Skip to main content

Οι έξι κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές για το 2019

Οι αναδυόμενες αγορές, αναμφίβολα, συγκαταλέγονται στους μεγάλους «χαμένους» του 2018, καθώς κατάφεραν να απολέσουν κεφάλαια, συνολικής αξίας άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η ενδυνάμωση του δολαρίου, η εμπορική διαμάχη Πεκίνου – Ουάσιγκτον, η μείωση των τιμών στο πετρέλαιο και οι ανάδειξη λαϊκιστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, αποτελούν μερικές από τις πηγές ανησυχίας των επενδυτών.

Η νέα χρονιά βρίσκει τους αναλυτές διχασμένους. Μερικοί ισχυρίζονται ότι «χειρότερα δεν πάει» και επομένως, προβλέπουν μία ουσιαστική ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών. Ορισμένοι άλλοι, όμως, εκτιμούν ότι «ο κατήφορος δεν έχει τελειώσει ακόμη», προοιωνίζοντας μία περαιτέρω επιδείνωση των αναδυόμενων assets.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία θα κριθεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις στα ανοιχτά «μέτωπα» που απασχολούν τις αναδυόμενες χώρες, από τη Fed και το δολάριο έως τον…. Κασόγκι και τις ρωσικές κυρώσεις.

Fed και δολάριο

Οι αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως πρώιμη και αδικαιολόγητη την επιλογή της Fed να προχωρήσει σε τέσσερις γύρους αυξήσεων εντός του 2018.

Για το νέο έτος, ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, έχει προαναγγείλει δύο ακόμη γύρους αυξήσεων, προχωρώντας στην περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed.

«Κλειδί» θα αποτελέσει και η στάση της ΕΚΤ, η οποία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των μηδενικών επιτοκίων το προσεχές φθινόπωρο, προλειαίνοντας το έδαφος για τη σταδιακή άρση των υπερ-διευκολυντικών νομισματικών μέτρων.

Εμπορικοί δασμοί

Την 1η Μαρτίου, εκπνέει η προθεσμία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την εξεύρεση λύσης στο πεδίο των δασμών. Μία τυχόν συμφωνία, αναμφίβολα, θα αμβλύνει σημαντικά τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ασιατικές οικονομίες. Ωστόσο, οποιαδήποτε κλιμάκωση θα συνεπάγεται την εκτίναξη των κινδύνων για την Ασία, η οποία έχει ήδη πληγεί σημαντικά από τις εμπορικές διενέξεις.

Λαϊκισμός

Βραζιλία και Μεξικό μπήκαν στο 2019 έχοντας στο «τιμόνι» δύο νέους λαϊκιστές προέδρους. Ο Μπολσονάρο είναι αυτός που έχει μαγνητίσει τα περισσότερα βλέμματα, χάρη στον θαυμασμό που τρέφει για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λόπεζ Ομπραντόρ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο της δημοσιονομική πορεία της χώρας, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των δαπανών σε κοινωνικά προγράμματα.

Ρωσικές κυρώσεις

Οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον δεν διάγουν και τις καλύτερες ημέρες, με το αγκάθι των κυρώσεων να πλήττει την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών. Την ίδια ώρα, θεωρείται βέβαιο πως αν αποδεχθεί η ύπαρξη ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2016, τότε θα επιβληθούν και νέοι οικονομικοί περιορισμοί στη Ρωσία

Πετρέλαιο

Η τιμή του Brent «βούλιαξε» κάτω των 55 δολαρίων/βαρέλι τον περασμένο Οκτώβριο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Η Σ. Αραβία, για παράδειγμα, χρειάζεται μία τιμή της τάξης των 95 δολαρίων/βαρέλι, προκειμένου να επιτύχει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό το 2019.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της πρόθεσης των ΗΠΑ να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του αργού. Άλλωστε, η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι αποτελεί μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκλογές

Το 2019 αποτελεί εκλογικό έτος για αρκετές αναδυόμενες χώρες. Στην Ινδία, η ανάδειξη μίας νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Μόντι, ενώ στην Ταϊλάνδη, οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου εγείρουν φόβους κοινωνικής αναταραχής.

Στις 17 Απριλίου, παράλληλα, οι Ινδονήσιοι καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ενώ στην Αργεντινή ο -δημοφιλής στους επενδυτές- Μαουρίτσιο Μάκρι κινδυνεύει να απολέσει την προεδρία. Εκλογές είναι προγραμματισμένες εντός του 2019 και στη Νότια Αφρική, όπως και στη Νιγηρία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg