Skip to main content

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες – Εγκρίθηκε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης

Μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter: «Συμφωνία» έγραψε.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μία και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση – για πρώτη φορά – κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι τα χρήματα που θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθουν σε 390 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27. Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δείχνει ότι οι 27 χώρες-μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου. «Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση… Αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον» ανέφερε.

«Ιστορική μέρα για την Ευρώπη»

Στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για «την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα» εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις. «Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», ανέφερε ο Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία. Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», ανέφερε η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ