Skip to main content

Μαξίμου: Δεν αποδεχθήκαμε τους όρους των θεσμών, εστάλη νέα πρόταση

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών και εξηγεί ότι εστάλη χθες νέα πρόταση, με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενό τους. 

«Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι χθες κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, «όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Κατά το Μαξίμου, με τη νέα κυβερνητική πρόταση ζητείται μια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:

  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Το Μαξίμου σπεύδει τέλος να ξεκαθαρίσει ότι «σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε ότι η νέα πρόταση προς τους θεσμούς συνοδεύτηκε από επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα

Η επιστολή μεταφρασμένη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015

Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

κ. Μάριο Ντράγκι

Προς την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ

κα Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Γενική Διευθύντρια, αγαπητοί Πρόεδροι

Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι του καταλόγου των Προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε Τεχνικό Επίπεδο όπως δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2015 στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τη Συμφωνία σε Τεχνικό Επίπεδο έπειτα από τις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή αποσαφηνίσεις, ως μέρος μιας παράτασης του εκπνέοντος προγράμματος του EFSF και της νέας Δανειακής Συμφωνίας με το ESM για την οποία υποβλήθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα επισημάνετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την συνοχή και την αξιοπιστία του σχεδιασμου του συνολικού προγράμματος.

1. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά, η οποία θα εφαρμοσθεί επί των νέων συντελεστών.

2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα:

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017 μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών.

3. Συντάξεις:

Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοσθεί πλήρως, αλλά η μεταρρύθμιση του 2012 (παράγοντας βιωσιμότητας) θα αναβληθεί έως ότου εφαρμοσθεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο 2015. Το ΕΚΑΣ θα εξαλειφθεί σταδιακά έως το τέλος του 2019, αλλά χωρίς οποιαδήποτε άμεση ενέργεια έναντι του κορυφαίου 20% των δικαιούχων.

Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα εξαλειφθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017, αρχίζοντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015.

4. Αγορές εργασίας:

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο 2015.

5. Αγορές προϊόντων:

Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων συστάσεων από την εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικές μισθώσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά), εργαλειοθήκη 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς για τα γυμναστήρια και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει:

— Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις (ανάλυση βέλτιστης πρακτικής, καθώς και ένας ήδη προετοιμασμένος και ολοκληρωμένος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ συνολικός οδικός χάρτης)·

— Άμεση πραγματοποίηση μιας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (π.χ. κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κλπ.) και ανάλογη υιοθέτηση συστάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).

Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωρισθεί από την ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.