Με αυξήσεις σε περιοχές που έως τώρα ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ή με αξίες πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές αλλά και με μειώσεις σε άλλες οποίες ήταν αδικημένες τα προηγούμενα χρόνια έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ισχύσουν από το 2022.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών και εκείνο το οποίο προκύπτει από τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων είναι ότι
· Σε 13.808 περιοχές αλλάζουν οι τιμές. Περίπου στις μισές από αυτές καταγράφονται αυξήσεις ενώ στις υπόλοιπες είτε μειώνονται είτε παραμένουν σταθερές.
· Σε 165 οικισμούς που επεκτείνονται οι τιμές ζώνης, οι αυξήσεις ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 40%. Αυξήσεις καταγράφονται και σε περιπτώσεις όπου μια περιοχή εντάσσεται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, επεκτείνεται η τιμή ζώνης ή βρίσκεται ήδη εντός του συστήματος. Για παράδειγμα, η τιμή ζώνης στην περιοχή του Λαιμού της Βουλιαγμένης ανεβαίνει στα 10.800 ευρώ το τετραγωνικό από 8.900 ευρώ που είναι σήμερα.
· Εκτός από τις αυξήσεις όμως υπάρχουν και μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 50%. Τέτοιες μειώσεις εντοπίζονται και σε περιοχές της Αττικής όπως στα Άνω Λιόσια, σε ζώνη με τιμή 650 ευρώ, η αντικειμενική αξία μειώνεται στα 450 ευρώ το τετραγωνικό. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Φλώρινα μάλιστα, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%, αφού σε οικισμό που εντάσσεται για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών, από 600 ευρώ το τετραγωνικό που ισχύει σήμερα εντασσόμενη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, μειώνεται στα 300 ευρώ το τετραγωνικό.
· Σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές ζώνης δεν καταγράφουν καμία διαφοροποίηση
Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές οι οποίες έως τώρα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του τουριστών, θα δουν αύξηση στο ύψος των αντικειμενικών αξιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα
· η Μύκονος όπου η τιμή από τα 1.200 ευρώ / τετραγωνικό θα υπερ-τριπλαστιαστεί στα 3.800 ευρώ / τετραγωνικό
· στις περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με πληροφορίες, και θα δουν αύξηση στις τιμές είναι π.χ. οι παραλιακές περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά. – στην Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία – στη Χαλκιδική: όλες οι παραλιακές περιοχές, Ποσείδι, Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου κ.α. – στην Κεφαλονιά: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες, Βαθύ Ιθάκης – στη Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας,
Αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται ήδη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές. Οι αυξήσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές όπου σχεδιάζονται σημαντικές παρεμβάσεις επενδυτικού χαρακτήρα και παρατηρείται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν π.χ. το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2022
Οι νέες εντάξεις στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού περιοχών στις οποίες οι τιμές είναι πολύ χαμηλές αλλά και οι όποιες αυξήσεις σε υπάρχουσες θα φέρουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Όπως όμως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, το 2022 το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ παραμένει το ίδιο με φέτος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να εξουδετερώσει την όποια αύξηση προκύπτει στον ΕΝΦΙΑ με αλλαγές που θα γίνουν στους συντελεστές και στα κλιμάκια αλλά και να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Επιπλέον το 2022 είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζει μια σειρά από φόρους όπως ο φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής, ο φόρος μεταβίβασης, το δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας, κ.α.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.
Ραλλού Αλεξοπούλου