Skip to main content

Handelsblatt: Επώδυνες αλλά ελέγξιμες οι επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα

Επώδυνες αλλά ελέγξιμες χαρακτηρίζει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Όπως σημειώνει, οι εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία αντιστοιχούν σήμερα στο 1,4% του ελληνικού ΑΕΠ. «Οι εξαγωγές αυτές ενδεχομένως να μειωθούν, εντούτοις δεν αναμένεται να διακοπούν τελείως».

Απώλειες για τον τουρισμό

Απώλειες αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα και στον τουρισμό, δεδομένου ότι πέρσι 2,4 εκατομμύρια Βρετανοί πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα. Σε περίπτωση που σημειωθεί περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και αποδυναμωθεί η βρετανική ανάπτυξη, τότε ο αριθμός των τουριστών ενδέχεται να μειωθεί.

Σε περίπτωση δε, που το Brexit οδηγήσει σε ύφεση την Ευρώπη, όπως φοβούνται πολλοί, τότε η Ελλάδα – ως η οικονομικά πιο αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης – θα πληγεί ιδιαίτερα και η προσδοκώμενη για την επόμενη χρονιά επιστροφή της ανάπτυξης θα μπορούσε να καθυστερήσει.

Ακόμη μεγαλύτερες ενδέχεται να είναι οι πολιτικές συνέπειες. Στην Αθήνα εκφράζονται φόβοι ότι το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια «Ένωση δύο ταχυτήτων». Μια μικρή ομάδα κρατών υπό την ηγεσία της Γερμανίας θα έπαιρνε στα χέρια της τη λήψη όλο και περισσότερων αποφάσεων.

Χώρες όπως η Ελλάδα θα έμπαιναν τότε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Ο ρόλος της Ελλάδας αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι είναι η μοναδική από τις χώρες της κρίσης που συνεχίζει να εξαρτάται από τα πακέτα βοήθειας.

Αναβάλλεται η άρση των capital control;

Παράλληλα, το Brexit ενδέχεται να καθυστερήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Αυτό αποτυπώνεται στις διακυμάνσεις των ελληνικών ομολόγων, η απόδοση των οποίων αυξήθηκε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα από το 8% περίπου στο 9%. Επίσης, και δεδομένης της γενικευμένης αβεβαιότητας, θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επικείμενης άρσης των capital control.

Ανοιχτό παραμένει, κατά την Handelsblatt, πώς θα επηρεάσει το Brexit τις διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Κατά το αισιόδοξο σενάριο η Ευρωζώνη θα επιδείξει επιείκεια έναντι της Αθήνας, διότι δεν θα ήθελε να προσθέσει στην πολυπλοκότητα του Brexit και μια νέα ελληνική κρίση.

Οι πιο απαισιόδοξοι αντίθετα, εκτιμούν ότι οι εταίροι θα εντείνουν τις πιέσεις στην Αθήνα για περικοπές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην δώσουν νέα τροφή στους ευρωσκεπτικιστές στις χώρες τους.