Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται τελευταία μεταξύ Ελλάδας – Κομισιόν – Τσεχίας προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της καταχρηστικής ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» σε τσέχικα προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου έχοντας ήδη εκφράσει διά μέσω επιστολών προς στον επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukatis και στον επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Phil Hogan την αντίθεση της χώρας μας έναντι στο σχέδιο νόμου της Τσεχίας που έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε γιαούρτια που παρασκευάζονται στην Τσεχία, αναμένεται να έχει επί του συγκεκριμένου θέματος συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπείες με κλιμάκια και των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τις τελευταίες μέρες.
Η θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σαφής επί του θέματος και στις επιστολές ο κ. Αποστόλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.
«Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος “ελληνικό” γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μη διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καταστήσει ξεκάθαρο το πρόβλημα που δημιουργείται εάν διατηρηθεί το δικαίωμα από την Τσεχία να κάνει χρήση του όρου «ελληνικό» γιαούρτι για ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος, διότι κάτι τέτοιο επί της ουσίας θα οδηγήσει στον αποκλεισμό κάθε είδους γιαούρτης που παρασκευάζεται στη χώρα μας να θεωρείται ελληνικό.
Η προσέγγιση των Τσέχων είναι διαφορετική. Ενδεικτική είναι η απάντηση του επιτρόπου κ. Andriukaitis στον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία:
«Ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανιούνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής.
Στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια.
Σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι. Κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, οι τσεχικές αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “ελληνικό γιαούρτι”, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανιούνται οι καταναλωτές».
Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αποσαφήνιση της κατάστασης και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- Τσεχίας είτε σε επίπεδο υπουργών είτε τεχνικών επιτροπών, τότε η επόμενη κίνηση θα περιλαμβάνει τη νομική οδό προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται τελευταία μεταξύ Ελλάδας – Κομισιόν – Τσεχίας προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της καταχρηστικής ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» σε τσέχικα προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου έχοντας ήδη εκφράσει διά μέσω επιστολών προς στον επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukatis και στον επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Phil Hogan την αντίθεση της χώρας μας έναντι στο σχέδιο νόμου της Τσεχίας που έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε γιαούρτια που παρασκευάζονται στην Τσεχία, αναμένεται να έχει επί του συγκεκριμένου θέματος συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπείες με κλιμάκια και των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τις τελευταίες μέρες.
Η θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σαφής επί του θέματος και στις επιστολές ο κ. Αποστόλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.
«Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος “ελληνικό” γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μη διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καταστήσει ξεκάθαρο το πρόβλημα που δημιουργείται εάν διατηρηθεί το δικαίωμα από την Τσεχία να κάνει χρήση του όρου «ελληνικό» γιαούρτι για ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος, διότι κάτι τέτοιο επί της ουσίας θα οδηγήσει στον αποκλεισμό κάθε είδους γιαούρτης που παρασκευάζεται στη χώρα μας να θεωρείται ελληνικό.
Η προσέγγιση των Τσέχων είναι διαφορετική. Ενδεικτική είναι η απάντηση του επιτρόπου κ. Andriukaitis στον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία:
«Ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανιούνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής.
Στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια.
Σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι. Κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, οι τσεχικές αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “ελληνικό γιαούρτι”, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανιούνται οι καταναλωτές».
Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αποσαφήνιση της κατάστασης και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- Τσεχίας είτε σε επίπεδο υπουργών είτε τεχνικών επιτροπών, τότε η επόμενη κίνηση θα περιλαμβάνει τη νομική οδό προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.