Επιβεβαίωσαν οι Βρυξέλλες την απόφαση να μην ληφθούν πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας, μετά την δέσμευση της Ρώμης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει από νωρίς το πρωί την θετική ετυμηγορία, ενώ το μεσημέρι άρχισαν και οι σχετικές διαρροές στα διεθνή πρακτορεία, οι οποίες και απογείωσαν ιταλικά ομόλογα και μετοχές.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς έκανε βουτιά έως και 16 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 1,68%, ενώ ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε 2%.
Ενώ η κυβέρνηση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων δήλωνε αποφασισμένη να συγκρουστεί έως τέλος, προκειμένου να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αντιλήφθηκε σχετικά γρήγορα πως ο συμβιβασμός τη συμφέρει πολύ περισσότερο, αφού μειώνει αισθητά το κόστος δανεισμού στις αγορές.
«Βάσει των δεσμεύσεων η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας λόγω του χρέους δεν δικαιολογείται πλέον σε αυτή τη φάση» δήλωσε στους δημοσιογράφουτς ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Όπως εξήγησε σκοπεύει να παρουσιάσει τα συμπεράσματα αυτά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση τους την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας πρέπει και αυτοί να αποφασίσουν ότι δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν» με την Κομισιόν» τόνισε ο Μοσκοβισί, αν και υπογράμμισε ότι είανι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν οι ιταλικές δεσμεύσεις. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση του ιταλικού προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» είπε και υποσχέθηκε να «αξιολογήσει πολύ εμπεριστατωμένα το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να φθάσει στις 15 Οκτωβρίου» στην Κομισιόν.
Παράλλληλα απευθυνόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, στα ιταλικά, τον προσκάλεσε σε διάλογο, λέγοντας: «Η πόρτα μου παραμένει ανοικτή».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τον προϋπολογισμό του 2020, με το Bloomberg να υπολογίζει ότι υπάρχει μία «τρύπα» 40 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί.
naftemporiki.gr