Skip to main content

Κρυπτονόμισμα σχεδιάζει η Κίνα

Την ανάπτυξη του δικού της κρυπτονομίσματος μελετά η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας «South China Morning Post». Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, υποστηρίζει πως το Πεκίνο επισπεύδει την έρευνα για δημιουργία δικού του κρυπτονομίσματος, θεωρώντας την απόφαση της Facebook για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος libra, απειλή για τη νομισματική και χρηματοοικονομική σταθερότητα.

 «Αν το (libra) χρησιμοποιηθεί για πληρωμές, ιδιαίτερα διασυνοριακές πληρωμές, δεν θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως χρήμα και συνεπώς να έχει μεγάλη επιρροή στη νομισματική πολιτική, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το διεθνές νομισματικό σύστημα;», αναρωτήθηκε ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας του Λαού της Κίνας Γουάνγκ Ξιν, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

 Η Τράπεζα του Λαού της Κίνας ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που άρχισε να μελετά τα ψηφιακά νομίσματα από το 2014, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έφερναν κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin. Το 2017 δημιούργησε μάλιστα ινστιτούτο έρευνας προκειμένου να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την έρευνα.

Η Κίνα απαγορεύει την εγγραφή ή συναλλαγή οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, καθώς το Πεκίνο θεωρεί τα ψηφιακά νομίσματα πηγή χρηματοοικονομικού κινδύνου. Ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα της Κίνας άρχισε να προωθεί το δικό της «εθνικό» ψηφιακό νόμισμα το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο θέμα.

 Η ανακοίνωση για δημιουργία από τη Facebook του δικού της κρυπτονομίσματος libra έχει προκαλέσει ανησυχίες για νέο γύρο διεθνούς νομισματικού ανταγωνισμού και απειλή στη χρηματοοικονομική κυριαρχία.

Σύμφωνα με όσα έχει μέχρι στιγμής αναφέρει η Facebook, το libra θα συνδεθεί με καλάθι μεγάλων νομισμάτων και θα είναι υπό τη διαχείριση μιας μη κερδοσκοπικής κοινοπραξίας με έδρα την Ελβετία, που θα ονομάζεται Ένωση Libra, στην οποία θα μετέχουν δεκάδες επιχειρήσεις όπως η Visa, η Mastercard, η Paypal, η Stripe και η Uber.

 Η Κίνα θέλει να μάθει ποια νομίσματα θα απαρτίζουν το καλάθι και ποιος θα είναι ο ρόλος του δολαρίου, φοβούμενη έμμεση αμερικανική κυριαρχία.  «Αν το ψηφιακό νόμισμα συνδέεται στενά με το δολάριο, δημιουργείται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο εθνικά νομίσματα θα συνυπάρχουν με το δολάριο το οποίο θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ψηφιακών νομισμάτων. Αλλά στην ουσία ένα θα είναι το αφεντικό, το αμερικανικό δολάριο και οι ΗΠΑ. Αν είναι έτσι, θα προκαλέσει σειρά από οικονομικές, χρηματοοικονομικές, ακόμη και διεθνείς πολιτικές επιπτώσεις» προειδοποιεί ο Γουάνγκ.