Skip to main content

O άνθρωπος πίσω από το design του iPhone αποχωρεί από την Apple

Ο Σερ Τζόνι Άιβ, ένα από τα πλέον ιστορικά στελέχη της Apple, που επί δεκαετίες συνέβαλε στο να εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου, αποχωρεί για να στήσει τη δική του εταιρεία.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Βρετανός Σερ Τζόναθαν, μεταξύ άλλων, είναι ο άνθρωπος πίσω από το design του iMac, του iPod και του iPhone, και αποχωρεί αργότερα μέσα στη χρονιά για να αρχίσει τη δική του εταιρεία, LoveFrom, πρώτος πελάτης της οποίας θα είναι η Apple.

«Φαίνεται πως είναι η φυσική και κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε αυτή την αλλαγή» είπε σχετικά- ενώ ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, υπογράμμισε τον βασικό ρόλο του Άιβ στην «αναγέννηση» της Apple.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου ευρύτερων αλλαγών στην εταιρεία: Η Άντζελα Άρεντς, επικεφαλής λιανικής, αποχώρησε τον Απρίλιο και οι επενδυτές προβληματίζονται για τη μείωση των πωλήσεων του iPhone.

Σε δήλωσή του ο Σερ Τζόναθαν σημειώνει τα εξής: «Μετά από περίπου 30 χρόνια και αμέτρητα projects, είμαι περήφανος για τη δουλειά που κάναμε ως προς τη δημιουργία μιας ομάδας, διαδικασίας και κουλτούρας design στην Apple, που δεν έχει ταίρι».

Δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα για τη LoveFrom, ωστόσο θα εδρεύει στην Καλιφόρνια και υπάρχουν αναφορές πως ένας από τους τομείς που θα επικεντρώνεται θα είναι οι wearable συσκευές. Η είδηση της αποχώρησης του Άιβ βγήκε στο πλαίσιο αποκλειστικής συνέντευξης στους Financial Times.

Όπως λέει ο Σερ Τζόναθαν, στην εταιρεία αναμένεται να έρθει και ο Μαρκ Νιούσον, φίλος και συνεργάτης στην Apple. Επίσης θα υπάρξει και μια «συλλογή δημιουργών», που θα έχει να κάνει με διάφορους τομείς δραστηριότητας.

Ο Άιβ έγινε επικεφαλής του design studio το 1996, όταν η εταιρεία βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση οικονομικά, και έκανε περικοπές. Το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται με το iMac το 1998, και το iPod το 2001. Ακολούθησαν το iPod Mini, το iPhone, το MacBook Air, το iPad, το Apple Watch και τα AirPods. Ο Στιβ Τζομπς είχε πει κάποτε για τον Σερ Τζόναθαν πως «αν είχα έναν πνευματικό σύντροφο στην Apple, είναι ο Τζόνι».

Ένα από τα τελευταία του projects στην Apple ήταν τα νέα κεντρικά της εταιρείας, το Apple Park, σε συνεργασία με τη Foster + Partners. Ο ίδιος είχε χριστεί ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2012.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Άιβ θα συνεχίσει να δουλεύει σε προϊόντα της εταιρείας στο πλαίσιο του νέου του εγχειρήματος, ωστόσο η αξία της μετοχής έπεσε μέχρι και 1,5%, διαγράφοντας περίπου 9 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία της εταιρείας.