Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ενέκριναν χθες Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στους τομείς της επιστήμης και των τεχνολογιών, που παρουσιάζεται ως «ιστορική» πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής απειλής που αντιπροσωπεύει για την Ουάσινγκτον το Πεκίνο και το «αυταρχικό» μοντέλο της.
Το νομοσχέδιο προβλέπει να δαπανηθούν πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο ιδίως να ενθαρρυνθούν εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ ημιαγωγούς, που σήμερα κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία. Εγκρίθηκε με 68 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά από το αυτό σώμα του Κογκρέσου.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε το νομοσχέδιο: «Βρισκόμαστε σε έναν διαγωνισμό για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα. Ο αγώνας έχει ξεκινήσει Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.»
Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επτά έως 10 νέες εγκαταστάσεις ημιαγωγών των ΗΠΑ
Το σχεδόν 250 δισεκ. δολαρίων νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε διαδικαστική ψηφοφορία στα τέλη Μαΐου και αναμένεται να εξασφαλίσει την τελική έγκριση ύστερα από ψηφοφορίες σε ορισμένα ζητήματα. Η επιθυμία για μια σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα λίγα διακομματικά κοινά στοιχεία σε ένα βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται με οριακή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Το μέτρο εγκρίνει περίπου 190 δισεκ. δολάρια ως προβλέψεις για την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και έρευνας — και ξεχωριστά τη δαπάνη 54 δισεκ. δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει πει ότι η χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε 7 έως 10 νέα αμερικανικά εργοστάσια ημιαγωγών.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν λιγότερο από το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε βασική επιστημονική έρευνα, λιγότερο από το μισό που δαπανά η Κίνα.
«Αν δεν κάνουμε τίποτα, οι μέρες μας ως η κυρίαρχης υπερδύναμης ενδέχεται να τελειώνουν. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τον χρόνο να περάσει. Δεν θέλουμε να δούμε την Αμερική να γίνει μια μεσαία δύναμη τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο κ. Σούμερ.
«Η διακομματική νομοθεσία θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε επιστημονική έρευνα και τεχνολογική καινοτομία εδώ και γενιές, θέτοντας τις ΗΠΑ σε μια πορεία για να οδηγήσουν τον κόσμο στις βιομηχανίες του μέλλοντος», δήλωσε χθες ο ίδιος.
Το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Μπάιντεν.
Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου μέσω της διπλωματίας, με τη συνεργασία με συμμάχους και με την ενίσχυση της αμερικανικής συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς αφού ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Reuters