Skip to main content

10 + 4 μέτρα στα πρώτα νομοσχέδια

Από την έντυπη έκδοση 

Δεκατέσσερα μέτρα που θα στηρίξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατ’ επέκταση όλη την αγορά, δίνοντας «ανάσες» ρευστότητας, δρομολογεί με τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η παρουσίαση αυτών και η συζήτηση με τους δανειστές αναμένεται να είναι άμεση, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θέλει να κάνει άμεσα πράξη όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί για τα μεσαία εισοδήματα. Ως εκ τούτου πολύ σύντομα αναμένεται να δοθεί σαφέστατη εικόνα στις Βρυξέλλες για το ποιες θα είναι συγκεκριμένα οι κινήσεις στο μέτωπο της φορολογίας από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως πώς δεν θα διακυβευτούν οι στόχοι που έχουν αναληφθεί βάσει των συμφωνιών που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι ότι το κόστος των μέτρων είναι υψηλό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για την υλοποίησή τους. 

Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και για τον λόγο αυτό είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των Βρυξελλών εάν δεν δεχθούν να ανοίξει άμεσα και η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο επίπεδο του 2,5%.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το «πακέτο» των φορολογικών μέτρων που βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει τα εξής:

1. Μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και διατήρηση της έκπτωσης φόρου στα επίπεδα των 1.900-2.100 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες. Κίνηση η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια, θα εκτοξευθεί στα επίπεδα των 14.550 – 15.450 ευρώ. Το κόστος του εν λόγω μέτρου, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, ανέρχεται περίπου σε 2,6 δισ. ευρώ. 

2. Καθιέρωση πρόσθετου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, με κόστος 800 εκατ. ευρώ.

3. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών από το 28% στο 20% σε δύο χρόνια (στο 24% για τη χρήση του 2020 και στο 20% για τη χρήση του 2021), με κόστος 500 εκατ. ευρώ μόνο για το 2020.

4. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός των δύο επομένων ετών, με κόστος 407 εκατ. ευρώ.

5. Σταδιακή κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Μέτρο το οποίο τον πρώτο χρόνο υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 390 εκατ. ευρώ.  

6. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020), πλήρης κατάργησή του για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021). Το επόμενο έτος το μέτρο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 245 εκατ. ευρώ.

7. Μείωση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, με κόστος για το πρώτο έτος 500 εκατ. ευρώ.

8. Μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22%, με κόστος 500 εκατ. ευρώ.

9. Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%, μέτρο που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 45 εκατ. ευρώ.

10. Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, με κόστος περίπου 22 εκατ. ευρώ. 

Εκτός φυσικά από τα ανωτέρω, ήδη η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι σχεδιάζει και τα εξής:

α)ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
β)έκπτωση φόρου 40% – 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
γ)αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
δ) φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom, για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.