Skip to main content

Eρωτήσεις και απαντήσεις για το κλειστό Χρηματιστήριο

Από την έντυπη έκδοση

Oγδοη ημέρα που το Χρηματιστήριο παραμένει κλειστό μετά την κήρυξη της τραπεζικής αργίας και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν πότε θα ανοίξει ξανά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης όλων των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όλων των παραγώγων που διαπραγματεύονται στην Αγορά Παραγώγων, όλων των κινητών αξιών που διαπραγματεύονται στον Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Εναλλακτική Αγορά -ΕΝΑ), καθώς και όλων των ομολόγων που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, ανεστάλη η εξαγορά μεριδίων σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) που έχουν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και βρίσκονται υπό τη διαχείριση ΑΕΔΑΚ.

Σε αναστολή τέθηκε η λειτουργία εκκαθάρισης από την Εταιρεία Εκκαθάρισης για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά, καθώς και ο χρηματικός διακανονισμός αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων. Οι παρακάτω ερωτήσεις – απαντήσεις επιχειρούν να αποσαφηνίσουν σημεία πιθανών αποριών των επενδυτών για το τι ισχύει σήμερα και για όσο διαρκέσει η αναστολή πραγματοποίησης συναλλαγών στο ΧΑ.

Σήμερα, ένας επενδυτής μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές σε αγορά του εξωτερικού; Και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Aυτό είναι εφικτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής έχει λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού.

Τι ισχύει με τις εταιρικές πράξεις εισηγμένων εταιρειών;

Οι εταιρικές πράξεις εισηγμένων εταιρειών υλοποιούνται κανονικά στο Χρηματιστήριο. Εφόσον η εταιρική πράξη συνεπάγεται εισαγωγή νέων κινητών αξιών στις Αγορές του ΧΑ (Οργανωμένης και ΠΜΔ), οι αξίες εισάγονται αλλά δεν διαπραγματεύονται φυσικά, όσο διαρκεί η αναστολή διαπραγμάτευσης.

Οσον αφορά σε άλλες πλατφόρμες που συνδέονται με το σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τι ισχύει;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να εκκαθαρίζει τις συναλλαγές που εκτελούνται στο SIBEX Ρουμανίας. Η συμμετοχή των ελληνικών συναλλακτικών μελών στην κοινή πλατφόρμα με το Χρηματιστήριο της Κύπρου (CSE) διακόπηκε λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τι συνέβη με τον διακανονισμό και την εκκαθάριση των συναλλαγών που έλαβαν χώρα πριν από την επιβολή των μέτρων;

Υπήρξε άρση της αναστολής της εκκαθάρισης και του διακανονισμού που διενεργούνται από την Εταιρεία Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), επί τη βάσει της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διακανονισμός των εκκρεμών συναλλαγών με ημερομηνία συναλλαγών 25 Ιουνίου (ημερομηνία εκκαθάρισης και διακανονισμού 29/6/2015) και 26 Ιουνίου (ημερομηνία εκκαθάρισης και διακανονισμού 30/6/2015). Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών με ημερομηνία εκκαθάρισης την 29/6/2015 και την 30/6/2015 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Τι ισχύει για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC) επί ελληνικών/αλλοδαπών τίτλων που τηρούνται/παρακολουθούνται στο ΣΑΤ;

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και διακανονισμού των εκκρεμών συναλλαγών στις 25/6 και 26/7, συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού πράξεων επί σχετικών τίτλων που διακανονίζονται με τη μέθοδο «παράδοση με την πληρωμή» (Delivery – versus – Payment, DVP-RVP), δηλαδή με καταβολή χρηματικού αντιτίμου.

Κατά τα λοιπά, διενεργούνται κανονικά οι διακανονισμοί και οι πάσης φύσεως μεταβιβάσεις – μεταφορές επί τίτλων που διενεργούνται στο ΣΑΤ με τη μέθοδο της «παράδοσης χωρίς πληρωμή» (Free of payment – FoP). Οι ΟΤC-FOP συναλλαγές επιτρέπονται τόσο για ελληνικούς όσο και για αλλοδαπούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι εισηγμένοι στην Αγορά Αξιών και στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως και των παράλληλα εισηγμένων σε άλλα χρηματιστήρια (Coca-Cola, VIOHALCO και Τράπεζα Κύπρου).

Τι ισχύει για τις χρηματικές καταβολές στο πλαίσιο εταιρικών πράξεων επί αλλοδαπών τίτλων που παρακολουθούνται στο ΣΑΤ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας ΣΑΤ;

Από τη Δευτέρα 29/6/2015, δεν διενεργούνται χρηματικές καταβολές σε ευρώ, λόγω εταιρικών πράξεων επί αλλοδαπών τίτλων που παρακολουθούνται στο ΣΑΤ, σε λογαριασμούς χρηματικού διακανονισμού Αλλοδαπών Τραπεζών Διακανονισμού στο Target2. Κατά τα λοιπά, διενεργούνται κανονικά: οι χρηματικές καταβολές προς Ημεδαπές Τράπεζες Διακανονισμού στο Target2 αλλά και οι χρηματικές καταβολές σε ξένο νόμισμα που πραγματοποιούνται σε λογαριασμούς χρηματικού διακανονισμού των χειριστών στην Alpha Bank.

Στις περιπτώσεις χειριστών που εξυπηρετούνται μέσω αλλοδαπής τράπεζας διακανονισμού (Foreign Settlement Bank) στο Target2, οι σχετικές χρηματικές καταβολές θα πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Μεγαλύτερο του 5%

Η απαγόρευση συναλλαγών που οδηγούν σε αύξηση της αρνητικής θέσης αφορά συναλλαγές σε όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα;

Η συγκεκριμένη απαγόρευση καταλαμβάνει όλες τις συναλλαγές στα εξής χρηματοπιστωτικά μέσα: ειδικά συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με δείκτες (indexes) και Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) καταλαμβάνονται στον βαθμό που οι εισηγμένες στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) μετοχές, και επί των οποίων αρμόδια εποπτική αρχή είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% της συνολικής αξίας έκαστου χρηματοπιστωτικού μέσου.

Κινήσεις από MSCI

Η επιτροπή του δείκτη MSCI ζήτησε χθες από τους επενδυτές να αναφέρουν σχόλια σχετικά με το αν η απόφαση να κλείσει προσωρινά η χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε σχέση με τη συνήθη πρακτική της, με βάση την οποία διατηρεί αναμονή 40 ημέρες πριν από την ανάληψη δράσης, αναφέρει άρθρο του πρακτορείου Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή του MSCI δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε έναν «απομονωμένο» (Standalone) δείκτη από την τρέχουσα κατηγοριοποίησή του ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες αγορές, αν ο έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες παραταθεί.

Από τον MSCI σημειώνεται πως η γενική πρακτική είναι μετά το κλείσιμο και την εκκαθάριση των τελευταίων συναλλαγών, ένα διάστημα μικρότερο των 40 ημερών δεν μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια και για τον λόγο αυτό ξεκινά διαβούλευση για το τι συστήνεται να κάνει με βάση τις προτάσεις από μέλη διαφόρων παγκόσμιων και περιφερειακών δεικτών.

Από την πλευρά τους οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα είναι κλειστή και αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε αυτό να χειροτερέψει. Ετσι συμπεραίνεται πως οι μετοχές της χώρας θα μπορούσαν σύντομα να αποκλειστούν από ένα βασικό δείκτη, περιορίζοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές.

Σημειώνει πως τα capital controls έχουν ως αποτέλεσμα μια σοβαρή επιδείνωση στην προσβασιμότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμισή της.

Οι «Financial Times» αναφέρουν πως οι ελληνικές μετοχές έχουν ήδη καταρρεύσει από το 2007 και βρίσκονται σχεδόν στο ήμισυ της αξίας τους από τον Οκτώβριο του 2014. Στον MSCI περιλαμβάνονται μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν περί το 85% των μετοχών του Χ.Α. που βρίσκονται σε δείκτες σε διεθνές επίπεδο. Από την άλλη μεριά περιλαμβάνει μόλις 9 τίτλους.

Σχετικά με τις κινήσεις του MSCI η διοίκηση του Χ.Α. δεν θέλησε να σχολιάσει.

ΟΤC-FOP

Ποιες συναλλαγές επί αλλοδαπών τίτλων επιτρέπονται πλέον μέσω του Δικτύου Xnet;

Προς το παρόν επιτρέπονται μόνο οι ΟΤC-FOP συναλλαγές και μεταβιβάσεις- μεταφορές των σχετικών τίτλων στο ΣΑΤ (π.χ. μεταφορά χαρτοφυλακίου αλλοδαπών τίτλων σε θεματοφύλακα εξωτερικού).