Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Αισιόδοξη για συμφωνία η Γαλλία

Εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και ενώ διαμορφώνονται διαφορετικές τάσεις αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η Γαλλία εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των συζητήσεων.  

Τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβιβασμό, η Γαλλία εκτιμά πως είναι «δυνατό και επιθυμητό» να επιτευχθεί μία συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης στην Σύνοδο Κορυφής, στις 17- 18 Ιουλίου, και παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα σε ορισμένες χώρες μέλη. «Είναι δυνατό να έχουμε μια συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο και είναι επιθυμητό», δήλωσε η γαλλική προεδρία, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή της να επιτευχθεί «μια συμφωνία σύντομα, δηλ. πριν από το τέλος του καλοκαιριού».

«Υπάρχει μια προβεβλημένη, πολιτική, δημοκρατική προσδοκία», αλλά και [μια προσδοκία] «των χρηματαγορών που παρακολουθούν τι κάνει η Ευρώπη απέναντι στην κρίση», προσέθεσε το Ελιζέ. «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε» αυτές τις προσδοκίες, σύμφωνα με την προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες από αύριο, Πέμπτη, το βράδυ προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ και τον πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται τεταμένη λόγω των επιφυλάξεων των αποκαλούμενων “οικονόμων” κρατών μελών απέναντι σε αυτό το σχέδιο ανάκαμψης, που αποτελείται από δάνεια ύψους 250 δισεκ. ευρώ και κυρίως από επιχορηγήσεις ύψους 500 δισεκ. που δεν θα αποπληρωθούν από τα κράτη που θα τις λάβουν.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία κυρίως εμφανίζονται πολύ δύσπιστες ως προς το σχέδιο αυτό, από το οποίο θα επωφεληθούν κυρίως οι χώρες του Νότου, με επικεφαλής την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι οι περισσότερο πληγείσες από τις καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες, Τρίτη, πως είναι «αρκετά απαισιόδοξος» για τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όμως η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως όλοι οι ηγέτες είναι «έτοιμοι να διαπραγματευθούν» και πως, στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, «ο καθένας πρέπει να κάνει μια προσπάθεια» για την εξεύρεση συναίνεσης. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα «υπεραμυνθεί σθεναρά» του ποσού των 500 δισεκ. ευρώ των επιχορηγήσεων, με το οποίο διαφωνούν οι χώρες “οικονόμοι”, προσέθεσε το περιβάλλον του.

Στην προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων, η γαλλική προεδρία θα συνεχίσει να «μιλά με τον μέγιστο αριθμό ανθρώπων» μέχρι τη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίο θα συναντηθεί αργότερα σήμερα, ο Μακρόν θα υποδεχθεί αύριο, Πέμπτη, στο Ελιζέ τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν και προβλέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Φθάνοντας στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και μπορεί να έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες των 27.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters