Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
Πάνω από 1.000 «λουκέτα» μετρά ο κλάδος της εστίασης πανελλαδικά, ενώ την ίδια ώρα παραμένει ανενεργό ένα περίπου 20%-25% των επιχειρήσεων, που είτε διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους είτε δραστηριοποιούνται στον κλάδο του catering. Ειδικά οι τελευταίες παραμένουν στην ουσία 15 μήνες κλειστές και χάνουν και δεύτερη σεζόν.
Η κατάσταση για τον κλάδο μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι ακόμη χειρότερη -δηλαδή περισσότερα «λουκέτα»- μετά το τέλος της θερινής περιόδου, όταν πλέον θα μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα απολογισμός των επιχειρήσεων για το τι κατάφεραν να περισώσουν το φετινό καλοκαίρι και εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), αλλά και μέλος της Δ.Ε. του ΕΕΑ Γιώργος Καββαθάς, έπειτα από συνάντηση μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση θεμάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων -κυρίως του κλάδου της εστίασης. Οι επικεφαλής των ΕΕΑ και ΓΣΕΒΕΕ κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, για διευθέτηση θεμάτων όπως μισθώσεις δημοτικών ακινήτων, χρέη προς ΟΤΑ και τέλη χρήσης πεζοδρομίου.
Με πτώση τζίρου το 84,1% των εμπορικών τον Μάιο
Εν τω μεταξύ, τη συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων και στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του κλάδου της εστίασης, ζητά με επιστολή που απέστειλε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).
Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων και τη διαπίστωση ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα γι’ αυτήν να επανέλθει στους ρυθμούς του 2019, καθώς και να βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης επισημαίνει πως είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μιας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑ η εικόνα από πλευράς τζίρου στα εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μετά το άνοιγμα της αγοράς είναι ζοφερή. Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 84,1% των εμπορικών καταστημάτων συνολικά στην Αθήνα αντιμετώπισε τον Μάιο μεγάλη πτώση τζίρου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (προ πανδημίας), με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στις περιοχές του κέντρου. Αντίθετα η εικόνα από τις περιφερειακές αγορές είναι συγκριτικά καλύτερη.
Αναλυτικά, το 31,6% των επιχειρήσεων απάντησε πως είδε μείωση τζίρου από 31% έως 50%, ενώ πτώση τζίρου κάτω από 30% δηλώνει το 55,2% των ερωτηθέντων. Από τις επιχειρήσεις που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά, οι 9 στις 10 δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Ελάχιστες επιχειρήσεις (8,8%) δήλωσαν αύξηση τζίρου και αυτό, όπως επισημαίνεται, οφείλεται στην ίδρυση νέων υποκαταστημάτων το 2021. Σε επίπεδο πενταμήνου του 2021 σε σχέση με το 2020, το 68% των ερωτηθέντων κατέγραψε πτώση τζίρου.