Skip to main content

Προσφυγή Κίνας κατά των ΗΠΑ στον ΠΟΕ

Προσφυγή κατά της Ουάσιγκτον στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατέθεσε το Πεκίνο, για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν η μία στις εξαγωγές της άλλης δασμούς σε προϊόντα ύψους 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προκαλεί τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ όχι μόνο παραβαίνουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, αλλά παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία.

«Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και πολιτών, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και επιβλαβής» διαμήνυσε το υπουργείο Εμπορίου και επιβεβαίσε ότι αν και η Κίνα δεν θα έριχνε ποτέ την πρώτη βολή, είναι αναγκασμένη να θέσει σε εφαρμογή αντίποινα ίσης αξίας «για να προστατεύσει το συμφέρον του λαού της». 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πεκίνο προσπαθεί εξάλλου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία κοινή προσφυγή στον ΠΟΕ, αλλά και για την έκδοση κοινής καταδίκης των πολιτικών Τραμπ. 

«Δεν θα βγει κανείς κερδισμένος»

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου ότι η Ουάσινγκτον πυροδότησε τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην ιστορία, ήταν η σειρά του πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, να διαμηνύσει ότι κανείς δεν θα βγει κερδισμένος

«Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση», δήλωσε ο Λι, που επισκέπτεται τη Σόφια, σε συνέντευξη τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. «Η Κίνα ποτέ δεν θα ξεκινούσε έναν εμπορικό πόλεμο αλλά εάν μια πλευρά καταφύγει σε αύξηση των δασμών, τότε η Κίνα θα λάβει μέτρα ως απάντηση για να προστατεύσει τα αναπτυξιακά της συμφέροντα» συμπλήρωσε. 

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας επιχειρεί να πείσει ότι ο αντίκτυπος στην κινεζική οικονομία θα είναι περιορισμένος. Ειδική Επιτροπή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος θα αφαιρέσει από την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ μόλις κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα. Και τούτο  λαμβάνοντας υπόψη και τις παράπλευρες απώλειες και όχι μόνο τα προϊόντα, που μπαίνουν στις «μαύρες λίστες». 

Η κινεζική αγορά μετοχών πάντως ήδη υποφέρει, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 25% σε σχέση με το εφετινά υψηλά του Ιανουαρίου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters