Skip to main content

Βloomberg: Ναι, η Ελλάδα μπορεί

Την αισιοδοξία του για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας εκφράζει ο Μάρκους Άσθγορθ, αρθρογράφος του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.

O ίδιος αναφέρεται εκτενώς στους λόγους της αναβολής της έκδοσης του δοκιμαστικού ομολόγου, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι Αθήνα και ΔΝΤ μπορούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.

Η Ελλάδα, όπως εξηγεί, έχει προλειάνει το έδαφος για την έκδοση 5ετούς ομολόγου, έως 4 δισ. ευρώ, αφού πρώτα αποπληρώσει υπάρχοντα ομόλογα, ύψους 6 δισ. ευρώ, εντός της εβδομάδας.

Τα παραπάνω ομόλογα βρίσκονται στα «χέρια» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ως εκ τούτου, η αποπληρωμή τους δεν θα μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, αλλά απλώς θα το επιμηκύνει.

«Η αντίθεση του ΔΝΤ στην έκδοση νέου χρέους, δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επιμηκύνει την προθεσμία λήξης των ομολόγων της» επισημαίνει ο Άσθγορθ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Ταμείου περί παραβίασης του ανώτατου ορίου χρέους.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, η Αθήνα σχεδιάζει την ανταλλαγή ομολόγων, λήξεως το 2019, με νέα ομόλογα, λήξεως το 2022, με στόχο τη διασφάλιση ενός μικρότερου επιτοκίου.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα προσφιλής και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το momentum που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ομόλογα, προχωρώντας στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, ακόμη και αν αυτό είναι διαθέσιμο μόνο στους κατόχους του υπάρχοντος χρέους» υπογραμμίζει, καταλήγοντας.

naftemporiki.gr