάθαροι τους φαίνονται οι ταξιδιωτικοί κανόνες, το 16% απαντά πολύ ξεκάθαροι και το 32% σχετικά ξεκάθαροι. Δηλαδή περίπου οι μισοί δεν θεωρούν ξεκάθαρους τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια στο εξωτερικό, με το 29% να δηλώνει ότι δεν είναι πολύ ξεκάθαροι, ενώ το 17% να λεέι ότι δεν είναι καθόλου.
Τι σχεδιάζουν οι Αμερικανοί
Στην άλλη πλευρά τπυ Ατλαντικού, περίπου οι μισοί Αμερικανοί σκοπεύουν να κάνουν 1-2 ταξίδια ή διακοπές, σύμφωνα με μια δειγματοληπτική έρευνα των YouGov-Morning Brew σε 1.200 ενήλικες των ΗΠΑ.
Σχεδόν το 60% είπε ότι η συχνότητα των καλοκαιρινών ταξιδιωτικών τους σχεδίων είναι παρόμοια με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Το 27% είπε ότι ταξιδεύουν λιγότερο και το 13% είπε ότι ταξιδεύουν περισσότερο.
Λόγω της αβεβαιότητας πανδημίας, πολλοί ταξιδιώτες περίμεναν μέχρι να πλησιάσει η προγραμματισμένη ημερομηνία ταξιδιού τους για να κάνουν κράτηση. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο χρόνος προπληρωμής για αεροπορικά εισιτήρια μειώθηκε κατά μέσο όρο σε μόλις 30 ημέρες, δήλωσε ο ιδρυτής της Scott Cheapes Σκοτ Κέις στο Brew.
Όμως, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούσαν, τον Μάρτιο του 2021, ο χρόνος προπληρωμής σχεδόν διπλασιάστηκε σε 54 ημέρες.
Υπάρχουν ακόμα κάποιες ανησυχίες για τον Covid. Το 26% των ερωτηθέντων στην έρευνα YouGov δεν σχεδιάζει ταξίδια φέτος το καλοκαίρι. Αυτό το μερίδιο ήταν ακόμη υψηλότερο (30% ή περισσότερο) στους ενήλικες άνω των 45 ετών.
Το 69% αναμένει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως την στιγμή που ταξιδεύουν, αλλά πολλοί εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για τον Covid-19, όπως…
- Μήπως έρθουν σε επαφή με κρούσμα (22%)
- Σύγχυση σχετικά με τους τοπικούς κανόνες για την πανδημία (25%)
- Κίνδυνο συνωστισμού (32%)
- Άλλοι ταξιδιώτες που δεν ακολουθούν τους κανόνες Covid (37%)
- Τέλος το μεγαλύτερο ποσοστό- 39% των ταξιδιωτών -δήλωσε ότι ανησυχεί για το κόστος ταξιδιού.
Στο προσκήνιο λοιπόν έρχεται ο κανόνας «περισσότερη ζήτηση = υψηλότερες τιμές». Αναφορικά με τα αεροπορικά εισιτήρια, διάφοροι παράγοντες βοηθούν στον έλεγχο των αυξήσεων τιμών.
Όταν οι χώρες ανακοινώνουν ότι ανοίγουν ξανά τα σύνορα για τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ, υπάρχει μια προβλέψιμη αύξηση στις αναζητήσεις πτήσεων προς αυτόν τον προορισμό, σύμφωνα με τον Κέις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον πτήσεις σε αυτά τα δρομολόγια για να καλύψουν τη ζήτηση.
Ο Κέις παρατήρησε ότι υπάρχει προτίμηση στην Ισλανδία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Ισπανία, καθώς και ταξιδιωτικά hotspots στις ΗΠΑ.
Ενώ όλο περισσότεροι ταξιδιώτες θέλουν να κάνουν με καθυστέρηση ενός έτους το Eurotrip, τα εγχώρια ταξίδια εξακολουθούν να παίζουν ψηλά αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Κέις.
Η διαμονή στη χώρα δεν σημαίνει να είσαι κοντά στο σπίτι. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν φτηνά πακέτα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες εντός των ΗΠΑ. Από τις 20 δημοφιλέστερες προσφορές πτήσεων που έστειλαν συνδρομητές της Scott’s Cheap Flights τους τελευταίους δύο μήνες, πολλές ήταν μετ’ επιστροφής στη Χαβάη και την Αλάσκα.
Ωστόσο, μόνο το 40% των ερωτηθέντων του YouGov δήλωσαν ότι σκοπεύουν να πετάξουν αυτό το καλοκαίρι, ενώ το 86% σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο για διακοπές τουλάχιστον μία φορά.
Ξενοιασιά και περιορισμοί
Οι διακοπές είναι και ξενοιασιά και σίγουρα τα περιοριστικά μέτρα την περιορίζουν, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος η «πράσινη» περιοχή που παραθερίζει κάποιος να αλλάξει χρώμα (κι όχι από τον ήλιο). Επίσης οι διακοπές είναι και ό,τι σχεδιάζεις πριν ή τι σε περιμένει μετά. Είναι σημαντικό λοιπόν μετά να μην σε περιμένει καραντίνα.
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν οικογένειες που έχουν χωριστεί και ανυπομονούν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή να γνωρίσουν νέα μέλη όπως νύφες, γαμπρούς και εγγόνια που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις καμία καραντίνα δεν παίζει ρόλο. Επίσης αν δεχτούμε αυτό που λένε ότι οι νέοι έχουν όλον τον χρόνο μπροστά τους ίσως μπορούν πιο εύκολα να υπομείνουν και λίγες ημέρες καραντίνα.
Πέρα από προγνώσεις και αισιόδοξα ή απαισιόδοξα σενάρια για την οικονομία και την κοινωνία, η ουσία είναι ότι η πανδημία είναι εδώ και χρειαζόμαστε «υψηλό δείκτη προστασίας» ώστε να απολαύσουμε τις διακοπές όλους τους μήνες του καλοκαιριού.