Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα. Ικανοποιημένος ο Βρετανός υπουργός Οκινομικών για μία συμφωνία που όπως είπε ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή.
Η ανακοίνωση των G7
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.
«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.
Ο Ρίσι Σουνάκ
«Μετά από χρόνια συζήτησης, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon και η Google θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται.
Η κίνηση θα μπορούσε να φέρει δισεκατομμύρια δολάρια στις κυβερνήσεις για την αποπληρωμή των χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid.
Η συμφωνία – από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία – θα ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης της G20 τον επόμενο μήνα.
Οι δύο πυλώνες της συμφωνίας
Οι κανόνες για την υποχρέωση των πολυεθνικών να πληρώνουν φόρους όταν λειτουργούν – γνωστοί ως «πυλώνας» της συμφωνίας – θα ισχύουν για παγκόσμιες εταιρείες με περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%.
Είκοσι τοις εκατό οποιουδήποτε κέρδους πάνω από αυτό θα ανακατανέμεται και θα φορολογείται στις χώρες όπου λειτουργούν, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της G7.
Ο δεύτερος «πυλώνας» της συμφωνίας δεσμεύει τα κράτη σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15% για να αποφευχθούν οι χώρες χαμηλότερες από την άλλη.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters, BBC