Skip to main content

Moody’s: Διαχειρίσιμο το χρέος για 10 χρόνια

Στην ανάγκη ισχυρότερων επενδύσεων για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα στέκεται η Moody’s, ενώ εκτιμά πως το χρέος είναι διαχειρίσιμο τα επόμενα 10 χρόνια.

Σε ανάλυσή της, η Moody’s αναφέρει πως στο βασικό της σενάριο, το πολύ υψηλό ελληνικό χρέος -σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- θα ξεκινήσει να μειώνεται από το 2019 και μετά, ωστόσο θα παραμείνει πολύ υψηλό για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο συνδυασμός πολύ μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεων και χαμηλών επιτοκίων μετριάζουν τους κινδύνους που προκαλεί ένα τόσο υψηλό χρέος, ωστόσο η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2030, κάτι που αναγνωρίζει και η Ευρώπη.

Ο οίκος εκτιμά πως σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που υπέφεραν από κρίσεις, οι επιδόσεις της Ελλάδας στις επενδύσεις υπήρξαν πολύ αδύναμες. Σημειώνει επίσης πως, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τον υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και γενικότερα για τη δημιουργία φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, πρέπει να φανεί πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές.

Στο βασικό σενάριο του Moody’s, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν μετριοπαθείς, με πρόβλεψη μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2%, τόσο για το τρέχον όσο για το επόμενο έτος.

Ο οίκος παρατηρεί πως ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικό ευάλωτο σημείο, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Σημειώνει επιπλέον πως οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων.

Υπογραμμίζει, δε, πως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν οι καλές επιδόσεις στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων συνεχιστούν και μετά από το τέλος του προγράμματος. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη του αναμενόμενου βιώσιμη ανάπτυξη. Θετικά θα μπορούσε να αποτιμηθεί επίσης μια ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο.

Στον αντίποδα, την πίεση για υποβάθμιση  της οικονομίας θα μπορούσε να εντείνει μια απομάκρυνση της ελληνικής κυβέρνησης από τις δεσμεύσεις της και μία αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, ή ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές της.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτρια της έκθεσης, Κάθριν Μουελμπρόνερ, «η δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοοικονομική της κρίση». «Απεικονίζει τόσο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση των αιτιών της κρίσης, όσο και την ισχυρή και συνεχιζόμενη στήριξη που λαμβάνει η Αθήνα από τους πιστωτές της Ευρωζώνης».

Η Moody’s παρατηρεί πως, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό στενή εποπτεία από τους πιστωτές της, κάτι που αποτιμά θετικά ο οίκος, εκτιμώντας πως διασφαλίζεται ότι η Αθήνα θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά.

H Moody’s εκτιμά εξάλλου πως οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα επιτυγχάνοντας πλεονάσματα ύψους 4% τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που έχουν δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για την επόμενη πενταετία, στόχος που σύμφωνα με τον οίκο μπορεί να θεωρηθεί εφικτός. Παράλληλα, η είσπραξη φόρων βελτιώθηκε και οι δαπάνες μειώθηκαν σε διαρθρωτική βάση.

naftemporiki.gr