Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G-7 αναμένεται να εγκρίνουν δημοσίως τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% την Παρασκευή, ως ένα κομμάτι μιας ευρύτερης συμφωνίας για τους διεθνείς φορολογικούς νόμους για μια παγκοσμιοποιημένη, ψηφιακή οικονομία.
Οι ηγέτες θα ανακοινώσουν επίσης ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των Φόρων Ψηφιακών Υπηρεσιών, που στοχεύουν τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, με ένα νέο φορολογικό σχέδιο που συνδέεται με τα μέρη όπου οι πολυεθνικές δραστηριοποιούνται στην πραγματικότητα, παρά εκεί όπου εδρεύουν.
Για τη διοίκηση του κ. Μπάιντεν, το σχέδιο του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τον στόχο του να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «εξωτερική πολιτική για τη μεσαία τάξη».
Αυτή η στρατηγική στοχεύει να διασφαλίσει ότι η παγκοσμιοποίηση και το εμπόριο αξιοποιούνται προς όφελος των εργαζομένων Αμερικανών και όχι απλώς για τους δισεκατομμυριούχους και τις πολυεθνικές εταιρείες.
Εάν θεσπιστεί ευρέως, o παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα τερματίσει αποτελεσματικά την πρακτική των παγκόσμιων εταιρειών που αναζητούν συστήματα χαμηλού φόρου, όπως η Ιρλανδία και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι για να μετακινήσουν την έδρα τους, παρόλο που οι πελάτες, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους βρίσκονται αλλού.
ΔΝΤ και ΕΤΔ
Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία που θα ανακοινώσουν οι ηγέτες της G-7 την Παρασκευή είναι ένα σχέδιο που «επεξαργάζονται ενεργά» για την επέκταση της προσφοράς Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενός εσωτερικού νομίσματος του ΔΝΤ, που είναι διαθέσιμο σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Αυτό το σχέδιο έχει ως στόχο την επέκταση της διεθνούς χρηματοδότησης της ανάπτυξης σε φτωχές χώρες και τη βοήθειά τους να αγοράσουν εμβόλια κατά της Covid και να ανακάμψουν πιο γρήγορα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.
Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G-7 θα συμφωνήσουν να «συνεχίσουν να παρέχουν πολιτική στήριξη στην παγκόσμια οικονομία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μιας ισχυρής, ισορροπημένης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης»
Αλλά είναι το σχέδιο για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επηρεάσει τις εταιρικές γραμμές και να επηρεάσει τις αποφάσεις των επενδυτών.
Η φορολογική συμφωνία G-7 «θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας στην G-20», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους για να συζητήσει τις τρέχουσες συνομιλίες.
Η κοινή δήλωση Μπάιντεν-Τζόνσον
Σε μια κοινή δήλωση από την Κορνουάλη, Μπάιντεν και Τζόνσον δίνουν μια «πρόγευση» του τι να περιμένουμε από την παγκόσμια φορολογική συμφωνία μεταξύ των χωρών-εταίρων της G-7.
«Δεσμευόμαστε να βρούμε μια δίκαιη λύση για την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων, με τις χώρες της αγοράς να απονέμουν φορολογικά δικαιώματα σε τουλάχιστον 20% του κέρδους που ξεπερνά το περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις».
«Δεσμευόμαστε επίσης για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο τουλάχιστον 15% ανά χώρα.»
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, «θα προβλέψουμε … την κατάργηση όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών και άλλων σχετικών παρόμοιων μέτρων, σε όλες τις εταιρείες».
Η κατάργηση των Φόρων Ψηφιακών Υπηρεσιών, ένα συνονθύλευμα φόρων ανά χώρα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, κάτι που αντιπροσωπεύει μια πραγματική νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναλυτές λένε ότι η κατάργηση αυτών των φόρων θα προσθέσει ένα επίπεδο βεβαιότητας στο διεθνές φορολογικό σύστημα που θα ωφελήσει τελικά τις εταιρείες Big Tech μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν αυξηθεί ένας νέος παγκόσμιος ελάχιστος φόρος βραχυπρόθεσμα.
Μόλις οι ηγέτες της G-7 υιοθετήσουν την πρόταση GMT, το επόμενο βήμα θα είναι να κερδηθεί η υποστήριξη μεταξύ των εθνών της G-20, μιας διαφορετικής ομάδας οικονομιών που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πρόκειται να συναντηθούν στη Βενετία της Ιταλίας, τον Ιούλιο. Η πρόταση χρηματοδότησης του ΔΝΤ και το διεθνές φορολογικό σχέδιο αναμένεται να είναι και τα δύο στην ατζέντα.
Μεγάλο μέρος των βασικών θεμάτων, έχει ήδη τεθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος κυκλοφόρησε ένα προσχέδιο το περασμένο φθινόπωρο, σκιαγραφώντας την προσέγγιση «δύο πυλώνων» για τη διεθνή φορολογία.
Ένας πυλώνας είναι το σχέδιο για τις χώρες να εισπράττουν φόρους από πολυεθνικές εταιρείες με βάση το μερίδιο των κερδών αυτής της εταιρείας που προέρχονται από τους καταναλωτές μιας συγκεκριμένης χώρας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρειών, ένας καθορισμένος συντελεστής τουλάχιστον 15% που θα ισχύει ακόμη και όταν οι φορολογικοί συντελεστές σε μια συγκεκριμένη χώρα είναι χαμηλότεροι από αυτόν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC