Μετά από έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των χωρών – μελών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με στόχο να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Οι συνομιλίες αναμένονται ακανθώδεις και μαραθώνιες, με ορισμένους να προεξοφλούν ότι η ολοκλήρωση τους το Σάββατο είναι αμφίβολη. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου ώστε τα 27 κράτη-μέλη να επιτύχουν τη «χρυσή τομή».
Συγκρατημένα αισιόδοξος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» ανέφερε.
Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» δήλωσε και επισήμανε: «Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν». Η ίδια προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση».
«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» προέβλεψε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές. «Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ – πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση.
«Βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής, αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία» υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πριν την έναρξη των συνομιλιών ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο», υπογραμμίζοντας πως «αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως «κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση» προσθέτοντας πως «οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».
«Η Ισπανία έρχεται σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ». Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».
Τα «αγκάθια»
Το συνολικό ύψος των κονδυλίων, τα κριτήρια διανομής τους και η αναλογία επιχορηγήσεων/δανείων είναι τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών – μελών. Διαφορές καταγράφονται και στους όρους τους οποίους πρέπει να πληρούν οι χώρες προκειμένου να λάβουν χρήματα όπως και ποιος θα έχει την «εξουσία» για τα χρήματα που θα εκταμιεύονται.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε και σήμερα πως «δεν είναι αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη. «Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς», δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο NOS κατά την άφιξή του στη Σύνοδο. Η Ολλανδία, η οποία ηγείται μιας ομάδας χωρών που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.
Οι θέσεις της Ελλάδας
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τις εξής βασικές θέσεις:
- τη διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- τη διατήρηση της προτεινόμενης αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια) και
- τη μη προσθήκη ειδικών προϋποθέσεων για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, πέραν όσων ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
naftemporiki.gr