«Θηλιά» για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τα capital controls, σύμφωνα με νέα έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Συγκεκριμένα, το 72% των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι οι περιορισμοί στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τη λειτουργία τους, έναντι 83% της αντίστοιχης έρευνας τον Αύγουστο του 2015.
Παράλληλα, προκύπτει ότι η μέση μείωση του κύκλου εργασιών λόγω των capital controls, βρίσκεται στο -27% (έναντι -52% στην έρευνα του Αυγούστου 2015). Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές επηρεάζουν το 68% των επιχειρήσεων του δείγματος, έναντι 78% της προηγούμενης έρευνας.
Περίπου εννέα στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν επίσης, ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία στη λειτουργία τους, λόγω των capital controls. Μεταξύ αυτών, το βασικότερο πρόβλημα που αναφέρεται είναι η απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές «τοις μετρητοίς» με αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών ή εμπορευμάτων (σε ποσοστό 74%), ενώ ακολουθεί η αναφορά για δυσμενέστερους όρους συναλλαγών με προμηθευτές του εξωτερικού (61% έναντι 51% πέρυσι) και οι καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες (51% έναντι 69% πέρυσι).
Περίπου έξι στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν ότι έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από την επιβολή των capital controls. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται κυριαρχούν οι πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών (58% έναντι 57% πέρυσι), η άμεση αποπληρωμή των προμηθευτών (46% έναντι 28% πέρυσι) και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και οι ενέργειες marketing κτλ. (39% έναντι 31% πέρυσι).
Το 13% επισημαίνει ακόμη, ότι οι ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες δεν τηρούνται από τις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό (9%) ή δεν τηρούνται καθόλου (4%). Το αντίστοιχο ποσοστό που ανέφερε κάτι τέτοιο στην έρευνα του Αυγούστου 2015 έφθανε το 23%.
Στο μεταξύ, απαισιόδοξοι σε σχέση με την άμεση άρση των τραπεζικών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΘ, καθώς το 58% δηλώνει ότι αυτό μάλλον θα συμβεί μετά το 2017, ενώ το 24% εκτιμά ότι θα συντελεστεί εντός του 2017. Μόλις το 4% θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη επίκειται στο β’ εξάμηνο του 2016.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι επιχειρήσεις, το 26% αναφέρει τα προβλήματα ρευστότητας – χρηματοδότησης, το 21% τη μείωση του κύκλου εργασιών τους και το 16% το ασταθές φορολογικό σύστημα και οι υψηλοί φόροι/εισφορές.
naftemporiki.gr