Εντελώς ανυπόστατο χαρακτήρισε το δημοσίευμα των Financial Times, περί «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 8.000 ευρώ κατά 30%, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Όπως επεσήμανε η κ. Κατσέλη, είναι εγγυημένες και πλήρως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες, ενώ συμπλήρωσε πως τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Η ρευστότητα εξαρτάται από την απόφαση για τον ELA τόνισε η κ. Κατσέλη, εξηγώντας ότι «δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών». Συνεχίζοντας, σχολίασε ότι το δημοσίευμα είναι «εκ του πονηρού» και το διέψευσε.
Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η ΕΚΤ παίρνει αποφάσεις για φερεγγυότητα τραπεζών, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλότητα το γρηγορότερο δυνατόν.
«Θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ELA»
Ερωτηθείσα για το μέχρι πότε θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜs, η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι η ρευστότητα είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας.
«Μετά οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα προσδιορίσουν το πλαίσιο των επομένων ημερών» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ELA.
ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT, υπονομεύει το δημοψήφισμα
Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την εφημερίδα να ανακαλέσει το ψευδέστατο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα.
Το υπουργείο κάνει λόγο για «νοσηρή είδηση» και υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση.
FT: Σχέδια κουρέματος 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ επεξεργάζονται οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν έκτακτα σχέδια για την επιβολή «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις, επεσήμανε νωρίτερα η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές.
Τα σχέδια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, είναι αρκετά πιθανό να εφαρμοστούν σε τουλάχιστον μία ελληνική τράπεζα, τονίζουν πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Το ελληνικό bail – in θα μπορούσε, εξηγεί το δημοσίευμα, να μοιάζει με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου το 2013, όταν επιβλήθηκε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το bail in, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα εφαρμοστεί κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.
«Το κούρεμα θα λάβει χώρα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» τονίζει πηγή, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα» διευκρινίζει ωστόσο.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καθιστούν σαφές ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες. «Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κηρύξει τις τράπεζες αναξιόπιστες ή άρει τη ρευστότητα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές της Αθήνας, η ρευστότητα των τραπεζών επαρκεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. «Η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές» αναφέρει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
«Δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των τραπεζών αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα» παραδέχεται η ίδια πηγή.
Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες χάρη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, το ελληνικό ταμείο ασφάλισης έχει απόθεμα μόλις 3 δισ. ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει το κόστος μίας πιθανής κατάρρευσης.
Άλλωστε, καταλήγουν οι Financial Times, ελάχιστες καταθέσεις υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, οδηγώντας τις τράπεζες να «εξετάσουν την επιβολή κουρέματος σε χαμηλότερους καταθέτες».
«Διασφαλισμένη έως τη Δευτέρα» η ρευστότητα των τραπεζών
Κανονικά θα εφοδιάζονται τα ATMs με χαρτονομίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και τη Δευτέρα, δηλαδή μέχρι να λήξει η προθεσμία της Τραπεζικής Αργίας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη την περασμένη Κυριακή.
Αυτό προέκυψε από τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά εκπροσώπων από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και όλων των εμπορικών τραπεζών.
Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωσή της τραπεζικό στέλεχος το οποίο συμμετείχε, ειπώθηκε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας της τάξεως του 1 δισ. δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι τελικά, οι αναλήψεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ήταν μικρότερες από αυτές που είχαν προγραμματιστεί.
Ειδικότερα:
- Οι αναλήψεις μετρητών από τα ATMs είχαν προϋπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ και περιορίστηκαν στα 390 εκατ. ευρώ
- Από την καταβολή των συντάξεων είχε προϋπολογιστεί οι αναλήψεις να διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ και τελικώς έφυγαν 80 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι εξυπηρετήθηκαν περίπου 600-650 χιλιάδες συνταξιούχοι.
- Οι ειδικές εγκρίσεις είχαν προϋπολογιστεί στα 650 εκατ. ευρώ και τελικώς δόθηκαν 400 εκατ. ευρώ.
«Η ρευστότητα είναι διασφαλισμένη έως τη Δευτέρα, μετέπειτα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» συμπλήρωσε το τραπεζικό στέλεχος, παραπέμποντας στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας.
Νέα σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Τρίτη έστω και για συγκεκριμένες συναλλαγές.