Του Κώστα Ιωαννίδη
Είναι δεδομένη η απουσία έντονου συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Είναι γνωστό πως δεν υπήρξε αίσιο τέλος στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και καταστροφή της προσπάθειας για ένα σχέδιο αναζωογόνησης των οικονομιών που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Οι ηγέτες διαφωνούν για το πώς θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο ταμείο ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την ανάσυρση της Ευρώπης από τη βαθύτερη ύφεση της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν καθορίστηκαν ποιες δεσμεύσεις θα συνδέσει με τις χώρες που θα ωφεληθούν. Διπλωμάτες είπαν ότι είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη σύνοδο κορυφής και να προσπαθήσουν ξανά για συμφωνία τον επόμενο μήνα. Παράλληλα η πανδημία δείχνει να εξαπλώνεται αναγκάζοντας τις τοπικές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα είτε προφύλαξης είτε ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό παγκοσμίως και σχεδόν 602.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Reuters. Ανασταλτικά στην απαισιοδοξία διεθνώς λειτούργησαν οι ειδήσεις για την πρόοδο στην ανακάλυψη του εμβολίου, από δυο μάλιστα εργαστήρια βιοτεχνολογίας.
Τα εβδομαδιαία κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν μεγαλύτερα από του ΧΑ, το οποίο ξεκίνησε την εβδομάδα με δύο συνόδους που έδειξαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χαθεί η στήριξη των 630 μονάδων για τον ΓΔ. Εκεί ήταν το κάτω όριο μιας συσσώρευσης διαρκείας για την Αθηναϊκή αγορά, καθώς μεταξύ 630 και 680 μονάδων είναι το εύρος τιμών του μέσου όρου το μεγαλύτερο διάστημα, μετά την εγγραφή πυθμένα από την προεξόφληση της ύφεσης από την πανδημία και το rebound που ακολούθησε παγκοσμίως. Αντίθετα οι ξένοι δείκτες ανεβαίνουν αντί να συσσωρεύουν.
Αν αφαιρέσουμε τον συναισθηματισμό από το γεγονός πως είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, που επιβιώνουμε από τα αποτελέσματα της εγχώριας αγοράς, αποστασιοποιούμενοι, διαπιστώνουμε ότι: Α) Οι προσδοκίες τον Μάιο αφορούσαν στην επαναφορά της Τουριστικής δραστηριότητας από τα μέσα Ιουνίου. Άντε να άλλαζαν την ημερομηνία ανοίγματος οι πιο απαισιόδοξοι, για τις αρχές Ιουλίου. Θεωρούσαν οι περισσότεροι ότι η στατιστική εικόνα της χώρας στην εξέλιξη της πανδημίας, θα ήταν αδιαφιλονίκητο προσόν. Ενώ αποδείχθηκε ότι η συνέχιση της εξάπλωσης με αυξητικούς ρυθμούς δεν καθιστά μια παρελθούσα εικόνα, διασφάλιση πως τα νέα κρούσματα θα είναι ανύπαρκτα. Η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Ιούλιος ίσως χάθηκε και οι θετικές προσδοκίες σχετίζονται με την εικόνα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από τον Αύγουστο και μετά.
Β) Η αισιοδοξία παγκόσμια πως μέσα στο 2020 οι οικονομίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξη και έγινε ξύλινος λόγος σε χείλη πολιτικών. Γ) Η βασική στήριξη των χρηματιστηρίων στο rebound των δεικτών από τα χαμηλά του Μαρτίου ήταν οι εταιρίες τεχνολογίας, επειδή φαινόντουσαν ως οι πλέον ανθεκτικές στο κλάδεμα των κερδών τους από τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19. Τελευταία υπάρχει ένας σκεπτικισμός για το ύψος στο οποίο βρέθηκαν οι γίγαντες της τεχνολογίας παγκόσμια, καθώς αρχίζει να γνωστοποιείται η επίπτωση στα έσοδα και τις προσδοκίες κυρίως για το β εξάμηνο. Δ) Η ελληνική οικονομία έχασε τον βηματισμό της και το πλήγμα από την πανδημία στον τουρισμό συννεφιάζει τις προοπτικές για τα αμέσως επόμενα τρίμηνα. Ε) Οι θέσεις που εμφανίζονται στο γαλλικό τύπο για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναστέλλουν τις επενδυτικές κινήσεις.
Οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στην απουσία καταλυτικών ειδήσεων. Η εκτίμησή μας κλίνει υπέρ της απουσίας ειδήσεων γενικότερα. Η οικονομία παράγει κάποιο πλούτο, αλλά όχι… ειδήσεις. Η Αθήνα έχει απόδοση φέτος -30% έχοντας περάσει σε απώλειες άνω του -20% (επίσημο bear market) από το τέλος Φεβρουαρίου και τα blue chip με πτώση πάνω από -50% είναι μόλις πέντε. Όλα τα Τραπεζικά ήτοι ΑΛΦΑ -69,12%, ΕΤΕ -59,70%, ΠΕΙΡ -58,36%, ΕΥΡΩΒ -56,96% και η ΑΡΑΙΓ -51,73%. Είναι θύματα της πανδημίας καθώς οι θεσμικοί θεωρούν πως θα πληγούν περισσότερο όλων το τρέχον έτος, από την επιβράδυνση γενικά της οικονομικής και ειδικά της τουριστικής δραστηριότητας. Οι προϋποθέσεις για να “σπάσει” η συσσώρευση ανοδικά, προσδιορίζονται εύκολα. Είναι οι αποφάσεις της ΕΕ για βοήθεια στις περισσότερο πληγωμένες χώρες, ενισχύοντας τον τραπεζικό τομέα με τα διογκωμένα κόκκινα δάνεια. Το δύσκολο ωστόσο είναι ο προσδιορισμός των αιτίων της βουτιάς και το πότε.
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. υπενθύμιζε την Παρασκευή: Βρισκόμαστε στην περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και δίνουν τον τόνο στις ημερήσιες διακυμάνσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα 482 Εταιρείες στην Αμερική δημοσιεύουν μεγέθη με κυριότερες αυτές των ΙΒΜ 21/7, Coca Cola, Philip Morris, P&G, Microsoft, 22/7, Amazon, AT&T, και Bancorp, E-Trade, Intel, 23/7.
Χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή και με δυνατότητα επανεπένδυσης θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ την Δευτέρα. H περίοδος επιλογής μεταξύ μετρητών και μετοχών έχει οριστεί μεταξύ 23/7 και 5/8. Εκτός από τον ΟΠΑΠ, χωρίς το μέρισμα (0,23 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα και οι μετοχές της Autohellas. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Lamda Development.
Την Παρασκευή 24/7 η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας (ΒΒ, σταθερή προοπτική).
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Αποτίμηση των ορίων του δικαιώματος προεξόφλησης των χρηματιστηρίων
Οι αγορές βίωσαν μια εβδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα, που η διάθεση των επενδυτών παγκόσμια πήρε αρκετές στροφές 180 μοιρών με βάσιμες αιτίες. Προς το τέλος όμως, εμφάνισε σημάδια εκτόνωσης του ενθουσιασμού που έστειλε τους δείκτες των χρηματιστηρίων εντυπωσιακά ψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ο καλπασμός των κρουσμάτων της πανδημίας και οι ανησυχίες για επαναφορά των περιορισμών που θα επιβράδυναν την επιστροφή στην κανονικότητα μείωσε τη διάθεση για ρίσκο. Η είδηση για πρόοδο της έρευνας για το εμβόλιο κατά του COVID-19 έδωσε ώθηση στους αισιόδοξους, σε αγορές με περίσσεια φθηνής ρευστότητας.
Κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ από την πληροφορία πως η κορύφωση της πανδημίας δεν είχε ακόμα εμφανιστεί. Αφού οι διαχειριστές εκτίμησαν πως περί το τέλος του έτους, θα υπήρχε απάντηση στην πανδημία, χωρίς την ανάγκη προστασίας με την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. Η κλιμάκωση της έντασης ωστόσο ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα, άρχισε να λαμβάνει προς το τέλος της εβδομάδας διαστάσεις. Οι αναλυτές των διεθνών σχέσεων ανέφεραν πως υπάρχει αναβίωση των συνθηκών που ίσχυαν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ψυχρός πόλεμος στην τεχνολογία
Από την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε την πόρτα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για τη «Φάση ΙΙ» με την Κίνα. Λέγοντας, ότι δεν θέλει να μιλήσει στο Πεκίνο για το εμπόριο, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. «Κάναμε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία», δήλωσε στο CBS News ο Τραμπ, για τη συμφωνία Φάσης Ι που υπεγράφη τον Ιανουάριο. «Αλλά μόλις ολοκληρώθηκε η συμφωνία, το μελάνι δεν ήταν ακόμη στεγνό και μας χτύπησαν με την πανούκλα», είπε, αναφερόμενος στην πανδημία του κοροναϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Wuhan.
Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray επίσης την περασμένη Τρίτη απευθυνόμενος σε ένα μικρό ακροατήριο στο Hudson Institute , ανέφερε. «Η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την διακίνηση της πληροφόρησης και την πνευματική ιδιοκτησία του έθνους μας, και για την οικονομική μας ζωτικότητα, είναι η απειλή της πνευματικής και της οικονομικής κατασκοπείας από την Κίνα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το πεδίο των φιλοδοξιών της κινεζικής κυβέρνησης. Η Κίνα – το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα – πιστεύει ότι βρίσκεται σε γενεαλογική μάχη για να ξεπεράσει τη χώρα μας στην οικονομική και τεχνολογική ηγεσία».
Οι παρατηρήσεις του Wray για την Κίνα ήρθαν λίγες μόνο ώρες μετά από ένα πιθανό σημείο καμπής στον αγώνα των ΗΠΑ εναντίον της Huawei. Πέρασαν μήνες διαμάχης και μελέτης μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψει στην Huawei να συμμετάσχει στην κατασκευή τμημάτων του δικτύου της 5G, και πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να απαγορεύσει την αγορά νέου εξοπλισμού 5G από την Huawei.
Η βρετανική κίνηση σηματοδότησε μια εκπληκτική αντιστροφή – μια που ταυτόχρονα προωθεί τους στόχους των ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσεις που η αμερικανική αντίθεση φέρνει στη βασική βιωσιμότητα του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών. Η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκε γρήγορη υποστήριξη στο Capitol Hill, όπου ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Ben Sasse χαρακτήρισε την Huawei «τεχνολογική μαριονέτα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εμπιστεύεται την Huawei στο διαδίκτυο, στις τηλεφωνικές γραμμές και τηλέφωνα της Δύσης, για να μην αναφέρουμε τα δεδομένα που διατρέχουν αυτά. Όμως δεν ήταν αυτά τα ζητήματα που ανέφεραν οι Βρετανοί για την απόσυρση από τη συμφωνία με την Huawei. Αντ ‘αυτού, σύμφωνα με το Telegraph και το Bloomberg, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φοβούνται συγκεκριμένα πως η πίεση των ΗΠΑ στην Huawei θα έχει «σοβαρές» συνέπειες για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Huawei από τη χρήση τεχνολογίας που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας αμερικανικά IP (πρωτόκολλα). Αυτό, που κάνει τους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου να ανησυχούν, είναι ότι η Huawei με τη σειρά της θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει μη αξιόπιστη τεχνολογία, που θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατο τον έλεγχο των κινδύνων γύρω από θέματα ασφαλείας στο 5G δίκτυο της Βρετανίας.
Οι αγορές και οι e-stocks
Μετά το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου, ξεκίνησε η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου στην μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά με τους θεσμικούς παγκόσμια να αναζητούν ενδείξεις για την ποιότητα της ανάκαμψης μετά τα lockdown. Η διαφορά αυτή τη χρονιά ήταν πως όλοι ήξεραν πως θα ήταν ένα άσχημο τρίμηνο. Ωστόσο ως τις 10/7 ο S&P 500 είχε άνοδο +42,4% από τις 23 Μαρτίου. Από την αρχή της χρονιάς υποχωρούσε μόνο -1,4% και εμφάνιζε κέρδη +5,7% σε ετήσια βάση. Χρειαζόταν να αυξηθεί μόνο κατά +6,3% για να πιάσει το ρεκόρ της 19ης Φεβρουαρίου. Είναι επίσης ευρέως αναγνωρισμένο ότι την άνοδο από τις 23 Μαρτίου οδηγούν οι μετοχές των Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet μητρική της Google και η Microsoft. Η συνολική κεφαλαιοποίησή τους ως τις 10/7 αυξήθηκε κατά 61,0% από τις 23 Μαρτίου, ενώ η αύξηση της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 μαζί τους είναι 42,0% και χωρίς αυτά αυξάνεται 36,3%. Το μερίδιο τους στην κεφαλαιοποίηση του S&P 500 αυξήθηκε από 15,0% στις αρχές του 2018 σε 26,1% την Παρασκευή 10/7.
Παρά τις εξαιρετικές τους επιδόσεις ως τη δεύτερη βδομάδα του Ιουλίου, οι αγορές μετοχών συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, αλλά οι εντάσεις στη σχέση ΗΠΑ Κίνας άρχισαν να κλαδεύουν την διάθεση για ρίσκο στα χρηματιστήρια της Κίνας και στις μετοχές τεχνολογίας στη Wall Street. Ενώ τα κρούσματα της πανδημίας εμφανίζουν έξαρση σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρικανική Ένωση, οι δείκτες των τοπικών χρηματιστηρίων δεν ανέκοψαν την πορεία απομάκρυνσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Υπάρχει προφανώς και χρησιμοποιείται ήδη… το εμβόλιο για την ανησυχία από την πανδημία. Γιατί οι τιμές προεξοφλούν την επιτυχή χρήση ενός από τα εμβόλια που προετοιμάζονται σε διάφορα εργαστήρια βιοτεχνολογίας.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, στο 77,8% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq αν και με πτώση κράτησε διψήφια τα κέρδη του στο 2020. Παράλληλα σε bear market παραμένει μόνο το ισπανικό χρηματιστήριο. Ο S&P500 με μεταβολή +1,78% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -0,19%. Ο Dow, με άνοδο +2,95%, αποδίδει στο 2020 -6,54%. Ο S&P400 με μεταβολή +3,59%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -10,98%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +3,94%, έχει απώλειες -11,70% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -0,62%. Στο 2020 εμφανίζει κέρδη +17,06%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +3,20% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -16,60%. Ο DAX ενισχύθηκε +2,26%, και στο 2020 αποδίδει -2,49%, ο CAC είχε μεταβολή +1,99%, ενώ στο 2020 αποδίδει -15,20%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,63%, και στο έτος επίδοση -22,08%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,30%, στο έτος πέφτει -13,13%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +1,60%, και στο 2020 υποχωρεί -10,37%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +2,86%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -11,03%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,38%, χάνει φέτος -16,57%. Ο χρυσός με κέρδη +0,57%, βρέθηκε στα 1812,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +18,97%. Σημειώθηκε οριακή μεταβολή -0,05%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 40,57 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -33,56%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,82%, στο 2020 χάνει -4,06%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,37%, με επίδοση στο έτος +0,16%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,16%, και στο 2020 χάνει -10,26%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -2,48%, και στο 2020 υποχωρεί -11,00%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -5,00% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +5,38%.
Η τρέχουσα εβδομάδα
Ως πότε μπορεί να προεξοφλεί κάθε χρηματιστήριο την επάνοδο στην προ της πανδημίας κατάσταση για την οικονομική ανάπτυξη, είναι θέμα που θα “συζητηθεί” στο ταμπλό κάθε μεγάλου χρηματιστηρίου αυτή τη βδομάδα. Η βουτιά στην ανάπτυξη παγκόσμια στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι φοβόταν αρχικά η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Σε αυτή τη διαπίστωση στηρίχθηκε η διάθεση για ρίσκο, αφού η δραστηριότητα στο δίμηνο Μαΐου Ιουνίου ανέκαμψε μετά την απόσυρση των απαγορεύσεων και η οικονομία στην Κίνα αυξήθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Στον αντίποδα, η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στις ΗΠΑ δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της οικονομικής ανάρρωσης, με αποτέλεσμα τα προκαταρκτικά PMI της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δείξουν την αρχική δυναμική για το τρίτο τρίμηνο. Η διάθεση για ρίσκο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να λάβει ώθηση από ειδήσεις σχετικά με πιθανά εμβόλια, αλλά οι γεωπολιτικές εντάσεις που αφορούν την Κίνα συνεχίζουν να σιγοβράζουν στο παρασκήνιο.
Οι αισιόδοξοι αναλυτές υπογράμμιζαν : Η εμπειρία της Κίνας με την κρίση από τον COVID-19 επιβεβαιώνει, ότι υπάρχει διέξοδος από την ύφεση χωρίς εμβόλιο ως εξής: ακολουθώντας αυστηρά τα εκτεταμένα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης, ειδικά, φορώντας μάσκες, μετρώντας θερμοκρασίες και κάνοντας συχνά τεστ. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί από τις εμπειρίες της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν. Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να πλημμυρίζει την κινεζική οικονομία με όλο και περισσότερες πιστώσεις, όπως κάνει μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008. Αυτό έχει αποδειχθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία, μέχρι στιγμής, για να ξεπεραστούν τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεινά.
ΧΑ
Εβδομάδα εκπνοής με άσχημη αρχή και αίσιο τέλος
Στην εβδομάδα με την εκπνοή των σειρών Ιουλίου στα ΣΜΕ και τα options του δείκτη των blue chip, οι επενδυτές αρχικά ανησύχησαν από τον αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων του COVID19 και από τη διάθεση για αυστηροποίηση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Επίσης μέτρησαν τα αποτελέσματα δεύτερου τρίμηνου για τις εταιρίες των ΗΠΑ. Τη σαιζόν άνοιξαν κάποιες μεγάλες Τράπεζες οι οποίες δεν ενθουσίασαν λόγω των προβλέψεων που αφορούσαν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κέρδη εμφάνισαν όσες ασχολήθηκαν με τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Ανασταλτικά στην απαισιοδοξία λειτούργησαν οι ειδήσεις για την πρόοδο στην ανακάλυψη του εμβολίου, από δυο μάλιστα εργαστήρια βιοτεχνολογίας.
Ωστόσο τα εβδομαδιαία κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν μεγαλύτερα από του ΧΑ, το οποίο ξεκίνησε την εβδομάδα με δύο συνόδους που έδειξαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χαθεί η στήριξη των 630 μονάδων για τον ΓΔ. Εκεί ήταν το κάτω όριο μιας συσσώρευσης διαρκείας για την Αθηναϊκή αγορά, καθώς μεταξύ 630 και 680 μονάδων είναι το εύρος τιμών του μέσου όρου το μεγαλύτερο διάστημα, μετά την εγγραφή πυθμένα από την προεξόφληση της ύφεσης από την πανδημία και το rebound που ακολούθησε παγκοσμίως. Αντίθετα οι ξένοι δείκτες ανεβαίνουν αντί να συσσωρεύουν.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας με ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,07%). Το σημαντικό ήταν πως το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 623 μονάδες, τονίζοντας την πιθανότητα να σπάσει το κάτω όριο της συσσώρευσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις τελευταίες συνεδρίες του Μαΐου και έπειτα. Τελικά, ο ΓΔ με μεταβολή -0,36% οδηγήθηκε στις 630,72 από 632,97 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1522,05 από 1528,83 με πτώση -0,44%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,443 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,328 εκατ. Την επόμενη, με μειωμένους όγκους το κατώτερο της συνεδρίας ήταν οι 619,5 μονάδες. Ο ΓΔ ωστόσο, με μεταβολή -0,23% οδηγήθηκε στις 629,24, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1522,00 με πτώση χιλιοστά της μονάδας ή -0,00%. Συνέβαλλαν σε αυτή την εξέλιξη οι πιέσεις στις Τράπεζες(-1,52%), με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να περνά κάτω από τα 44,5 δις ευρώ, μετά από 8 στη σειρά πτωτικά κλεισίματα. Την Τετάρτη, την καθοδική αλυσίδα έσπασαν τα κέρδη των Τραπεζών (+2,69%), που παρέσυραν σε άνοδο άλλα 16 blue chip και το σημαντικό τεχνικά ήταν, ότι το ελάχιστο ορίστηκε στις 630,94 μονάδες. Με τον ΓΔ ψηλότερα +1,28%, στις 637,29 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1542,53 με κέρδη +1,35%, η κεφαλαιοποίηση πέρασε ξανά πάνω από τα 45 δις ευρώ. Η Πέμπτη αφιερώθηκε στην εγγραφή ελαχίστου για άλλη μια μέρα στις 630,98 μονάδες, οι τράπεζες επηρέασαν αρνητικά (-1,61%), ο τζίρος περιορίστηκε στα 38,9 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ με μεταβολή +0,04% οδηγήθηκε στις 637,55 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1544,01 με κέρδη +0,10%. Αυτά οφείλονται στην άνοδο των ΒΙΟ +6,68%, ΤΕΝΕΡΓ +3,76%, ΜΠΕΛΑ +2,37%, ΟΠΑΠ +2,22%, και όχι μόνο. Την Παρασκευή, μετά από εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών, εμφανίστηκε υψηλή ζήτηση για τραπεζικές μετοχές στις δημοπρασίες. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,36%), ο ΓΔ με μεταβολή +0,62% οδηγήθηκε στις 641,48 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1549,77 με κέρδη +0,37%.
Έτσι ο μέσος όρος στη βδομάδα εμφάνισε άνοδο +1,43%, με επίδοση Ιουλίου +0,40%, ο 25άρης κέρδισε +1,37%, στο μήνα +0,50%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,47%, αποδίδει στο μήνα +0,34%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,02%, ο 25άρης -32,56% και ο FTSEM -29,23% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 4,4 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 45,295 δις ευρώ.
Στην τρέχουσα εβδομάδα θα αποτυπωθεί η αντίδραση των θεσμικών για τις εξελίξεις στην ΕΕ και τη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά ως τώρα, χωρίς αυτό το κομβικής σημασίας γεγονός, ο 25άρης απέχει τον ίδιο αριθμό ποσοστιαίων μονάδων από το κατώτερο 12 τελευταίων μηνών και το ανώτερο. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές σε αυτές τις αποστάσεις για τα επιμέρους blue chip, όπως και στις μεταβολές τους στην περασμένη βδομάδα, που είχε την ιδιομορφία να καταλήξει σε ανοδική με πτωτικές τις Τράπεζες. Ήταν οι περισσότερες ανάμεσα σε αυτές με υπολογίσιμη πτώση ήτοι ΠΕΙΡ -4,89% και -20,70% στο μήνα, ΑΛΦΑ -4,19% και -10,30% στο μήνα, ΕΛΠΕ -3,17% και -7,56% στο μήνα, ΕΥΔΑΠ -3,00% και -2,58% στο μήνα, ΕΧΑΕ -1,88% και -1,26% στο μήνα, ΕΤΕ -1,22% και -2,48% στο μήνα, ΜΟΗ -1,22% και -1,14% στο μήνα, ΛΑΜΔΑ -0,67% και -1,17% στο μήνα, ΑΔΜΗΕ -0,21% και +3,08% στο μήνα, ενώ η TITC ήταν στο 0,00% και +2,07% στο μήνα.
Στον αντίποδα εμφανίζεται μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερα των δεικτών κέρδη, που την αποτελούν οι ΔΕΗ +8,20% και +12,46% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ +6,85% και +10,30% στο μήνα, ΣΑΡ +6,22% και +6,22% στο μήνα, ΒΙΟ +5,68% και +4,09% στο μήνα, ΟΤΕ +4,68% και +4,25% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ +4,41% και +5,63% στο μήνα, ΑΡΑΙΓ +3,71% και +1,88% στο μήνα. Ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη των δεικτών αλλά έως +2,5% οι: ΦΡΛΚ +2,50% και -3,53% στο μήνα, ΟΠΑΠ +2,42% και +5,39% στο μήνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,11% και +3,97% στο μήνα και ΕΕΕ +1,83% και +2,05% στο μήνα. Με ανάλογη των δεικτών επίδοση συναντάμε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,49% και +1,59% στο μήνα και ΜΠΕΛΑ +1,46% και +0,12% στο μήνα. Με μικρότερη του +1% άνοδο έχουμε τις ΟΛΠ +0,70% και +0,12% στο μήνα και την ΕΥΡΩΒ +0,25% και -2,94% στο μήνα.
Τεχνική ανάλυση – Παράγωγα
Παράγωγα: Η εκπνοή δεν έφερε αλλαγή προσδοκιών στις νέες κυρίαρχες σειρές
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν εναλλάξ τον FTSE25 σε αρνητικό και κυρίως σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 5,76 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:00 και ήταν οι 1534,84 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1561,72 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:22. Το κλείσιμο στις 1549,77 από 1544,01 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,37% για τον 25άρη.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου διαμορφώθηκε σε 898 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 1547,00 από 1548,00 μονάδες.. Άλλαξαν χέρια επίσης 1413 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1559,50 μονάδες, κατώτερο τις 1530,00 και τελευταίες πράξεις στις 1543,50 από 1544,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4747 από 4315. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 17 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1541,50 από 1545,25 μονάδες με 164 από 161 ανοικτές θέσεις.
Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 310 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες. Ενώ για τη σειρά Αυγούστου άλλαξαν χέρια συμβόλαια 160 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1550 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 400 συμβόλαια για ΟΛΠ, στα 300 για ΑΡΑΙΓ, στα 9500 για ΜΠΕΛΑ, στα 5000 για ΟΠΑΠ στα 1500 για ΟΤΕ και 1793 για ΦΡΛΚ.
Ο μέσος όρος στη βδομάδα εμφάνισε άνοδο +1,43%, με επίδοση Ιουλίου +0,40%, ο 25άρης κέρδισε +1,37%, στο μήνα +0,50%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,47%, αποδίδει στο μήνα +0,34%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,02%, ο 25άρης -32,56% και ο FTSEM -29,23% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 4,4 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 45,295 δις ευρώ.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. σημείωσε μεταξύ άλλων:
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε έστω και την τελευταία στιγμή την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων, χάνοντας την επαφή με το επίπεδο ενδοσυνεδριακά την περασμένη Τρίτη. Η αισιόδοξη άποψη θέλει το διάγραμμα της Αγοράς να βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Ιουνίου, σκηνικό πολύ γνώριμο από το Καλοκαίρι του 2019 και την πρακτικά πλάγια κίνηση που ακολούθησε ο Γενικός Δείκτης μετά το αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.
Χωρίς την συνδρομή αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Καταλύτης για την διαφυγή από αυτό το εύρος είναι ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρά την ανάκαμψη από τα χαμηλά του Μαρτίου, δεν μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει με μονάδες, μια ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη.
Η ουδετερότητα στην τάση και η πλάγια κίνηση παραμένουν ως το βασικό σενάριο για το κοντινό μέλλον και οι προοπτικές θα γίνουν πιο αισιόδοξες σε ένα ενδεχόμενο προσέγγισης των τοπικών υψηλών του Ιουνίου (680 μονάδες).
Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services ανέφερε μεταξύ άλλων:
Σε επίπεδο μετοχών, οι Τράπεζες παραμένουν ο “αδύναμος κρίκος”, παρά τη διαχείριση των πακέτων στήριξης που τους έχει ανατεθεί και που ενισχύει τα κέρδη τους. Από την άλλη βλέπουμε τους τομείς της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών να συντηρούν τα επίπεδα των δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε επίπεδα που κάνουν τις προβλέψεις δύσκολες. Αντιστάσεις υπάρχουν στις 650, 666 και το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων. Στηρίξεις στις 636, 620, 612 μονάδες και το επίπεδο των 600 μονάδων. Το trading συνεχίζει να ευνοείται, αν και οι τζίροι είναι μικροί και οι εγκλωβισμοί πολύ συχνοί για όσους δεν έχουν τα νεύρα να κλείσουν τις θέσεις έγκαιρα”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services
“Το Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι περιμένει κάτι, για να πάρει τάση. Μόλις δημιουργούνται κάποια κέρδη οι Επενδυτές πουλάνε, αλλά και όταν πέφτουν οι τιμές οι Επενδυτές στηρίζουν. Τα Μεγάλα Χρηματιστήρια πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά τους, διαψεύδοντας όσους ήθελαν την κρίση του κορωνοϊού να σηματοδοτεί την απαρχή της κατάρρευσης των Χρηματιστηρίων. Παγκοσμίως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο κορωνοϊός, οπότε νέα για εμβόλιο, ή θεραπεία επηρεάζουν θετικά. Μέχρι να έρθει αυτό, οι Οικονομίες θα βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του δείκτη διάδοσης των κρουσμάτων και των μέτρων που θα αποφασίσει κάθε Κυβέρνηση να επιβάλλει με βάση αυτόν.
Στην Ελλάδα η Οικονομία δουλεύει με τους γνωστούς περιορισμούς και με συνειδητοποίηση της Κυβέρνησης ότι η αυστηρότητα που επιδείχτηκε στην πρώτη φάση της κρίσης και έσωσε ζωές, δεν μπορεί να επαναληφθεί. Οι υπάρχοντες περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα στη παραγωγική λειτουργία του Τουρισμού και τα πακέτα στήριξης είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ήρεμης αντιμετώπισης που επικρατεί.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε σαφέστερες ενδείξεις για την ποιότητα αυτών των πακέτων στήριξης για την Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται. Σημαντικό παραμένει, η όποια στήριξη να μην είναι μόνο δανεισμός και η επιτήρηση της Χώρας από τους Εταίρους να μην ξεπεράσει τα ήδη αυξημένα επίπεδα επιτήρησης που έχουμε σήμερα.
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
“Το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας σηματοδοτεί το τέλος μιας σύντομης περιόδου, όπου η άντληση κεφαλαίων από την Αγορά με την έκδοση Ελληνικών τίτλων εντάθηκε σε σημαντικό βαθμό, επηρεάζοντας και την τάση του Χ.Α. Οι τρεις εκδόσεις ομολόγων, η μετάταξη στην Κύρια Αγορά με δημόσια προσφορά μετοχών και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Εισηγμένων Εταιρειών διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ. Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές η Αγορά “στέγνωσε”, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις Ξένες Αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα.
Πέρα από την έντονη δραστηριότητα της Κεφαλαιαγοράς, η αδυναμία που παρατηρείται συνδέεται και με την γεωπολιτική ένταση στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον Ξένο παράγοντα. Σε ότι αφορά την πανδημία, παρά την σχετικά ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει χαμηλός, όπως δείχνουν τα νούμερα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και πλέον οι ελπίδες του Τουριστικού κλάδου στρέφονται στις κρατήσεις του Αυγούστου.
Για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα της Ελληνικής Αγοράς παραμένει διττή: Οι Τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση, ενώ οι Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα.
Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της Αγοράς, που σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των εκτάκτων παραγόντων της πανδημίας, έχουν καταστήσει την παρουσία των Επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. εξαιρετικά βραχύβια.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Οικονομία, δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις Ελληνικές Τράπεζες. Οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους και πιθανότατα η αλλαγή στην χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, εξαρτάται με την εξασφάλιση των κονδυλίων υποστήριξης των Οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως ο μοναδικός κοντινός καταλύτης πριν την έλευση του Αυγούστου και την παραδοσιακή Καλοκαιρινή “μπουνάτσα” στο Χ.Α., είναι μια συμφωνία για το χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης των Οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από ότι φαίνεται θα κριθεί στο τέλος του μήνα…
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών της Ασίας σήμερα Δευτέρα 20/7, αρχικά κινήθηκαν χαμηλότερα, αποκτώντας κατόπιν μεικτή εικόνα μεταβολών των επιμέρους βασικών δεικτών. Το πετρέλαιο και ο χαλκός ήταν επίσης θύματα της απογοήτευσης των επενδυτών, καθώς η άνοδος των κρουσμάτων κοροναϊού παγκόσμια κρέμεται πάνω από τις αγορές, ενώ όλοι αναμένουν τις προσπάθειες από τη ζώνη του ευρώ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνδυάσουν σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Οι τιμές για τον χαλκό, ένα βαρόμετρο της οικονομικής ανάπτυξης, μειώθηκαν σήμερα μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι αυξάνονται τα αποθέματα στις κινεζικές αποθήκες και καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κοραναϊού απειλεί μια βιώσιμη παγκόσμια ανάκαμψη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2%, αντιστρέφοντας τα πρώτα κέρδη αφού τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για το S&P 500 κατέληξαν αρνητικά σε πτώση 0,4%. Μετά όμως και καθώς πλησίασε το τέλος της συνόδου ο δείκτης πέρασε πάλι σε θετικό πεδίο γιατί αρκετές αγορές είδαν τους δείκτες τους να έχουν πορεία τύπου V. Στις 8:30 δική μας ώρα, ήταν στο +0,28%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν μεταξύ των ηττημένων, πέφτοντας -0,6%, αφού τα κρούσματα ιού κοροναϊού στη νοτιοανατολική πολιτεία της Βικτώριας συνέχισαν να αυξάνονται. Στις 8:30 δική μας ώρα, ήταν στο -0,52%.
Τα κέρδη KOSPI της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά -0,5%, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα, ήταν στο -0,16%. Ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,4%. Στις 8:30 δική μας ώρα, ήταν στο +0,20%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, ενώ είχε αρχίσει με μικρά κέρδη, έπεσε αργά το πρωί και έφτασε το -0,35% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας είχαν διψήφια πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο. Στις 8:30 δική μας ώρα, ήταν στο -0,07%.
Οι κινεζικές μετοχές ανέστρεψαν την καθοδική τάση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τον δείκτη των blue-chip CSI300 να αυξάνεται 0,8%. Στις 8:30 δική μας ώρα, ήταν στο +2,49%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κογκρέσο πρόκειται να ξεκινήσει τη συζήτηση ενός νέου πακέτου βοήθειας αυτήν την εβδομάδα, καθώς πολλές πολιτείες στα Νότια και τη Δύση της χώρας εφαρμόζουν νέα λουκέτα για τον περιορισμό του ιού.
Ο ιός έχει προκαλέσει συνολικά πάνω από 140.000 ζωές στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας, και η Φλόριντα, η Καλιφόρνια, το Τέξας και άλλες νότιες και δυτικές πολιτείες σπάνε τα ρεκόρ κάθε μέρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με συνολικά 3,7 εκατομμύρια κρούσματα, έχουν σχεδόν τόσες λοιμώξεις όπως και οι επόμενες τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο – Βραζιλία, Ινδία και Ρωσία.
“Η Wall Street παραμένει αισιόδοξη, αλλά το συναίσθημα στην Main Street μετατρέπεται σε ζοφερή αντίδραση στην αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 που προκαλεί την ανανέωση των περιορισμών”, δήλωσε η Oxford Economics σε σημείωμα.