Με τις ασιατικές αγορές σε προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών της παγκόσμια καθοδικής Πέμπτης και με τα futures των δεικτών της Wall Street με άνοδο της τάξης του +0,30%, υποδέχεται η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τα σχόλια των αναλυτών στο Reuters είναι ενδεικτικά του τρόπου που αντιμετωπίζεται αυτό το γεγονός.
“Στα νομίσματα, το ευρώ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων εβδομάδων που άγγιξε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αλλά παρέμεινε σταθερό καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα για να επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφορές σχετικά με ένα προτεινόμενο πακέτο τόνωσης για την έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης που πνίγεται από τον κοροναϊό.
Ενώ η ολλανδική αντιπολίτευση και η απειλή ενός ουγγρικού βέτο επιβαρύνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία, οι επενδυτές θέτουν ελπίδες στο ότι είναι ζήτημα για το πότε, αντί για το εάν, επιτυγχάνεται η συμφωνία. Στο τραπέζι σε μια σύνοδο κορυφής που ξεκινά αργότερα – οι πρώτες προσωπικές συνομιλίες γύρω από ένα τραπέζι μετά από την πανδημία – είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2021-27 και ένα νέο ταμείο ανάκαμψης αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (854 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο θα σηματοδοτήσει σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρώπη”.
Στην Αθήνα χθες η δυναμική που επικράτησε ήταν διαφορετική από εκείνη στις περισσότερες αγορές μετοχών ενθαρρύνοντας τους επενδυτές πως η στήριξη των 630 μονάδων θα αποτελέσει τον πυθμένα σε μια πτώση που έφερε μια σειρά οκτώ καθοδικών κλεισιμάτων. Ωστόσο αρνητικά επέδρασε η υπερπροσφορά μετοχών προς πώληση στις δημοπρασίες που κλάδεψε τα κέρδη του ΓΔ που απόκτησε μετά τις 16:00 και επέκτεινε ως τις 17:00.
Το καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα ήταν μικρότερο της μονάδας, έναντι μεταβολών της τάξης του -0,60% για τους βασικούς δείκτες της Κεντρικής Ευρώπης. Αποδείχθηκε κατάλληλο για να περάσει και ελαφρά πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης ο ΓΔ. Ωστόσο οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, σε μια τραπεζοκεντρική αγορά, όπως είναι φυσικό έβαλαν τη σφραγίδα τους τη μέρα προ της συνόδου κορυφής στην ΕΕ και η βάση της αλλαγής στη διάθεση, ήταν οι εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Είχαμε συνεπώς τακτικές άμυνας σε μια εισαγόμενη ανησυχία που εκφράστηκε κύρια στα Τραπεζικά blue chip και τις ΕΕΕ με απώλειες άνω του -2% στο πρώτο τέταρτο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με πτώση πάνω από -1%.
Λίγο η ζέστη, λίγο το μούδιασμα από τη ζάλη που προκαλεί η υψηλή μεταβλητότητα στη διάθεση για ρίσκο, και η ορμή της προηγούμενης συνεδρίας έγινε συμμετοχή με το σταγονόμετρο, ειδοποιώντας για μια δύσκολη συνέχεια. Το ενδιαφέρον από τα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν η τάση βελτίωσης των τιμών που επικρατούσε στην περιφέρεια του ευρώ. Ισπανία και Ιταλία εμφάνιζαν οριακές μεταβολές με αλλαγή πρόσημου τακτικά, ενώ βάθαινε η πτώση σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Οι προσδοκίες για κάτι θετικό από τη σύνοδο κορυφής μπορεί να προκαλούσαν τη διαφορετική αντιμετώπιση.
Στην Αθήνα με την αύξηση των ρυθμών είχαμε και μεγέθυνση του ποσοστού της πτώσης αλλά και την ευχαρίστηση να διαπιστώσουμε την άνοδο του FTSEM. Λόγω κερδών άνω του +2% σε ΜΙΓ, ΠΛΑΙΣ και ΙΝΤΚΑ, ενώ η ΟΤΟΕΛ στα +4,34% θύμιζε πως το χρηματιστήριο προεξοφλεί. Βέβαια τα καμώματα της πρώτης ώρας, επί μέρες τα έβλεπαν στο κλείσιμο και άλλοι δάκρυζαν, κυριολεκτικά, και άλλοι από τα γέλια.
Η εκτίμησή μας για το μέλλον των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι θετική, καθώς ο ΚΜΟ 50 ημερών και ο ΚΜΟ 20 τμήθηκαν έτσι ώστε να ειδοποιούν, ότι επίκειται η προσέγγιση των 850 μονάδων. Τρίτη σύνοδος στη σειρά με το ταμπλό να γράφει… έχουν γνώση οι φύλακες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτωτικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street καθώς οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών κινήθηκαν χαμηλότερα για μία ακόμα μέρα.
Ο Dow Jones υποχώρησε -0,50% στις 26.734,71 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε -0,73% στις 10.473,83 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε -0,34% στις 3.215,57 μονάδες.
Ο τεχνολογικός τομέας έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση φέτος καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν θα πληγούν από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα πιέζονται. Οι μετοχές της Microsoft και της Apple διολίσθησαν πάνω από 1% H Amazon κατέγραψε οριακές απώλειες.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου συνεχίστηκαν χθες με τη Bank of America να ανακοινώνει κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων, αλλά η μετοχή έπεσε πάνω από 2% λόγω των 4 δις δολαρίων που έβαλε στην άκρη η τράπεζα για να καλύψει απώλειες από δάνεια. Άνοδο 2% σημείωσε η Morgan Stanley. Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα που ήταν καλύτερα των προβλέψεων.
Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,5% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο. Αλλά, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου.
Θετικά ήταν τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων, καθώς τον Ιούλιο ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε στα προ πανδημίας επίπεδα.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης, στο 0,61%.
ΕΥΡΩΠΗ
Για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά κινήθηκαν πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών χθες, με τα στοιχεία για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας και των ΗΠΑ να δίνουν τον τόνο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Bank of America 600 έχασε -0,47% στις 372,13 μονάδες. Ο τομέας των ταξιδιών και της διασκέδασης διολίσθησε -1,9%.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έπεσε -0,67% στις 6.250,69 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες -0,43% στις 12.874,97 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση -0,46% στις 5.085,28 μονάδες.
Στην περιφέρεια του ευρώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε +0,37% υψηλότερα 20.356,09 μονάδες, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX υποχώρησε -0,17% στις 7.474,70 μονάδες.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά και δεν προχώρησε σε αλλαγές στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.
ΧΑ
Ανοδικά, χωρίς τις Τράπεζες, αφού η σχετική ανεξαρτησία της Αθήνας συνεχίζεται
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 636,66 με πτωτικό χάσμα 0,63 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (637,29), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο από την έναρξη ως τις 16:02. Κινήθηκε υπό καθεστώς φυγής από το μετοχικό ρίσκο διεθνώς, μετά την είδηση για την επιστροφή των lockdown σε πολιτείες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον COVID-19. Μέτα από πιέσεις, από τις περίπου 637 μονάδες, στα πρώτα 75 λεπτά εμφανίστηκε σταθερή κάθοδος ως τις 11:46 και τότε προέκυψε η εγγραφή του ελάχιστου στις 630,98 από 630,94 την προηγούμενη. Το κατώτερο δεν επανεμφανίστηκε. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 640,16 από 642,51 την Τετάρτη, κράτησε ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Καθώς εμφανίστηκε τις 17:00 και σχεδόν αμέσως μετά, ακολούθησε η βουτιά από την υπερπροσφορά μετοχών στις δημοπρασίες.
Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στην αρχή με διάθεση να μειώσουν το ρίσκο και εισήγαγαν εντολές πώλησης με κλιμάκωση των πιέσεων, από τις 10:30 ως τις 11:47. Αμέσως μετά, με ανοδική δυναμική μέσα σε αρνητικό πεδίο, τον ανέβασαν από το ελάχιστο, αφού τον πέρασαν την τελευταία ώρα σε θετικό πεδίο, κατά 9,18 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με οριακά κέρδη, που διέφεραν από τις μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη, με δεδομένη την προαναγγελία μιας πτωτικής έναρξης στις αγορές των ΗΠΑ. Συνεπώς δεν είχαμε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με άνοδο της τάξης του +0,4% δεν ανατράπηκε απλά ψαλιδίστηκε στο τέλος ενώ τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνιζαν σταθερά απώλειες πάνω από -0,4%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή στις εντολές πώλησης και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 7,2 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου.
Δεν υπήρξαν πλάγια διαστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους των συναλλαγών. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς υστερούσαν έναντι των εντολών πώλησης, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 2,55 μονάδες ψηλότερα από τις 635 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν καθοδικά, σε αρνητικό πεδίο από την πρώτη στιγμή, ενώ όσο λειτουργούσε το ΧΑ και κινήθηκαν με πορεία ασύμμετρου V προς το τέλος. Δεν εμφάνισαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Αντίθετα η Αθήνα, όπως και το Μιλάνο, κίνησε τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο με αναζήτηση πυθμένα πριν το τέλος του πρώτου δίωρου και κινήθηκε ανοδικά αλλά πέρασε σε κέρδη μετά τις 16:02 που έφθασαν στο +0,45% και έτσι εμφάνισε διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (-0,40% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης είναι απίθανο να καθόρισε την πορεία του ΓΔ, αλλά ίσως τον όγκο συναλλαγών, εν μέσω αρνητικών μηνυμάτων από την εικόνα των αμερικανικών αγορών. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο -0,68% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε δεύτερο ρόλο σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά πάνω από τις 334,2 από 340 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 640,16 μονάδες. Η αγορά έκλεισε τελικά 0,26 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 13 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς blue chip που ώθησαν ανοδικά, με κέρδη άνω του +1,4%. Ήτοι οι ΒΙΟ +6,68%, ΤΕΝΕΡΓ +3,76%, ΜΠΕΛΑ +2,37%, ΟΠΑΠ +2,22%, ΦΡΛΚ +1,63%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,44%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζικών, με απώλειες άνω του -1,00% ήταν ΕΕΕ -2,28%, ΜΟΗ -1,52%, και ΑΡΑΙΓ -1,23%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του τζίρου αν και περιορίστηκε τα 38,867 εκατ. ευρώ. Ήταν σύνοδος με οριακά ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,082 από 45,041 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε μέτριο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,416 από 3,469 (για ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση σταθεροποιητικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,226% από 1,270%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,61%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,76% από +1,31%, την ΕΤΕ στο -1,40% από +2,54%, ΕΥΡΩΒ στο -1,77% από +2,73% και την ΠΕΙΡ στο -1,20% από -0,79%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,47% από +1,18%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 4) και δυο ΛΑΜΔΑ ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,04% οδηγήθηκε στις 637,55 από 637,29 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1544,01 από 1542,53 με κέρδη +0,10%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,867 από 47,477 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,416 από 3,469 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 54 από 67, των καθοδικών 43 από 32 και 19 από 27 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Στο εύρος των 1500 και 1575 μονάδων τα στοιχήματα για τον 25άρη
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο κυρίως ενώ για 43 λεπτά στο τέλος του δεύτερου μέρους μόνιμα σε θετικό. Τον έκλεισαν τελικά, 1,55 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:46 και ήταν οι 1523,85 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1549,60 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:01. Το κλείσιμο στις 1544,01 από 1542,46 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,10% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 18,658 από 22,872 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου διαμορφώθηκε σε 2355 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1550,00 μονάδες, κατώτερο τις 1524,00 και τελευταίες πράξεις στις 1548,00 μονάδες όπως και την προηγούμενη, ενώ σχηματίστηκαν 2115 από 3684 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 2595 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου, με ανώτερο τις 1546,25 μονάδες, κατώτερο τις 1521,00 και τελευταίες πράξεις στις 1544,00 από 1547,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4315 από 2905. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 237 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1545,25 από 1533,00 μονάδες με 161 από 20 ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον δεν άλλαξε δραματικά. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 και τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες. Ενώ για τη σειρά Αυγούστου άλλαξαν χέρια συμβόλαια 81 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε και αφορούσε στα 1996 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, και 78 για ΟΛΠ.
Η συσσώρευση με χαμηλούς όγκους συνεχίζεται παρά το γεγονός πως αύριο θα έχουμε την εκπνοή των σειρών Ιουλίου. Εν τούτοις, οι συναλλαγές εξελίσσονται με σχετική ανεξαρτησία έναντι όσων συγκινούν και κινούν τους θεσμικούς στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης που παρακολουθούν στενά τις διακυμάνσεις της διάθεσης για ρίσκο στη Wall Street. Παράλληλα οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών εστιάζουν στην περιγραφή των προσδοκιών από τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ. Για τους αναλυτές των ΗΠΑ αυτή μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στο τρόπο που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της ευρωζώνης στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Ενώ για την Ελλάδα που χτυπήθηκε από την πανδημία ο τουρισμός της, το βάρος των αποφάσεων είναι μεγαλύτερο.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
“Η αβεβαιότητα πού προκάλεσε ο Covid-19 στην Παγκόσμια, αλλά και την Ελληνική Οικονομία δεν μειώνεται, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της C. Lagarde, αλλά και Στελεχών του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες καλούνται άλλη μια φορά, τις επόμενες ώρες, να πάρουν αποφάσεις για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης.
Όμως “κρατάμε μικρό καλάθι” για το τελικό αποτέλεσμα, αφού συνεχίζονται οι κωλυσιεργίες “επί του διαδικαστικού”. Έτσι οι περισσότεροι Αναλυτές εκτιμούν ότι τα απαραίτητα κεφάλαια, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν οι πληττόμενες Χώρες μετά το 1ο τρίμηνο του 2021 και βλέπουμε..
Όσον αναφορά την Ελλάδα, η Οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην είναι πολύ αισιόδοξα, τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. Ο Τουριστικός τομέας & τα παρεμφερή επαγγέλματα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ελπίζοντας ότι οι ζημιές θα μειωθούν, όσο ανοίγουν τα σύνορα και βαδίζουμε προς τον πυρήνα της τουριστικής περιόδου, παρά τον ορατό κίνδυνο της νέας διάδοσης του ιού.
Παρά ταύτα, η ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με την 7ετη έκδοση της ΛΑΜΔΑ, που θέλει να αντλήσει 320 εκατ. ευρώ, αν και η πρόσφατη έκδοση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ απογοήτευσε τους Συμμετέχοντες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν άλλαξε, παρά την εξελισσόμενη τεχνική αντίδραση. Μόνο η έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680 – 690 μονάδες για τον ΓΔ και οι 1650 – 1660 για τον FTSE25, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.
Συμπερασματικά, τόσο στις Παγκόσμιες όσο και στην Ελληνική Αγορά, η ψυχολογία των Επενδυτών είναι ευμετάβλητη. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και η επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, για αργή & χαμηλή ανάκαμψη, δεν οδηγούν σε κανένα εφησυχασμό. Ειδικά η Εγχώρια Αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής, με χαμηλούς όγκους. Είναι πλέον φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019 και το κυριότερο χαρακτηριστικό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα είναι η μεταβλητότητα.
Όσο και αν οι Ξένες Αγορές (κυρίως οι Αμερικανικές), προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς, καταγράφοντας και νέα υψηλά, τόσο η ανησυχία μας αυξάνει. Ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες Αμερικανικές και Τουρκικές Προεδρικές εκλογές …
Επαναπατρισθείς Μετανάστης Επενδυτής μεγάλης ηλικίας, μου περιέγραψε την κατάσταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με μια Αγοραία Αμερικανική φράση, ‘No money, No honey”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν κέρδη και τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ ανέκαμψαν σήμερα Παρασκευή, καθώς οι ελπίδες για περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση νέων κρουσμάτων κοροναϊού και την επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε στις 8:00 δική μας ώρα άνοδο 0,54%, ξεπερνώντας το ένα τέταρτο των ζημιών του -2% την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος. Αλλά στις 8:10 δική μας ώρα ήταν στο -0,47%.
Στην Κίνα, ο δείκτης CSI300 σημείωσε αρχικά άνοδο 1,1%, επιστρέφοντας μέρος της πτώσης κατά -4,8% της Πέμπτης και παρακάμπτοντας τις ειδήσεις ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να απαγορεύσει τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από όλα τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλά στις 8:10 δική μας ώρα ήταν στο +0,18%.
Οι παρατηρητές της αγοράς ανέφεραν ότι οι επενδυτές βασίζονται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να υιοθετήσουν περισσότερα μέτρα τόνωσης καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αγωνίζεται να περιορίσει την επιδημία, με ορισμένα από τα υπάρχοντα προγράμματα για την υποστήριξη επιχειρήσεων να πρόκειται να λήξουν εντός εβδομάδων.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει τη συζήτηση ενός τέτοιου πακέτου την επόμενη εβδομάδα, καθώς πολλές Πολιτείες στα νότια και δυτικά της χώρας εφαρμόζουν νέα μέτρα λουκέτων για τον περιορισμό του ιού.
Ενώ οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιούνιο που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, τα μέτρα σε πραγματικό χρόνο της κυκλοφοριακής κίνησης και των ωρών εργασίας και των μετατοπίσεων των εργαζομένων μειώθηκαν, μετά τη σταθερή από τον Απρίλιο αύξησή τους.
Ξεκινώντας τα αποτελέσματα του τομέα της τεχνολογίας, η Netflix μειώθηκε κατά 9,0% μετά το κουδούνι, καθώς η εταιρεία παρουσίασε βραδύτερη ανάπτυξη συνδρομητών από τις υψηλές προσδοκίες της Wall Street και προέβλεπε περαιτέρω επιβράδυνση στον ρυθμό επέκτασης το τρέχον τρίμηνο.