Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύεται να αγοράζουν εξοπλισμό για δίκτυα 5G της Huawei μετά τις 31 Δεκεμβρίου- ενώ επίσης θα πρέπει να απομακρύνουν όλο τον εξοπλισμό 5G της κινεζικής εταιρείας από τα δίκτυά τους ως το 2027.
Όπως αναφέρει το BBC, τη Βουλή των Κοινοτήτων ενημέρωσε ο αρμόδιος για ψηφιακά θέματα υπουργός, Όλιβερ Ντάουντεν. Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από κυρώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει πως η Huawei συνιστά απειλή εθνικής ασφαλείας- κάτι που η ίδια η κινεζική εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.
Ο Ντάουντεν είπε πως η κίνηση αυτή αναμένεται να καθυστερήσει το λανσάρισμα του 5G στη χώρα κατά ένα έτος, ενώ πρόσθεσε πως το συνολικό κόστος, μαζί με προηγούμενους περιορισμούς σε βάρος της εταιρείας νωρίτερα μέσα στο έτος, θα μπορούσε να φτάσει τα δύο δισ. λίρες.
«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, μα είναι η σωστή για τα βρετανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, για την εθνική μας ασφάλεια και την οικονομία μας, τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Το σχόλιο της Huawei ήταν πως πρόκειται για «κακά νέα για οποιονδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο με κινητό τηλέφωνο» και μπορεί να «φέρει τη Βρετανία στην ψηφιακή βραδεία λωρίδα, να αυξήσει τους λογαριασμούς και να βαθύνει το ψηφιακό χάσμα».
Νέοι περιορισμοί επιβάλλονται επίσης στη χρήση του broadband kit της εταιρείας. Γενικότερα, η κυβέρνηση επιθυμεί οι πάροχοι να «κάνουν μετάβαση/ απομακρυνθούν» από την αγορά νέου εξοπλισμού της Huawei για χρήση στο δίκτυο. Ο Ντάουντεν σημείωσε πως αυτό αναμένεται να συμβεί εντός δύο ετών: Όπως εξήγησε, παρέχεται επιπλέον χρόνος για το broadband προκειμένου να αποφευχθεί εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Nokia. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζει το BBC, δεν επηρεάζεται η δυνατότητα της Huawei να πωλεί smartphones σε καταναλωτές ή ο τρόπος που αυτά θα λειτουργούν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξετάσει τον ρόλο της Huawei στις τηλεπικοινωνιακές του υποδομές τον Ιανουάριο, όταν είχε αποφασιστεί να επιτραπεί στην εταιρεία να παραμείνει προμηθευτής, μα ορίστηκε «πλαφόν» στο μερίδιο αγοράς της. Ωστόσο τον Μάιο οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις, με σκοπό να περιοριστούν οι δυνατότητες της εταιρείας ως προς την κατασκευή νέων, δικών της τσιπ. Αυτό οδήγησε τους Βρετανούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα πως δεν θα μπορούσαν να είναι πλέον βέβαιοι για την ασφάλεια των προϊόντων, εάν η εταιρεία αναγκαζόταν να προμηθευτεί τσιπ από τρίτους για χρήση στον εξοπλισμό της.
Ο υπουργός επικαλέστηκε έρευνα του National Cyber Security Centre ως κίνητρο για τις αλλαγές αυτές.
«Η Huawei υποστηρίζει πως έχει αποθέματα εξαρτημάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει, αλλά αυτό προφανώς επηρεάζει αυτό που μπορεί να πει το NCSC σχετικά με τα προϊόντα τους» έγραψε ο Dr. Ίαν Λέβι, τεχνικός διευθυντής της υπηρεσίας. «Πιστεύουμε πως τα προϊόντα της Huawei που έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα των κυρώσεων θα έχουν περισσότερα προβλήματα ασφαλείας και αξιοπιστίας, λόγω της μεγάλης μηχανολογικής πρόκλησης που έχουν μπροστά τους. Και θα είναι δυσκολότερο για εμάς να είμαστε βέβαιοι για τη χρήση τους στο πλαίσιο της στρατηγικής μας».
Επίσης, θεωρείται πως και άλλα πολιτικά ζητήματα πιθανότατα έπαιξαν ρόλο – μεταξύ των οποίων η επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα για τους χειρισμούς της πάνω στην επιδημία του κορωνοϊού και το θέμα του Χονγκ Κονγκ.
Αν και κάποιοι βουλευτές ζήτησαν η απομάκρυνση του εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας να λάβει χώρα σε μικρότερο χρονικό διάστημα (πριν τις επόμενες εκλογές, τον Μάιο του 2024), ο Ντάουντεν είπε ότι «όσο μικρότερο κάνουμε το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος διαταραχής στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας». Σημειώνεται πως οι BT και Vodafone έχουν προειδοποιήσει πως οι πελάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν απομακρυνόταν σε μικρότερο χρονικό διάστημα το σύνολο του εξοπλισμού της Huawei.
naftemporiki.gr